«

»

Απρ 29

Μίκης Θεοδωράκης

mikis

Ο Μίκης Θεοδωράκης(Μιχαήλ Θεοδωράκης)  αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

    Παιδική Ηλικία

Ο Μίκης Θεοδωράκης, Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

Από τότε φάνηκε καθαρά, ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται.

    Πολιτική Δραστηριότητα

Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1974 κατέβηκε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1978 μετά από πρόταση που δέχτηκε αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, όμως πάλι δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1981 καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το ίδιο επανέλαβε και το 1985. Το 1990 με τη διάσπαση του ΚΚΕ και λόγω της διαφωνίας που είχε με αυτή την κατάσταση, αποφασίζει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και διατελεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας. Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία “Σπίθα”.

    Μουσικό Έργο

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια,  μετασυμφωνικά έργα. Μερικές από της όπερες που έχει γράψει είναι η Αντιγόνη και η Λυσιστράτη, μερικά από τα μπαλέτα που έχει γράψει είναι Οι εραστές του Τερουέλ και η Αντιγόνη. Από  ορατόρια  έχει γράψει το τραγούδι ‘’Μαργαρίτα’’, το ‘’Άξιον Εστί’’ και άλλα πολλά ορατόρια. Από μουσική για κινηματογράφο έχει γράψει ‘’Το τραγούδι του νεκρού αδελφού’’ την ‘’Μαγική Πόλη’’ και άλλα πολλά.

  Βραβεύσεις

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Μόσχας(1957).Επίσης έχει πάρει το βραβείο Copley Music Prize(1959) ως ο καλύτερος Ευρωπαίος συνθέτης της χρονιάς , έχει πάρει Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού(1961), το Sibelius-Prize(1963) 3 Βραβεία Bafta ένα το 1969 ένα το 1973 και ένα το 1974. Έχει κερδίσει 2  Grammy ένα το 1966 και ένα το 1975. Έχει κερδίσει ένα βραβείο Λένιν για την ειρήνη(1983) και ένα βραβείο Olympiart (2004).

Τραϊνός Κουβάτσης

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων