ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ

Ο Ιστότοπος του σχολείου μας

Δογρή

Μαρ 201419

Η Δογρή είναι σχετικά ένα μικρό παραλίμνιο χωριό της Τριχωνίδας. Το όνομά της κανονικά ήταν «Ντουγρί» ονομασία που δόθηκε από τον Μουχτάρ Πασά που σημαίνει στα τούρκικα «ευθεία». Η Δογρή είναι η ‘καλή’ κόρη της λίμνης Τριχωνίδας, γιατί οι άνθρωποι την προσέχουν και την χρησιμοποιούν για τις διάφορες αγροτικές δουλειές.

Επίσης η Δογρή το καλοκαίρι έχει γίνει πόλος έλξης τα τελευταία χρόνια για πολλούς τουρίστες που έρχονται για να απολαύσουν την ηρεμία που υπάρχει αλλά και την δροσιά που προσφέρουν τα αιωνόβια πελώρια πλατάνια που υπάρχουν. Η θέα διαρρέει άπλετη από παντού και από την βόρεια πλευρά βλέπουμε το απέραντο γαλάζιο της λίμνης Τριχωνίδας. Στη μικρή μας κοινωνία υπάρχουν και πολλά παραλίμνια εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία τα οποία σχεδόν είναι πάντα γεμάτα από κόσμο. Οι άνθρωποι που μένουν στο χωριό κυρίως ασχολούνται με τις αγροτικές και τις κτηνοτροφικές δουλειές κι ένα μικρό ποσοστό ασχολείται με την αλιεία. Μπορεί να μην έχουν πολλές γνώσεις, αλλά είναι απλοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Ο αριθμός των κατοίκων του χωριού κυμαίνεται περίπου στα 90 άτομα, αλλά οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

59568790

κατάλογος

Η λίμνη από τη Δογρή

(Οι εικόνες είναι από την ιστοσελίδα www.panoramio.com)

Η χλωρίδα και η πανίδα του χωριού είναι πλούσια. Στην λίμνη υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως η πεταλούδα, το κιπρίνι, το κεφάλι, η δρομίτσα, η αθερίνα, το γλανίδι, το χέλι και το στρωσίδι. Στην ξηρά υπάρχουν ζώα τα οποία μερικά από αυτά είναι προς εξαφάνιση όπως το αγριογούρουνο, το ελάφι και ο λαγός. Επίσης το χωριό τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι έρχονται πολλά είδη πουλιών όπως η φαλαρίδα, η τσίχλα, ο κότσυφας, ο αετός, το χελιδόνι, ο πελεκάνος, ο γλάρος, η πάπια, η κουκουβάγια και πολλά ακόμη.

Η ιστορία του χωριού
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας όλη η στερεά Ελλάδα βρίσκονταν υπό την τουρκική κατοχή, έτσι και όλα τα γύρω χωριά μέσα σε αυτά και το δικό μου εγκαταστάθηκαν Τούρκοι, οι οποίοι έχτισαν στην κορυφή του χωριού έναν πύργο στον οποίο κατοικούσε ο Μουχτάρ Πασάς. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν βρύσες, έτσι η μοναδική πηγή νερού ήταν οι 3 φυσικές πηγές δίπλα στη λίμνη, γι’ αυτό το λόγο ο Μουχτάρ Πασάς έλεγε στους δούλους του «ντουγρού-ντουγρού», να πάνε δηλαδή ευθεία για να γεμίσουν τις στάμνες με νερό σε εκείνο το σημείο, από αυτό το γεγονός άλλωστε πήρε το όνομά του και το χωριό «Ντουγρή». Η περιοχή που υπάρχει ο πύργος ονομάστηκε Μουχταρίνα από τον Μουχτάρ Πασά.

Μύθοι του χωριού
Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε ένας μύθος στο χωριό ότι δηλαδή μετά τις 12 το βράδυ στη λίμνη εμφανίζονταν στη λίμνη νεράιδες, οι λεγόμενες «Ναϊάδες» οι νεράιδες των λιμνών. Ο κόσμος πίστευε ότι οι νεράιδες έρχονταν και λούζονταν στη λίμνη και χάρη στις ιαματικές τους ικανότητες έκαναν το νερό ιαματικό έτσι ο κόσμος πήγαινε και λούζονταν στη λίμνη και θεραπεύονταν οι ασθένειές τους. Μερικοί όμως πίστευαν ότι αυτό είναι ιεροσυλία και το νερό αυτό μπορούσε να προκαλέσει μυστηριώδεις ασθένειες και παραφροσύνη.

Άννα Κεφάλα

 

Αφήστε μια απάντηση

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ   Απρ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Τα στοιχεία του σχολείου μας

Δ/νση: ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Τ.Κ. 30010

Τηλέφωνο: 2641061575
Fax: 2641061575 & 2641061225
E-mail: mail@gym-parav.ait.sch.grTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων