Σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Σχολική γιορτή για την επέτειο   της 25ης Μαρτίου 1821

 

   Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους απανταχού Έλληνες. Από τη μία τιμούμε την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και από την άλλη γιορτάζουμε την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. 

  Ο Ευαγγελισμός είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του. Την ημέρα αυτή ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαριάμ και της αναγγέλλει ότι θα γεννήσει υιό, τον Ιησού, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Η σύλληψη στα σπλάγχνα της Θεοτόκου του Λόγου του Θεού θα γίνει, όπως εξηγεί ο Αρχάγγελος του Θεού, με τρόπο υπερφυσικό, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Η Παναγία υπακούει στη θεϊκή εντολή και δίνει τη συγκατάθεσή της: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου».

  Η 25η Μαρτίου είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Την Παρασκευή  22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τη γιορτή ανέλαβαν να οργανώσουν και να παρουσιάσουν οι μαθητές του Λυκείου και εμπλούτισαν τα όμορφα σκηνικά, τα διαχρονικά τραγούδια από χορωδία που πλαισίωσαν και μαθητές του Γυμνασίου μας και φυσικά οι  υπέροχοι  παραδοσιακοί χοροί από μαθήτριες όλων των τάξεων του Λυκείου. Οι μαθητές αφηγήθηκαν τα κυριότερα γεγονότα και τις εξελίξεις της περιόδου από την προετοιμασία της Επανάστασης μέχρι την ανακήρυξη της Ελλάδας από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής σε ανεξάρτητο κράτος.

Τη σχολική γιορτή επιμελήθηκε η κα Γαμβρού Ειρήνη, φιλόλογος του Λυκείου, με βοηθούς τον κύριο Στεργιούδη Ιωακείμ, φυσικό του Λυκείου και την κυρία Μάλλιου Φαρφουρή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Θερμές ευχαριστίες και στη μουσικό του Γυμνασίου μας, κα Χαλκιά Ελένη για τη δική της συμβολή.

 

25 MARTIOY

ΓΕΛ ΟΡΜΥΛΙΑΣ

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2024

Έναρξη

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Τριανταφυλλιά Σταυράκη.

Να ‘τανε το 21: Μουσική από τους μαθητές Άγγελο Βέκη (πιάνο), Αριστοτέλη Τσικούρη (μπουζούκι), Νίκο Τσαμακδά (τουμπερλέκι), την μαθήτρια Μαρία Χατζηνικολάου (βιολί) και τον κο Ιωακείμ Στεργιούδη (μπουζούκι). Τραγούδι από τις μαθήτριες: Αναστασία Ατσαλάκη, Άννα Ατσαλάκη,  Δέσποινα Ατσαλάκη, Αγγελική Βρή και Δέσποινα Μπόκια.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Τριανταφυλλιά Σταυράκη.

Τσάμικος: Μουσική από τους μαθητές Άγγελο Βέκη (πιάνο), Αριστοτέλη Τσικούρη (μπουζούκι) και Νίκο Τσαμακδά (τουμπερλέκι), την μαθήτρια Μαρία Χατζηνικολάου (βιολί) και τον κο Ιωακείμ Στεργιούδη (μπουζούκι). Τραγούδι από τις μαθήτριες: Αναστασία Ατσαλάκη, Άννα Ατσαλάκη, Δέσποινα Ατσαλάκη, Αγγελική Βρή και Δέσποινα Μπόκια.

Χορεύουν οι μαθήτριες Μαρία Δελτσίδου, Παναγιώτα. Κρεώτα, Μαριάνθη Λαμπροπούλου, Κατερίνα Παλαμούτη, Μαρία Παλλίδου, Βέρα Τσιβδάρη και Κατερίνα Φιλίππου.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Τριανταφυλλιά Πατσιούρα.

Ο χορός του Ζαλόγγου– Χορεύουν οι μαθήτριες: Νεσάρα Αμπάζι, Σάννη Δροσσά, Αλεξάνδρα Λυμπέσα, Έγκλα Μουλάρι, Κωνσταντίνα Μπούϊντα, Κατερίνα Ντόι, Άννα- Μαρία Σαράντη.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Τριανταφυλλιά Πατσιούρα.

Διονυσίου Σολωμού, Ο Ύμνος εις την Ελευθερία: απαγγελία από την μαθήτρια Ιουλίτα Τάσση.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Παναγιώτα Κρεώτα.

Διονυσίου Σολωμού, Ο Ύμνος εις την Ελευθερία: απαγγελία από την μαθήτρια Ιουλίτα Τάσση.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Παναγιώτα Κρεώτα.

Διονυσίου Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι- Ά Σχεδίασμα: Αφήγηση από τον μαθητή Δημήτρη Συκιώτη. Μουσική από τις μαθήτριες Αναστασία Ατσαλάκη (πιάνο) και Μαρία Χατζηνικολάου (βιολί). Τραγούδι από τις μαθήτριες Αναστασία Ατσαλάκη, Άννα Ατσαλάκη, Δέσποινα Ατσαλάκη Αγγελική Βρή και Δέσποινα Μπόκια.

Αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από την μαθήτρια Παναγιώτα Κρεώτα.

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.