Ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας

 

Εξαρτησιογόνες ουσίες: Είναι οι ουσίες που προκαλούν εθισμό. Οινοπνευματώδη ποτά, καπνός, ναρκωτικά, καφές και ορισμένα αναψυκτικά (τύπου κόλα).

 

Μαριχουάνα: Γνωστή και ως κάνναβη που χρησιμοποιείται ως ψυχοδραστικό φάρμακο. Η τυπική της μορφή αποτελείται από αποξηραμένα λουλούδια του φυτού, ενώ υπο μορφή ρητίνης ονομάζεται χασίς .

Χρησιμοποιείται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση της μέχρι και τον 20ο αιώνα που απαγορεύτηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυτό για την παραγωγή υφασμάτων, σχοινιών  χαρτιού κλπ. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την χρήση της αλλά είναι γνωστό ότι περιέχει πάνω από 50 καρκινογόνες ουσίες. Σε μερικές χώρες γίνονται αγώνες για την απελευθέρωση της διακίνησής της αφού επιφέρει πολλά λεφτά λόγω της συνήθειας των ανθρώπων να την καπνίζουν.

                                                                                       Από τη μαθήτρια  Ντίνη Αγγελική

 

LSD : Παρόλο που δεν ανήκει στις εθιστικές ουσίες η χρήση της μπορεί να γίνει συνήθεια σε ομαδικές συναντήσεις όπως rock  και rave partieς. Είναι δραστική παραισθησιογόνος ουσία που παράγεται από ένα είδος μύκητα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς με ποικίλες παρενέργειες όπως σχιζοφρένεια. Στην δεκαετία του 60 διαδόθηκε πολύ από το κίνημα των χίππυς στην Αμερική και αποτέλεσε σύμβολο της ψυχοδελικής κουλτούρας στην Ευρώπη.

Το LSD, απορροφάται σε μία ώρα από τον οργανισμό μετά την χρήση του. Η επίδραση του διαρκεί περίπου οκτώ με δώδεκα ώρες. Κυκλοφορεί σε χάπια αλλά και σε ενδοφλέβια ένεση. Τα άτομα που λαμβάνουν την ουσία, στην αρχή νοιώθουν «μεγάλοι» με ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης να τους διακατέχει αλλά σε σύντομο χρόνο οι παραισθήσεις είναι τόσο έντονες που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και επιδίδονται σε πράξεις που η κοινή λογική τους απαγορεύε .

                                                                                        Από τη μαθήτρια Παπαγγέλου Βασιλεία

 

 

Φωτογραφίες μορίων μερικών ουσιών : 1. Ντοπαμίνη ,  2. LSD,  3.  ekstasi, 4. Kαφεΐνη

untitled1

ΕΙΚΟΝΑ 1

untitled2ΕΙΚΟΝΑ 2

untitled3 ΕΙΚΟΝΑ 3

untitled4

  ΕΙΚΟΝΑ 4

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο εθισμός σε ουσίες, μπορεί να καταπολεμηθεί με επιμονή και μεγάλο αγώνα από τον χρήστη αλλά και από την οικογένειά του. Γι αυτό υπάρχουν τα κέντρα απεξάρτησης. Αν εμείς συναντήσουμε άτομα που υποψιαζόμαστε ή μας πουν ότι παίρνουν ναρκωτικά, το καλύτερο είναι να αποταθούμε σε ένα μεγαλύτερο άτομο εμπιστοσύνης μας (γονέα , καθηγητή κλπ). Δεν προσπαθούμε εμείς να του αλλάξουμε  «μυαλά».

 

 Υπεύθυνη καθηγήτρια Γρίβα Ιωάννα, Πε04 Βιολόγος

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων