Η ομιλία του διευθυντή του σχολείου μας στην πρεμιέρα της ταινίας “Ο Σολωμός στ’ όνειρό μου”

AFISA

Καλησπέρα σας,

Ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία.

Δεν θα μιλήσω για την ταινία.

Δεν ξέρω, όπως και για τις προηγούμενες δημιουργίες των μαθητών μας, ούτε το σενάριο, ούτε την πλοκή.

Πρώτη φορά, μαζί σας τώρα, θα την απολαύσω.

Επιτρέψτε μου όμως, τώρα που ζω την ώριμη εφηβεία, ένα συνειρμό και μια προτροπή.

Έχει καρφωθεί στη μνήμη μου η στροφή του Ύμνου προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού. Μιλάει για την Ελλάδα.

« Δυστυχής, λέει, παρηγορία,

μόνη, σου έμελλε να λες,

περασμένα μεγαλεία

και διηγώντας τα να κλαις.»

Σήμερα, αν ήταν σ΄ αυτό το αμφιθέατρο, θα κοιτούσε στα μάτια εμάς, τους Παργινούς, λες και θα μας προσφωνούσε «ευτυχείς»

γιατί θα παρακολουθήσουμε όχι περασμένα μεγαλεία αλλά την ταινία που είναι μεγαλείο και δημιούργημα των παιδιών μας, δηλαδή του μέλλοντός μας.

Ναι, τα παιδιά μας μπορούν να γίνουν δημιουργοί και πλάστες της νέας Ελλάδας.

DSC_0093

Αλήθεια τι προσφέρουμε σήμερα στα παιδιά μας;

Ανοίγουν τις τηλεοράσεις, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και παρακολουθούν ένα πλήθος προβλημάτων που φαίνεται στα μάτια τους σαν λιτανεία της δυστυχίας. Φτώχεια, ασχήμια, καταπίεση, τρομοκρατία, διαφθορά, προσφυγιά, βία, κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Και αυτά, μπορούν, σε πείσμα των καιρών, να ονειρεύονται .

Σήμερα με την ταινία τους κηρύσσουν τη δική τους επανάσταση, κάνουν άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Απαντούν ότι μπορούν να λύσουν τα δεσμά της φρίκης, να βρουν πού εμείς και η δική μας γενιά απέτυχε, να κινήσουν τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, να κάνουν την κοινωνική μηχανή να δουλέψει.

Εμείς τους προτρέπουμε, χρησιμοποιώντας τη γνώση που παίρνουν στο σχολείο με την καλλιέργεια και την παιδεία, να κτίσουν, με τα καθαρά τους χέρια, έναν καινούριο κόσμο, μια καινούρια κοινωνία.

— Με την τόλμη να βλέπουν με ανοιχτό μυαλό.

— Με την τόλμη να ακούνε αντίθετες απόψεις.

— Με την τόλμη να πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος σ΄ αυτό τον πλανήτη πρέπει να έχει την ευκαιρία να βαδίσει όρθιος, με αξιοπρέπεια και ελευθερία, με περηφάνια.

Καλή πρόοδο στα παιδιά σας. Απολαύστε το δημιούργημά τους

Και κάτι ακόμα. Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση με ήθος, αγάπη και γνώση.

Γι αυτή την ταινία συνεργάσθηκαν με τις κυρίες Βαρσακοπούλου Αναστασία, Κωνσταντίνου Κυριακή, Τσούτση Κωνσταντίνα, Κατσαρού Ιωάννα που μας δάνεισε τη φωνή της και  τη δασκάλα του Δημοτικού Αγιάς  Κοσμά Μαρία και τους κυρίους Βογιατζή Χρήστο και Μακρογιαννόπουλο Αναστάσιο, καθοδηγούμενοι από το αστείρευτο πάθος, την απίστευτη ενέργεια και τη γοητευτική ομορφιά της ψυχής του Γιάννη Σύρπα.

 

Πάργα, 23 Μαρτίου 2016

Κατηγορίες: ΓΙΟΡΤΕΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΓΑ, ΠΟΙΗΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση