• Μας επισκέφτηκαν:

  wordpress com stats
 • Μία καλή κουβέντα…

  Μία καλή κουβέντα…

  Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
  Σ. Μπόβι

 • Φτάνει πια…

  Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
  ------------
  Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

 • Ενημέρωση για τις Πρώτες Βοήθειες από Εκπαιδευτές Διασώστες του ΕΚΑΒ

  23 Φεβρουαρίου 2020 από

  Τί το χρειαζόμαστε το σχολείο αν μάς εξοπλίζει με θεωρίες δίχως να μάς ενημερώνει για τα ουσιώδη της Ζωής..;
  Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, καλεσμένοι μας και φιλοξενούμενοι οι Εκπαιδευτές Διασώστες του ΕΚΑΒ, Στέλιος Μποζατζούδης, Γιάννης Σιώντας και Σάββας Παυλίδης για να μάς διδάξουν πρώτες βοήθειες, ώστε να κατανοήσουμε πως ο καθένας μας μπορεί να γίνει πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα διασφάλισης της Ζωής όταν αυτή κινδυνεύει. Η παρέμβαση του ατόμου που εκπαιδεύτηκε στις πρώτες βοήθειες αποσκοπεί μέσα από κατάλληλες ενέργειες να καταφέρει να διατηρήσει στη ζωή τον άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του και να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρωτεύον μέλημα του διασώστη είναι η ασφάλεια του θύματος, μα και η δική του, εφόσον η ζωή του θύματος εξαρτάται από αυτόν. Έτσι απομακρύνει επικίνδυνα αντικείμενα και ακολούθως ξεκινά ΚΑΡΠΑ. Το πιο σπουδαίο προσόν του διασώστη είναι η ψυχραιμία του που θα τον βοηθήσει να ακολουθήσει τον αλγόριθμο των πρώτων βοηθειών ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη που παρουσιάστηκε και ανάλογα με την ηλικία του θύματος.
  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εμφυσήσεις της ΚΑΡΠΑ. Αν δεν θέλουμε να ακουμπήσουμε το θύμα, επειδή πιθανό να έχει σάλια ή αίμα στο στόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μάσκα με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης ή προσωπίδα τσέπης. Ο Εκπαιδευτής / Διασώστης του ΕΚΑΒ, Γιάννης Σιώντας, μάς έδειξε ένα πολύτιμο μπρελόκ στα κλειδιά του το οποίο περιέχει μία προσωπίδα τσέπης. Μπορούμε να την προμηθευτούμε με πολύ χαμηλό κόστος (περίπου 2€) από ένα φαρμακείο.
  Συγκρίνοντας τη χώρα μας με τις χώρες της Ευρώπης διαπιστώσαμε πως υστερούμε σε οργάνωση. Στο εξωτερικό η εκπαίδευση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του σχολείου και συνεχίζεται εφόρου ζωής, μέσα από τις δομές εργασίας κι άλλων οργανωμένων φορέων. Για να τονιστεί η αξία της γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών αναφέρθηκε το παράδειγμα ενός 7χρονου παιδιού που κατάφερε να σώσει τον παππού του παρέχοντάς του πρώτες βοήθειες, στις οποίες είχε εκπαιδευτεί.
  Ο σεβασμός προς τη ζωή δεν είναι αφηρημένη έννοια και δεν περιορίζεται στο μιλώ ευγενικά ή στο σηκώνομαι να καθίσουν οι ηλικιωμένοι. Σεβασμός προς τη ζωή σημαίνει την υπερασπίζομαι ως την τελευταία της ανάσα. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την εκπαίδευση που οφείλει να δεχτεί ο καθένας μας χρειάζεται και ευαισθητοποίηση των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε σε κομβικά σημεία των πόλεων (όπως δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.α.) να υπάρχουν απινιδωτές που συνδυαστικά με την ΚΑΡΠΑ θα διατηρήσουν στη ζωή το άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν αναπνέει και μπορεί να εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή, μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο το οποίο θα έχει κληθεί. Στο εξωτερικό, απινιδωτές υπάρχουν ακόμη και στις εισόδους των πολυκατοικιών, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως και στην περιοχή μας διάφορα δημοτικά διαμερίσματα έχουν προμηθευτεί απινιδωτές, όπως και σχολεία των Γιαννιτσών. Σε λίγο καιρό κι εμείς, το Γυμνάσιο Πέλλας, θα είμαστε ένα από αυτά.
  Ενημερωθήκαμε για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, με ιδιαίτερη αναφορά στο 112, που είναι ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Η κλήση γίνεται σε υπηρεσία της Αθήνας. Το σημείο κλήσης εντοπίζεται μέσω gps και ειδοποιείται ασθενοφόρο, αστυνομία ή/και πυροσβεστική (ανάλογα με την ανάγκη) να παρέμβει στο περιστατικό. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως για περιστατικά, για παράδειγμα, της περιοχής μας η Αθήνα επικοινωνεί πρωτίστως με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκείνο με το κέντρο της Έδεσσας και έπειτα ειδοποιούνται οι υπηρεσίες στα Γιαννιτσά. Πράγμα που σημαίνει πως χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οπότε, χάριν οικονομίας χρόνου είναι καλύτερο να επικοινωνούμε με τις τοπικές υπηρεσίες στα αντίστοιχα τηλέφωνα (100: αστυνομία, 166: ΕΚΑΒ, 199: πυροσβεστική). Στο κέντρο που θα απαντήσει δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία (όνομα, τοποθεσία, κατάσταση του θύματος) χωρίς να κλείσουμε πρώτοι το τηλέφωνο!
  Πέρα από την ΚΑΡΠΑ οι άξονες της ενημέρωσής μας κάλυψαν περιπτώσεις πνιγμού, πνιγμό από φαγητό ή από ξένα αντικείμενα, επιληψία, αιμορραγίες, αλλεργίες, τσίμπημα φιδιού και μέλισσας. Η παρούσα ενημέρωση ευελπιστούμε να αποτελέσει μία ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, ώστε στο μέλλον να εκπαιδεύονται τακτικά πάνω στις πρώτες βοήθειες. Διαδικτυακά ανακοινώνονται διάφορα ανάλογα σεμινάρια που διοργανώνονται από το ΕΚΑΒ ή άλλους φορείς. Το χρωστάμε στον εαυτό μας να μάθουμε να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες. Μπορεί κάποια στιγμή να είμαστε εμείς αυτός που θα τις χρειαστεί και θα ευχόμασταν πραγματικά να βρισκόταν δίπλα μας κάποιος που ξέρει.
  Ευχαριστούμε πολύ τους Εκπαιδευτές Διασώστες του ΕΚΑΒ Στέλιο Μποζατζούδη, Γιάννη Σιώντα και Παυλίδη Σάββα που φυσικά βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και προσήλθαν να μάς ενημερώσουν για την αξία γνώσης παροχής των πρώτων βοηθειών μέσα στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κόσμου.

  Κατηγορία Δραστηριότητες | | | 91 Σχόλια


  Αφήστε μια απάντηση

 • Αλήθειες

  > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

  > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

  > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

 • Kατηγορίες

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Αρχείο

 • Σεργιανίζουμε εδώ…


 • Οι Ομάδες μου

 • Μεταστοιχεία

 •  
  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων