• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Συμμετέχουμε στην 9η πανελλαδική δράση κατά της ενδοσχολικής βίας – ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

    26 Φεβρουαρίου 2022 από

    logotypo drasis«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου, Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό πραγματοποιεί για 9η συνεχή χρονιά την εκστρατεία «Μίλα Τώρα», δηλαδή μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Όλες οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας του Χαμόγελου του Παιδιού με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο:

    «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» (Φ.2.1/ΜΓ/75735/120154/Δ7).

    IMG 75002f6ed9eefe69c4c0a63893a9e6ca V 1Στα πλαίσια της δημιουργίας ομάδων δράσεων του Γυμνασίου Πέλλας, η ομάδα δράσης «Μίλα Τώρα» που αποτελείται από τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας και περιλαμβάνεται στον άξονα 3: «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών – Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Σοφία Στόλη και βοηθό τον κο Αβραάμ Παπαϊωάννου , ενημερώθηκε για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές του και τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση εκφοβισμού των ίδιων ή των συμμαθητών τους συμμετέχοντας σε μια σειρά δράσεων και ερχόμενοι σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα με απώτερο στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

    Viber 2022 02 24 12 33 23 179Παρακολούθησαν, λοιπόν, μια σειρά από βίντεο από μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, το «Live Without bullying» . Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Επιπρόσθετα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, στον χώρο του σχολείου, οι μαθητές/τριές μας παρακολούθησαν ημερίδα η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω livestreaming με θέμα: « Ασφαλής Πλοήγηση στο διαδίκτυο για παιδιά» η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ομιλητές της ημερίδας κ. Χειλάς Κώστας, κ. Παπαπροδρόμου Γεώργιος και κ. Λούβρης Κωνσταντίνος ενημέρωσαν τα παιδιά για τους «μη ορατούς» κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοχώρος, τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying), και επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τις συνέπειες κάθε αλληλεπίδρασης/δραστηριότητάς μας με το διαδίκτυο. Τέλος, έδωσαν πρακτικές συμβουλές σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να καταφύγουν τα παιδιά σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Viber 2022 02 24 12 31 46 776Επίσης, αφού μελετήσαμε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με έμφαση στα άρθρα που αφορούν στην ευημερία, την προστασία και τη φροντίδα του, το δικαίωμα για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, το δικαίωμα της προστασίας του από τον νόμο έναντι κάθε αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία και την αλληλογραφία του· τη λήψη όλων των κατάλληλων νομοθετικών, διοικητικών ή εκπαιδευτικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, σε συνεργασία με την ψυχολόγο του σχολείου κα Αργυρίου Σταματία και την κοινωνική λειτουργό κα Ελπασίδου Σωφρονία, η ομάδα μας πήρε μέρος σε βιωματική δράση με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Συμμετέχοντας σε παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές/τριές μας μπόρεσαν να μπουν στη θέση των ανθρώπων των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται εξαιτίας του χρώματος, της φυλής, του φύλου τους, της καταγωγής και της κοινωνικής/οικονομικής τους κατάστασης και κατ΄επέκταση περιθωριοποιούνται ή υφίστανται κάποια μορφή βίας (λεκτικής, ψυχολογικής κλπ).

     

    Φυσικά, η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των παιδιών και τα μηνύματά τους ενάντια στο φαινόμενο.

     

    Με βασικό σύνθημα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» η ομάδα μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του «Χαμόγελου» και δημιούργησε το δικό της μήνυμα όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

    Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας για την ευαισθησία και την ωριμότητα που επέδειξαν καθώς επίσης και τον κο Παπαϊωάννου για την επιμέλεια του βίντεο και την μουσική του η οποία «έντυσε» το βίντεό μας.

    VIDEO Δράσης:

    Γυμνάσιο Πέλλας – Πανελλαδική Δράση του Χαμόγελου του Παιδιού κατά της Ενδοσχολικής Βίας – YouTube

     

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΡΑΣΗΣ:

    Σοφία Στόλη, ΠΕ06 – Αγγλικής Γλώσσας

    Αβραάμ Παπαϊωάννου,  ΠΕ79.01 – Μουσικός

    Κατηγορία Δραστηριότητες | | | 92 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση