Άλκης Αλκαίος: Εντελβάις

17634497_1510546352311103_9169898010898399388_n Εννέα τραγούδια με αναφορά στο Μάη περιείχαν οι τρεις προηγούμενες αναρτήσεις μας. Το δέκα το καλό σήμερα:Όταν σε συνάντησα άρχιζεν ο Μάης φόραγες λουλούδια γιορτινά, γράφει ο δικός μας  Άλκης στο Εντελβάις του. Σε κάποιους που μπορεί να μελαγχολήσουν με τους στίχους του τραγουδιού, τους μεταφέρουμε την δική μας αισιόδοξη προσέγγιση:Ζω για να έχω αναμνήσεις και όχι μόνο όνειρα.(Τους στίχους μας θύμισε ο Βαγγέλης Σιάμος).

Οι στίχοι του Άλκη

Σ’ έναν κόσμο γυάλινο κι αποστειρωμένο
ήσυχα τις μέρες μου περνώ
πάνε χρόνια που έπαψα να σε περιμένω
πάνε χρόνια που για σένα ζω

Σε παράδεισους ανθίζω
και σε θερμοκήπια
ονειρεύομαι κι ελπίζω
και πεθαίνω ήπια
Σε παράδεισους ανθίζω
και σε θερμοκήπια
ονειρεύομαι κι ελπίζω
και πεθαίνω ήπια

Όταν σε συνάντησα άρχιζεν ο Μάης
φόραγες λουλούδια γιορτινά
έκοψα απ’ το στήθος σου ένα εντελβάις
και δε σε συνάντησα ξανά

Σε παράδεισους ανθίζω
και σε θερμοκήπια
ονειρεύομαι κι ελπίζω
και πεθαίνω ήπια
Σε παράδεισους ανθίζω
και σε θερμοκήπια
ονειρεύομαι κι ελπίζω
και πεθαίνω ήπια

Σημ:1.Τη μουσική του τραγουδιού έχει γράψει ο Μάριος Τόκας και το ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος.

2.Το όνομα  του Εντελβάις προέρχεται απο το γερμανικό Edel (που σημαίνει ευγενής) και Weiss “λευκό”.Το χρώμα του λευκού θεωρείται σύμβολο της αγνότητας και Edelweiss σημαίνει “ευγενής λευκότητα”.Στα ρουμάνικα florea reginei σημαίνει “το λουλούδι Βασίλισσα”
Το εντελβάις που λέγεται και αστέρι των Άλπεων, είναι ένα λουλουδάκι άγνωστο στην Ελλάδα. Το βρίσκει κανείς στις Αλπεις, στις απότομες πλαγιές ανάμεσα στους βράχους και τα χιόνια . Μοιάζει με ασημένιο αστεράκι χωρίς καθόλου άρωμα. Στην Ελβετία υπάρχει ένας θρύλος για το Εντελβάις που τον διηγούνται οι κάτοικοι της όμορφης αυτής και σχεδόν πάντα χιονισμένης χώρας της Ευρώπης.
Υπήρχε κάποτε στην πιο ψηλή βουνοκορφή ανάμεσα στα χιόνα και στα σύννεφα ένας πύργος που έμενε η βασίλισσα του χιονιού. Ήταν πολύ όμορφη, ντυμένη πάντα στα λευκά με ξανθά μαλλιά , σχεδόν διάφανη. Αλλά και η καρδιά της ήταν σκληρή και ψυχρή σαν το πάγο.
Κάποτε ένας νέος ήθελε να τη γνωρίσει..αλλά οι φύλακες τον έριξαν απο το γκρεμό…Στο θέαμά του η βασίλισσα δάκρυσε πρώτη φορά και εκεί φύτρωσε το σπάνιο αυτό λουλούδι…Λέγεται ότι φέρνει πολύ τύχη σε όποιον το έχει…

Κατηγορίες: ΠΑΡΓΑ, ΠΟΙΗΣΗ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση