«

»

Απρ 28

Παραδοσιακή μουσική και κλαρίνο

Το κλαρίνο είναι ένα πνευστό μουσικό όργανο. Στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα  επικράτησε η ονομασία ‘’κλαρίνο’’. Σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα παραδοσιακής μουσικής.
Η χροιά του οργάνου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό τόσο από τη δεξιοτεχνία του οργανοπαίκτη, όσο και από την ποιότητα και το υλικό κατασκευής του οργάνου.Το πάχος του επιγλωσσιδίου που χρησιμοποιείται, επηρεάζει και αυτό τη χροιά, αλλά κυρίως την ευκολία στο παίξιμο.
Η πιθανότερη θεωρία για την καταγωγή του είναι ότι προήλθε από τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των μουσικών του τούρκικου στρατού στις αρχές του 19ου αιώνα ,οι οποίοι μεταξύ άλλων υιοθέτησαν το κλαρίνο.Κατά μια απλούστεροι εκδοχή το κλαρίνο πέρασε στους Έλληνες από τους Τούρκους,οι οποίοι το έφεραν από την Ευρώπη τον καιρό της τουρκοκρατίας.
Σίγουρα όμως το κλαρίνο επικράτησε κυρίως λόγω των μεγάλων μουσικών του ικανοτήτων και του τόσο ταιριαστού στην Ελληνική μουσική ήχου του, που οι Έλληνες  αγάπησαν αμέσως.Το όργανο στην παραδοσιακή του μορφή στην Ελλάδα είναι σε κλίμακα ΝΤΟ.Στη Θράκη όμως,χρησιμοποιούν και το μεταλλικό κλαρίνο που βρίσκεται στην κλίμακα ΣΟΛ.
Οι Έλληνες οργανοπαίκτες εξέλιξαν την τεχνική παιξίματος του οργάνου,η εξέλιξη αυτή ηταν σταδιακή και έχει κλείσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων