Όταν ο Γαλιλαίος δεν μελετούσε τα αστέρια

Το παρακάτω κείμενο το είδαμε στην  ιστοσελίδα mathhmagic.blogspot.gr/ με τίτλο: Τα Μαθηματικά της αγάπης. Τα μαθηματικά της αγάπης

F6AX7Z2HRI984F1.MEDIUM

Ο Γαλιλαίος όταν δεν μελετούσε τα αστέρια ή όταν δεν κοιτούσε πίσω του μήπως τον έχουν πάρει στο κατόπι τίποτα βλοσυροί τύποι της Ιεράς εξέτασης έλεγε ότι το σύμπαν είναι γραμμένο στην γλώσσα των μαθηματικών.Προς επιβεβαίωση του Γαλιλαίου – όχι πως την έχει ανάγκη – έρχεται ένα μικρο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου το σαββατοκύριακο και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις KeyBooks με τίτλο Τα μαθηματικά της αγάπης και συγγραφέα την Hannah Fry.

Η Hannah Fry είναι μαθηματικός στο UCL στο κέντρο χωρικής ανάλυσης,εκεί,σε τακτική βάσηχρησιμοποιεί  μαθηματικά μοντέλα  για την μελέτη μοτίβων της ανθρώπινης συμπεριφοράς,από επαναστάσεις και τρομοκρατία μέχρι το εμπόριο και τις καθημερινές αγορές.Τηλεοπτική -διαδικτυακή περσονα  του BBC και του Youtube  εκλαϊκεύει τα μαθηματικά έχοντας ως μότο ότι τα μαθηματικά  έχουν μια ομορφιά που εμπεριέχει το ρεαλιστικό,το ιδιόμορφο και το αφηρημένο.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο:

Η Fry  στο εισαγωγικό κεφάλαιο του βιβλίου αναλύει και απομυθοποιεί το ερώτημα Fermi  που είχε θέσει το 2010, ένας μαθηματικός,ο Πίτερ Μπάκους. Με πόσες κοπέλες θα μπορούσε να βγει ραντεβού;Ερώτημα στο οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στον γαλαξία μας υπήρχαν περισσότεροι ευφυείς πολιτισμοί από ότι κοπέλες με τις οποίες θα μπορούσε να βγει ραντεβού!!

civvlio

Σε άλλο σημείο του βιβλίου εξηγεί γιατί η αντανακλαστική συμμετρία σε ένα πρόσωπο αποτελεί ένδειξη ομορφιάς και πως αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο  επιλογής συντρόφου, παρόλο που αναπαράγει την αιρετική άποψη του K.Devlin ότι ο χρυσός αριθμός είναι υπερεκτιμημένος ως μέτρο αισθητικής.

Τονίζει,ότι,βασική πηγή για τις μελέτες  της υπήρξε ο δωρεάν διαδικτυακός ιστότοπος γνωριμιώνOKCubid (διαβάστε σχετικό δημοσίευμα του BBCnews  http://www.bbc.com/news/magazine-31168242) που όλως τυχαίως  ιδρύθηκε από μια ομάδα μαθηματικών και βασίζεται σε ένα ευρηματικό αλγόριθμο που παράγει ερωτηματολόγια και στην συνέχεια  βαθμολογεί ζευγάρια για να δείξει πόσο ταιριάζουν.Η Fry εξηγεί  με εύληπτα παραδείγματα  πως ο γραμμικός προγραμματισμός και  οι πιθανότητες  προβλέπουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την «συμβατότητα» δυο ανθρώπων, χωρίς να παραγνωρίζει ότι η πιθανότητα σφαλμάτων είναι μεγάλη.

Σε επόμενο κεφάλαιο  εξηγεί πότε πρέπει να σταματήσετε να βγαίνετε ραντεβού και να παντρευτείτε  (θεωρία βέλτιστης παύσης) παραπέμποντας στο παιχνίδι του Googol του Μάρτιν Γκαρντνερ ( http://mathhmagic.blogspot.gr/2014/05/t-googol.html?spref=tw  ).

Ένα βιβλίο 120 σελίδων,διασκεδαστικό,διδακτικό και ..λιαν ευρούφηκτον όπως είδα πρόσφατα να γράφει ο Πλατής για το νέο λεξικό του (παραδοσιακή σταθερή αξία). Η ανάγνωση του δεν προϋποθέτει ιδιαίτερο μαθηματικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει ψηφίδες   πιθανοτήτων,γραμμικού προγραμματισμού, θεωρίας παιγνίων και διακριτών μαθηματικών.Μια ευχάριστη ανάπαυλα για την αναμονή σε πάσης φύσεως  ουρές , τράπεζα,εοππυ…οδοντιατρεία!!

Τελικά, το σύμπαν είναι ένα βιβλίο γραμμένο στη μαθηματική γλώσσα.
Το βιβλίο αποτελεί επέκταση μιας δημοφιλούς ομιλίας της Fry στο TED η οποία παρατίθεται με ελληνικούς υπότιτλους

 

Bonus τραγουδάκι από το συγκρότημα Τρύπες:

Δείτε και αυτό:

2016-322-638

Κατηγορίες: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση