Η σούπερ σελήνη

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σουπερ σεληνη

Σήμερα  μπορούμε να απολαύσουμε την υπέρ φωτεινή πανσέληνο, αφού θα έχουμε την κοντινότερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων.

Θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% πιο μεγάλη από ό,τι είναι στη μακρινότερή της απόσταση από τη Γη. Το κοινό πλέον την ονομάζει «σούπερ Σελήνη», ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει, αφού ο κόσμος θέλει να τη λέει με αυτή την ονομασία. Έτσι πλέον και επίσημα σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο από τη Γη.

Το όλο θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί παρόμοια «μεγάλη» πανσέληνο έχει από το 1948 να παρατηρηθεί.  Καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος. Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτήρια που θα την περιβάλλουν.

Η ελλειπτική τροχιά
Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική, τροχιά που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό. Έτσι η απόσταση Σελήνης – Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου την 14η Νοεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη.

Τη νομοτέλεια των ελλειπτικών τροχιών ερμήνευσε ο μεγάλος αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, εξηγώντας ολοκληρωμένα το Ηλιοκεντρικό Σύστημα και το πώς τα σώματα κινούνται ελλειπτικά και όχι κυκλικά όπως πίστευαν παλαιότερα, δίνοντας τέλος στα μικρολάθη που έκαναν οι αστρονόμοι στους υπολογισμούς τους, αφού θεωρούσαν κυκλικές τις τροχιές των σωμάτων.

Αυτή η ανακάλυψη δεν μειώνει καθόλου την τεράστια συνεισφορά του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου που περιέγραψαν έστω και κυκλικά το ηλιοκεντρικό σύστημα, πάνω στο οποίο βασίστηκε όλη η σύγχρονη επιστήμη, κατατάσσοντας τους εαυτούς τους στους μεγάλους αστρονόμους όλων των εποχών.

Πηγή:*Του Χρύσανθου Φάκας, πρόεδρου της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου και δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας. (www.philenews.com)

Κατηγορίες: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΗΜΕΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση