«Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Οι μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος»
Ιστότοποι για την ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας
http://www.mikra-asia.gr/gr/index.html
-Ο ιστότοπος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
-Ο ιστότοπος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
https://www.mixanitouxronou.gr/category/istoria/mikra-asia-pontos/
-Ειδήσεις, θέματα και αφιερώματα για την Μικρά Ασία και τον Πόντο από τη Μηχανή του Χρόνου…
Το πολιτιστικό πρόγραμμα εκπονείται από τους μαθητές της Γ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-22.
Κατά τη διάρκεια του οι μαθητές θα προσεγγίσουν και θα μελετήσουν τη ζωή και τη δράση του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν τον ξεριζωμό, τον διωγμό και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα δοθεί έμφαση στους θεματικούς άξονες : ο μικρασιατικός πολιτισμός, η ιστορία των προσφύγων της Μικρά Ασίας, οι Μικρασιάτες λογοτέχνες και η παρουσία τους στα ελληνικά γράμματα, η συμβολή της Εκκλησίας γενικότερα, όσο και των ηγετικών μορφών της κατά την καταστροφή, η «προσφυγιά» -η «μετανάστευση» -ο «ρατσισμός».
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να αποκτήσουν οι μαθητές της Γ Γυμνασίου πρωτότυπες μαθησιακές εμπειρίες. Κύρια επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που θα ευνοεί την βιωματική προσέγγιση της γνώσης, τη διαθεματική επεξεργασία, , καθώς και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Επίσης θα ενισχυθούν οι κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, καθώς οι δράσεις θα εστιάσουν στην ανάπτυξη συνεργατικού και συλλογικού πνεύματος.
Υπεύθυνες καθηγήτριες:Παπαευαγγέλου Καλλιόπη (φιλόλογος), Οικονόμου Πασχαλία (φιλόλογος), Αλέξη Μαρία(θεολόγος).
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή οι μαθητές του τμήματος Γ1 ήρθαν σε επαφή με την αξιοθαύμαστη ιστορική διαδρομή και την πολιτισμική προσφορά των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διώξεις που υπέστησαν οι Πόντιοι πριν και μετά το 1922 ,καθώς και στις προσπάθειές τους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.
ΜΑΘΗΤΕΣ: Αφεσλάρι Αριόλα, Αφεσλάρι Ερίσα, Γεωργιάδου Μαρία, Καζάκος Στέφανος, Κυριακίδης Στέργιος ,Μιχαηλίδου Χριστίνα, Ντέμπροβα Καμέλα, Παπαδάκης Γρηγόρης, Σακανελασβίλι Γιώργος, Σταθάκη Ραφαηλία, Τσίμερμαν Δήμητρα, Χότζα Φάμπιο.
Επιμέλεια κειμένων-τεχνική επεξεργασία:Παπαευαγγέλου Καλλιόπη, φιλόλογος
Σύνδεσμος:
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές Αυγένη Βασιλική, Γκιργκίρης Κωνσταντίνος, Δελόγλου Φωτεινή και Κασάπη Μαρία, της τάξεως Γ2 του Γ/σίου Νέας Ζίχνης, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Κα Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01 ) Θεολόγο ασχολήθηκαν με την Προσφορά της Εκκλησίας πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αναζήτησαν πληροφορίες για τη δράση επώνυμων και ανώνυμων ιερέων που πρωτοστάτησαν μέσα σε αυτήν την τραγική περίοδο.
Οι περισσότεροι κληρικοί στα χρόνια αυτά δεν πήραν όπλο στα χέρια τους, αλλά επέλεξαν μια εξίσου δύσκολη μορφή αγώνα. Την παραμονή στα πεδία των σφαγών, την ενίσχυση και την παρηγοριά των καταδιωκόμενων Ελλήνων Μικρασιατών, υπέστησαν το θάνατο και τον ξεριζωμό. Ταυτόχρονα εργάστηκαν με περίσσιο ζήλο, φιλοπατρία και αυταπάρνηση για τη διατήρηση των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών και φρονημάτων.
Δίκαια λοιπόν, η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, το 1993 αποφάσισε την Κυριακή προ της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Μικρασιατών εθνοϊερομαρτύρων Επισκόπων, καθώς και των κληρικών και λαϊκών που μαρτύρησαν μαζί τους κατά τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ παράλληλα και η Βουλή των Ελλήνων, το 1998, όρισε σαν ελάχιστο φόρο τιμής τη 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους για τον ίδιο λόγο.
Επιμέλεια κειμένων – Τεχνική επεξεργασία: Αλέξη Μαρία ( ΠΕ01) Θεολόγος
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Οι Ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας
Οι Ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας άκμασαν από την αρχαιότητα μέχρι την μικρασιατική καταστροφή και άφησαν μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Οι μαθητές της Γ τάξης μελέτησαν την ιστορία τους, γνώρισαν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της καθεμιάς από αυτές ,με τα μνημεία ,τους ναούς ,τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες,τα ευαγή ιδρύματα, και έτσι κατανόησαν καλύτερα το μέγεθος της μικρασιατικής τραγωδίας.
Επιμέλεια κειμένων-τεχνική επεξεργασία:Παπαευαγγέλου Καλλιόπη, φιλόλογος
Στον παρακάτω σύνδεσμο εργασία των μαθητών της Γ Γυμνασίου Νέας Ζίχνης για τις πόλεις της Μικράς Ασίας:
https://drive.google.com/file/d/1D_oXYZAXx204NkV8VXbGxeNTN5e5LNy-/view?usp=sharing
Από τη Μεγάλη Ελλάδα στην Μικρασιατική Καταστροφή
Οι μαθητές της Γ τάξης παρακολούθησαν το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική καταστροφή και όλο το ιστορικό που οδήγησε σε αυτήν,σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά (παραγωγής 2012)
https://www.youtube.com/watch?v=3cV7A7IyKGQ
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως αποτυπώνεται μέσα στις σελίδες πέντε λογοτεχνικών βιβλίων.
Σε συνεργασία με τους μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας οι οποίοι διάβασαν τα βιβλία με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή και έγραψαν τις περιλήψεις τους, δημιουργήσαμε μία παρουσίαση η οποία φιλοδοξεί να καταδείξει πως αυτό το μείζον ιστορικό γεγονός έδωσε κυριολεκτικά μια δεξαμενή θεμάτων που γονιμοποίησαν την έμπνευση μιας πλειάδας συγγραφέων και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς μύθους του ελληνισμού.