H παράστασή μας στη Θεσσαλονίκη στις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00

Afisa Vafopouleio

 

 

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής του Γυμνασίου μας, παράλληλα με τις εργασίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ένα μέρος του θεατρικού έργου «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00.

Καλούμε και θα θεωρήσουμε μεγάλη τιμή τους Παργινούς που μένουν στη Θεσσαλονίκη να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Στις σκηνές του παραπάνω έργου αποδίδεται το ζοφερό κλίμα της ναζιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που έμαθε να ζει μέσα στον φόβο και την εξαναγκαστική συμπόρευση με τις κατευθυντήριες γραμμές ενός ρατσιστικού και ανελεύθερου καθεστώτος. Ενός ρατσισμού που κυρίως στρεφόταν κατά των Εβραίων της Ευρώπης.

Οι πέντε επιλεγμένες σκηνές φωναχτά ή υπόγεια εκφράζουν την αγωνία των ανθρώπων της εποχής εκείνης να υπάρξουν, να επιβιώσουν, να ευτυχήσουν ζώντας κάτω από τα βαριά σύννεφα του ναζισμού. Τα σύννεφα αυτά που θα βάραιναν και την Ευρώπη αργότερα….

Δεν ήταν όλος ο γερμανικός λαός υπέρ του Χίτλερ και της τακτικής του…. Υπήρχαν κι αυτοί που αντιστέκονταν και περίμεναν ελεύθερες, δημοκρατικές,  χαρούμενες μέρες….

Κι αυτοί αποτελούν τη μαγιά της ελπίδας του κόσμου μας στο διάβα του καιρού…..

Το βιβλίο «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» περιλαμβάνει εικοσιτέσσερις (24) σκηνές που ο Μπρεχτ έγραψε εξόριστος (1935-1939). Όταν ο Μπρεχτ έγραφε αυτά τα μονόπρακτα, δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. ‘Ήταν όμως αισθητή στη βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, που κάποτε στάθηκαν πιο καταλυτικές κι από την ίδια την ωμή τρομοκρατία.

Ο Μπρεχτ μας δείχνει σ’ αυτές τις σκηνές, με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως «πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά», οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.

Μας μεταφέρει στα χρόνια πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα “έργα και τις ημέρες” των ναζί. Πριν τον “εξωτερικό εχθρό” οι ναζί πολέμησαν, τρομοκράτησαν και εξόντωσαν τον “εσωτερικό”, αρχικά τους Εβραίους, και μετά το εργατικό και το λαϊκό κίνημα της Γερμανίας.

Το υλικό το άντλησε μέσα από ανθρώπινες μαρτυρίες, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της εποχής μεταξύ του 1933 και του 1938, όταν η ναζιστική φρικαλεότητα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει.
Το κείμενο είναι χωρισμένο σε επεισόδια, γιατί ο Μπρεχτ πίστευε ότι ο μύθος πρέπει να παρουσιάζεται κομμάτι – κομμάτι. Σίγουρα αυτό το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε αν και, γενικά, τα έργα του Μπρεχτ είναι ένα μάθημα ζωής.

Στην παράσταση περιλαμβάνονται πέντε μονόπρακτα του παραπάνω έργου: «Η ώρα του εργάτη», «Τα μαύρα παπούτσια», «Ο σταυρός με την κιμωλία», «Η Εβραία» και «Γυρεύοντας τη δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στην «Εβραία» μια νεαρή γυναίκα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Γερμανό σύζυγό της και να αλλάξει χώρα, βιώνοντας τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω  της καταγωγής της. Την Εβραία θα υποδυθεί η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κα Τσούτση.

Στο «Γυρεύοντας τη δικαιοσύνη»  παρουσιάζεται το δράμα ενός Εβραίου κι ενός μαρξιστή που μπαίνουν στο στόχαστρο των ανθρώπων της SA και των SS που προσπαθούν να κατευθύνουν τον εγκλωβισμένο δικαστή σε απόφαση κατά του ενός ή του άλλου. Ανεξάρτητα από την απόφαση, όμως, ο δικαστής είναι ήδη καταδικασμένος σε εξορία.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΕΙΟ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση