Ημέρα της Γυναίκας

Ου συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν.

μτφρ: δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ

Σοφοκλής-Αντιγόνη

Κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας, κάθε μέρα γιορτάζει η γυναίκα .Η γυναίκα  δημιουργός της ζωής, η σύντροφος, η μάνα, η αδελφή, η μητέρα, η κόρη. Η γυναίκα νοικοκυρά. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος, η ερωμένη. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη τιμούμε την γυναίκα αγωνίστρια της ζωής, τη γυναίκα ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Στη σύγχρονη κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες έχουν καταξιωθεί, έχουν καταφέρει με τη μόρφωση και το δυναμισμό τους να κάνουν έντονη την παρουσία τους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εργασίας, στις τέχνες και τα γράμματα, στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας..

Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας εξελίσσεται ως αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει απελευθέρωση δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Στις 8 Μάρτη:

– Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.


– Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”. Για να εκφράσουμε “είπε” την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας”. Και ακόμα πρόσθεσε ότι, “την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα”.

– Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.



Κατηγορίες: ΣΗΜΕΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση