• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Τοπική Ιστορία – Μακαρόνα

    26 Απριλίου 2017 από

    Στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας οι μαθητές της Γ’ τάξης με την υπεύθυνη καθηγήτρια Χαριτίδου Σοφία-ΠΕ05 μελέτησαν την προσφορά της κυρίας Έλλης Μακαρόνα στην τοπική κοινωνία της Πέλλας. 

    Σχολικό έτος 2016-17

    ——————————————

    Γυμνάσιο Πέλλας, μετά την πρωινή προσευχή, η διευθύντρια ανακοινώνει τα ονόματα τεσσάρων μαθητών που ήρθαν πρώτοι στην τάξη τους κατά την περσινή χρονιά (δύο μαθήτριες  της πρώτης, μία μαθήτρια της δευτέρας και ένας μαθητής της τρίτης) οι οποίοι παραλαμβάνουν το χρηματικό βραβείο «Έλλη Μακαρόνα».

    Οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου που άκουγαν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο (αλλά και κάποιοι μεγαλύτεροι που ξέχασαν) άρχισαν να ρωτούν τι ήταν αυτό και ποια ήταν αυτή η κυρία.

    Αυτό ήταν το ερέθισμα για την έρευνά μας. Στην αναζήτησή μας βοηθηθήκαμε από παλαιότερη έρευνα μαθητών του σχολείου μας που έγινε στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος το 2012 και σε συνέντευξη μαθητών του σχολείου μας στην κυρία Μακαρόνα,  το 2006 όταν προτάθηκε από το σχολείο μας σαν προσωπικότητα της περιοχής, στα πλαίσια του προγράμματος  «Άνοιξη της Ευρώπης».

    Το Βραβείο «Έλλη Μακαρόνα» δίνεται κάθε χρόνο στον πρώτο μαθητή της κάθε τάξης του Γυμνασίου Πέλλας. Αν είναι περισσότεροι μοιράζονται το ποσό.

    Από το 1992 που δόθηκε για πρώτη φορά 18 αγόρια και 35 κορίτσια έχουν πάρει το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί (150 ευρώ για κάθε τάξη)

    Το παράπονο της κυρίας Μακαρόνα ήταν ότι ευχαριστήριο πήρε μόνο από μια μητέρα παιδιού που βραβεύτηκε.

    Ποια ήταν όμως η κυρία Μακαρόνα;

       Η Έλλη Μισιρλή γεννήθηκε το 1906 στο Μοναστήρι (σημερινό Μπίτολα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας) 14 χλμ. βόρεια των συνόρων με την Ελλάδα .

    Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, έχοντας ιδρυθεί ως  Ηράκλεια Λυγκηστίς στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας.

    Η πόλη βρίσκεται σε ένα σημαντικό κόμβο, που συνδέει τη νότια περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με το Αιγαίο Πέλαγος και την Κεντρική Ευρώπη  και είναι διοικητικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Υπήρχε εκεί ελληνικό διδασκαλείο για την προετοιμασία των δασκάλων. Υπήρχαν στο βιλαέτι του Μοναστηριού 477 ελληνικά σχολεία με 27.106 μαθητές και ελληνικά γυμνάσια με 1612 μαθητές.

    Σύμφωνα με την οθωμανική απογραφή, το 1911 οι Έλληνες αποτελούσαν τον μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό του βιλαετίου.

    Στους Βαλκανικούς πολέμους το Μοναστήρι επρόκειτο να αποδοθεί στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την προ του πολέμου συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Επίσης, μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, η συμφωνία ήταν να παραδοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο σερβικός στρατός εισήλθε στην πόλη και αρνήθηκε να την παραδώσει στη Βουλγαρία ή την Ελλάδα. Η οικογένεια Μισιρλή  πέρασε σε ελληνικό έδαφος, στη Φλώρινα.

    Η  Έλλη Μυσιρλή εισάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1925. Ήταν από τις πρώτες φοιτήτριες της .

    Αργότερα παντρεύεται τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Μακαρόνα ο οποίος διετέλεσε επιμελητής Αρχαιοτήτων Μακεδονίας, έκανε πολλές ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και υπήρξε διευθυντής των ανασκαφών στην Πέλλα την περίοδο 1957-1964. Είναι η εποχή που ξεκινάει το ανασκαφικό έργο στην αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας.  Η κ. Έλλη τον συνοδεύει στις ανασκαφές όσο το επιτρέπουν τα διδακτικά της καθήκοντα, μιας και εργάζεται ως φιλόλογος και όποτε μπορεί μένει στην Πέλλα παρακολουθώντας να αναδύονται κομμάτια της ιστορίας. Και οι δυο τους αγάπησαν αυτόν τον τόπο.

    Πολύ αργότερα όταν ο Χαράλαμπος Μακαρόνας θα φύγει από τη ζωή η Έλλη Μακαρόνα θα δωρίσει στη μνήμη του, το Δεκέμβριο του 1978 στην τότε Κοινότητα Πέλλας 1100 βιβλία από την προσωπική της βιβλιοθήκη μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό βιβλιοθήκης. Δηλαδή έπιπλα και βιβλιοθήκες.  Σκοπός της ήταν οι νέοι της Πέλλας να αγαπήσουν τη γνώση και την επιστήμη.  Το 2003 ενίσχυσε και πάλι τη βιβλιοθήκη με βιβλία και τεχνολογικό εξοπλισμό.

    Τον ίδιο χρόνο πρόσφερε στο Δήμο Πέλλας τη συλλογή της  με έργα Ελλήνων ζωγράφων και μέρος της ακίνητης περιουσίας της.

    Όραμα της Έλλης Μισιρλή-Μακαρόνα ήταν η βιβλιοθήκη και η πινακοθήκη της Πέλλας να στεγασθούν σε μόνιμη και ενιαία στέγη. Για να υλοποιηθεί το όραμα της, ο Κωνσταντίνος Λεφάκης αρχιτέκτονας και οικογενειακός της φίλος, γιος του Χρήστου Λεφάκη, ζωγράφου και καλλιτεχνικού συμβούλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο οποίος είχε εργαστεί μαζί με το Χαράλαμπο Μακαρόνα,  πρόσφερε στο Δήμο Πέλλας την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη  πνευματικού κέντρου. Το κτίριο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

    Το  2006  στα πλαίσια του προγράμματος  του Συμβουλίου της Ευρώπης  «Η Άνοιξη της Ευρώπης» στο οποίο συμμετείχε  το σχολείο μας υπήρχε μια δραστηριότητα στην οποία τα σχολεία παρουσίαζαν μια προσωπικότητα που θεωρούσαν σημαντική για την τοπική κοινότητα τους. Το σχολείο μας πρότεινε την κ. Έλλη Μισιρλή-Μακαρόνα ως τη  σημαντικότερη τοπική προσωπικότητα. Για το σκοπό αυτό μια ομάδα μαθητών την επισκέφτηκε στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη (όπου την φρόντιζαν παλιές μαθήτριες της) και της πήρε συνέντευξη. Θα θέλαμε εδώ να σημειώσουμε ότι παρά την προχωρημένη ηλικία της περίμενε τους μαθητές όρθια στην είσοδο και είχε φτιάξει χαλβά για να τους κεράσει.

    Η Έλλη Μισιρλή-Μακαρόνα πέθανε στις 08-11-2007 και θάφτηκε στην Πέλλα, ύστερα από επιθυμία της, δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο.

    Κατηγορία Δραστηριότητες | με ετικέτα | | 93 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση