ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

Αγαπητοί γονείς και μαθητές του σχολείου μας.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο τηλεκπαίδευσης και υποχρεωτικής καραντίνας και μετά βέβαια από τις διακοπές του Πάσχα, τη Δευτέρα 10 Μαΐου του 2021 ξεκινάνε τα μαθήματα στο σχολείο μας δια ζώσης.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό με ασφάλεια η πολιτεία υποχρεώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-testing) δύο φορές την εβδομάδα.

 

στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ΦΕΚ της απόφασης:

ΦΕΚ για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID – 19

Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου
νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19

Επίσης εδώ θα βρείτε οδηγίες για μαθητές που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και θέλουν να συνεχίσουν την Τηλεκπαίδευση.

 

Διαδικασία για το self-testing: 

Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

  • Σχολική κάρτα: Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση  που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
  • Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Αν το αποτέλεσμα είναι «μη έγκυρο» ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ COVID 19

covid19-school-card-print

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΕΣΤ

covid19-self-test-print

 

Βίντεο με οδηγίες:

 

Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 

  1. Για τους σκοπούς εφαρμογής των άρθρων 2 και 3 η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ 2016/679) (ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019. Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 ΓΚΠΔ. Αμφότεροι οφείλουν να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, καθώς και τις διατάξεις του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ διέπεται από Μνημόνιο Συνεργασίας που καταρτίζεται μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ΓΚΠΔ. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών και τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο που θα συναφθεί κατά τα ανωτέρω.

 

  1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες υποκειμένων: Α) γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών, Β) ανήλικους μαθητές, Γ) ενήλικες μαθητές, Δ) εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις.3. Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα:

 

Ως προς την κατηγορία Α των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης.

 

Ως προς την κατηγορία Β των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) ΑΜΚΑ, στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

 

Ως προς την κατηγορία Γ των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) ΑΜΚΑ, στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

 

Ως προς την κατηγορία Δ των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) ΑΜΚΑ, στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

 

  1. Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.

 

  1. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η προαιρετική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών από κορωνοιό COVID-19 (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος), όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 46 και 96 του ν. 4790/2021 και άρθρου 27 του ν. 4792/2021.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση