Μια λίστα βιβλίων για το 2017…

υυυυΠολλές ιώσεις εμφανίζονται με την αρχή του νέου χρόνου, πολλές ιατρικές συνταγές.Επειδή πιστεύουμε ότι τις άρρωστες πρέπει να τις περνάμε με φίλους και το καλό βιβλίο είναι πάντα ένας καλός φίλος και σύντροφος συνταγογραφούμε μια λίστα 10 βιβλίων που συνέταξε ο διαχειριστής του ιστολογίου mathhmagic.blogspot.gr. Καλό διάβασμα!!!

1.Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας,Ουμπέρτο Έκο,εκδόσεις ψυχογιός.Aπολαυστικόs Εκο,αποδομεί με ευρηματικότητα και χιούμορ το διαδίκτυο,τα μμε, την παγκόσμια πολιτική σκηνή και τον άνθρωπο ως  homo onlinus, homo interneticus,homo homini lupus, homo politicus. Χώμα ..γενικώς.Το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα,καθώς το 2016, ο Έκο άφησε  τον κακοφτιαγμένο με υλικά της πεντάρας κόσμο μας για τον παράδεισο των λογίων.Μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη,ίσως;Το ελπίζω.

2.Γελαστικό λεξικό ,Ν.Πλατής,εκδόσεις Αλεξάνδρεια.Είμαι φαν από την  εποχή του Αθωνικού λεξικού,συνεπώς δεν είμαι αντικειμενικός.Λήμματα για το γέλιο σε κάθε μορφή και έκφανση του,εκρηκτικό,πρωτότυπο αλλά κυρίως αστείο.
3.Ο κόσμος ανάποδα, Εντουάρντο Γκαλεάνο,εκδόσεις πιρόγα.Το  παρόν και το μέλλον μας γραμμένο πίσω στο 1998 από την μοναδική πένα του Γκαλεάνο.Aγαπημένο μότο: Όταν είχαμε όλες τις απαντήσεις, μας άλλαξαν τις ερωτήσεις.
4.Ο καλλιτέχνης και ο μαθηματικός,Amir Aczel,εκδόσεις Ενάλιος.Ο Aczel  διηγείται με μαεστρία την  ιστορία των Μπουρμπακί και συνάμα την συναρπαστική ζωή μερικών από τους πλέον εμβληματικούς μαθηματικούς του προηγουμένου αιώνα.
5.Τα μαθηματικά της αγάπης, Χανα Φραι, εκδόσεις key books.Αν θέλετε να μάθετε πως τα μαθηματικά υποδεικνύουν  πότε πρέπει να σταματήσετε να βγαίνετε ραντεβού και να παντρευτείτε  (θεωρία βέλτιστης παύσης),πως  ο γραμμικός προγραμματισμός και  οι πιθανότητες  προβλέπουν την «συμβατότητα» με το υποψήφιο ταίρι σας,ποιες είναι οι εξισώσεις της αγάπης ή πώς να συντάξετε βέλτιστα την λίστα των προσκεκλημένων στην ευτυχέστερη μέρα της ζωής σας  τότε, αυτό το μικρό βιβλιαράκι  είναι η απάντηση στις προσδοκίες σας.
6.Η ζωή εν Τάφω,Σ Μυριβήλης, εκδόσεις εστία. Το ξαναδιάβασα το καλοκαίρι.Προσωπική μαρτυρία, βαθιά  ανθρώπινη,μια απολογία ενός κόσμου που μεταβάλλεται στην περιδίνηση ενός βίαιου πολέμου.Εξαιρετική γλώσσα ,δυνατά συναισθήματα, σκληρές περιγραφές αλλά και ελπίδα στον άνθρωπο. Κλασσικό.
7.H ζωή για προχωρημένους,Σλαβομίρ Μρόζεκ,εκδόσεις γνώση.Υπερρεαλιστικές οδηγίες χρήσης για την ζωή, ένα μικρό βιβλιαράκι με εμπνευσμένα  διηγήματα που όμοια  με παράδοξα είναι αλήθειες  που περπατούν ανάποδα για να τραβήξουν  την προσοχή μας. Συμπυκνωμένη σοφία σε μόλις 140 σελίδες και τιμή..ευκαιρίας.

8.Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού,Ν. Δήμου,εκδόσεις Πατάκη. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός  χειραγωγεί την πλειοψηφία καλό είναι να θυμηθούμε ότι οι αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνονται με κριτική σκέψη καθώς το βασικότερο μας κεφάλαιο είναι ο νους και η γνώση.Κλασσικό.

9.Ταχυδρομείο,Τσαρλς Μπουκόφσκι, ισχυρές δόσεις σπαρταριστού κυνικού χιούμορ, ενδείκνυται για πολλαπλές αναγνώσεις.

10.Το αστείο,Μίλαν Κούντερα ,εκδόσεις εστία.Το πρώτο βιβλίο του Κούντερα  που  είχα διαβάσει την δεκαετία του 90 σε εκείνη την έκδοση του Κάλβου.Απολύτως εμβληματικό, ένα ποιητικό-πολιτικό  μυθιστόρημα που πρωτοεκδόθηκε το 1965 αλλά παραμένει τραγικά ή κωμικά -όπως θέλετε πάρτε το- επίκαιρο.Αντιγράφω από τις πρώτες σελίδες »…εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να αισθανθώ για τον διοικητή μου τίποτα άλλο έκτος από μίσος και το μίσος εκπέμπει αρκετά οξύ φως που μέσα του χάνεται η πλαστικότητα των αντικειμένων…».

bonus τραγουδάκι:Robbie Williams – Mack The Knife

 

Δημοσιεύθηκε στην ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση