• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, 26.9.2017

    4 Οκτωβρίου 2017 από

    Ημέρα Ξένων Γλωσσών

    Η ημέρα 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με σκοπό την προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών, η οποία αβίαστα συνδέεται με την επαφή  μας με τα ήθη και έθιμα άλλων πολιτισμών, με την αποδοχή της διαφορετικότητας, με το σμίξιμο των λαών και είναι μία ηχηρή απάντηση στην ξενοφοβία.

    Υπεύθυνη της εκδήλωσης στο σχολείο μας ήταν η καθηγήτρια Σοφία Γραμμενούδη-ΠΕ07, η οποία σε συνεργασία με μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας  μάς ξενάγησε στα γλωσσικά μονοπάτια μερικών γλωσσών της Ευρώπης και όχι μόνο. Μέσα από το οδοιπορικό στο λεξιλόγιο των γλωσσών ανακαλύψαμε συνταγές μαγειρικής που αποτελούν χαρακτηριστικά εδέσματα διαφόρων περιοχών. Γνωρίσαμε γιορτές που αποτελούν θεσμούς και διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες. Διαβάσαμε ρώσικα και γερμανικά. Ακόμη  παρακολουθήσαμε μία συνέντευξη που πήρε μία μαθήτρια από τη γιαγιά της η οποία μιλούσε την ποντιακή διάλεκτο. Παρακολουθήσαμε video από στιγμιότυπα όπου διάσημοι ενισχύουν το σμίξιμο των λαών μέσα από την εκμάθηση ξένων γλωσσών, διαβάσαμε ρητά διακεκριμένων προσώπων που μέσα στους αιώνες τόνισαν την αξία της προσέγγισης των λαών και το σπουδαίο ρόλο  που παίζει η γλώσσα στην επίτευξη αυτού του εγχειρήματος.

    Η εκδήλωση έκλεισε καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες κέρασαν το κοινό παραδοσιακές λιχουδιές, από ποντιακά πιροσκί ως brezel, γερμανικά αλμυρά ψωμάκια που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό, μαγιά και πασπαλίζονται από χοντρό αλάτι, τα οποία έφτιαξαν Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών.

    Κατακλείδα της εκδήλωσης ήταν η προτροπή να ξεχάσουμε όσα μάς διαχωρίζουν και έχοντας κατά νου όσα μάς ενώνουν να παλέψουμε να κάνουμε πράξη της καθημερινότητάς μας το μήνυμα που  θέλει να περάσει η Ημέρα Ευρωπαϊκών -και όχι μόνο!- γλωσσών.

    Στο βίντεο που ακολουθεί και δημιούργησε η υπεύθυνη καθηγήτρια Γραμμενούδη Σοφία ΠΕ07 μπορείτε να δείτε τις δράσεις και δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στην σχολική κοινότητα στην δίωρη εκδήλωση στο Γυμνάσιο Πέλλας στις 26/09/2017

    Επίσης το σχολείο μας  συμμετέχει με το βίντεο που ακολουθεί στην πρόσκληση συμμετοχής σχολείων  στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων -Δ/νση Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων – Τμήμα Διεθνών Σχέσεων με θέμα:

    «Παροιμίες – Ζωγραφίστε, βρείτε, πείτε σωστά, μεταφράστε παροιμίες.»

    Ακολουθεί το video: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2017-18 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ…

    Κατηγορία Δραστηριότητες | με ετικέτα | | 92 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση