ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΑΔΕΣ…

Φέτος η θεατρική ομάδα του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας σε συνεργασία με το Δέσκειο Λύκειο Πάργας θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες».

 

Οι Τρωάδες είναι ένα οργισμένο έργο. Ο Τρωικός πόλεμος έχει τελειώσει και ο Ευριπίδης επιλέγει να ανεβάσει τις συνέπειές του επί σκηνής. Το έργο αρχίζει μέσα σε μια ατμόσφαιρα απελπισίας και καταστροφής, η οποία κλιμακώνεται διαρκώς. Για τους ηττημένους Τρώες, προοπτικές ελπίδας ή ανακούφισης δε διαφαίνονται πουθενά, αλλά και οι προοπτικές των Ελλήνων δεν μοιάζουν περισσότερο αισιόδοξες.

 

Αν η τραγωδία αυτή παραμένει μια γροθιά στο στομάχι οφείλεται σε ένα βαθμό, στο γεγονός ότι και στην εποχή του Ευριπίδη ο Τρωικός πόλεμος αντιμετωπιζόταν όχι τόσο ως ιστορικό γεγονός όσο ως μεταφορά. Και τέτοιο παραμένει. Πέρα όμως κι απ αυτό, είναι το πώς ο ποιητής αξιοποιεί εκείνες τις στιγμές με τις οποίες οι λέξεις δεν τα βγάζουν πέρα. Και τότε ο Ευριπίδης, ο καλλιτέχνης του πολέμου, αναλαμβάνει να στείλει πίσω στην πατρίδα εικόνες από την πρώτη γραμμή. Είναι σκηνές άμεσες, υποβλητικές, τόσο δυνατές, που ωθούν το έργο προς την ολοκλήρωσή του, ανηλεώς, μέσα από την απόγνωση.

 

Όταν όμως τα δάκρυα στερέψουν και η αμεσότητα αυτής της συγκλονιστικής τραγωδίας αμβλυνθεί από την καθημερινότητα, αυτό που θα πρεπε να μένει για να στοιχειώνει τα όνειρά μας και το μέλλον είναι οι δυο ασφαλείς και άνετοι θεοί, ο Ποσειδώνας  και η Αθηνά, που τίποτα δεν τους αγγίζει. Συζητούν εκεί ψηλά περί πολιτικής, ενώ μια συντετριμμένη γυναίκα, η Εκάβη, έχοντας καταρρεύσει στο έδαφος, εκεί στα χαμηλά, θα βρει τη δύναμη να φωνάξει:

 

«Σήκωσε το κεφάλι σου δύστυχη,

μη σκύβεις.»

Κατηγορίες: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση