Επιστροφή σε Ο Τόπος μας

Σήμερα….

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ nea-fokea-pyrgos-panorama-ok

   Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Νέας Φωκαίας με τον καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, το γραφικό λιμανάκι, τις όμορφες παραλίες και την καθαρή θάλασσα αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών κάθε ηλικίας. Το χωριό έχει 1500 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10.000 και απέχει από τη Θεσ/νίκη 78 χιλ. Είναι από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, γιατί ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες Μικρασιάτες. Αν και νέο χωριό, επιδεικνύει μια μακραίωνη Ιστορία. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στους ιστορικούς χρόνους άκμασαν δυο πόλεις. Η Σάνη, αποικία των Ερετριέων, κτισμένη στη δυτική παραλία και η Σκίθαι, κτισμένη στον Τορωναίο κόλπο.
Κοντά στο σημερινό χωριό της Νέας Φωκαίας βρίσκονταν το χωριό του Αγίου Παύλου (το όνομα του χωριού, κατά την παράδοση, προέρχεται από το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, που βρίσκεται στην περιοχή), το οποίο καταστράφηκε μεταξύ των ετών 1321 και 1407. Για το λόγο αυτό, οι γεροντότεροι από τους κατοίκους της Κασσάνδρας, ακόμη και σήμερα, ονομάζουν τη Νέα ΦωκαίαΆγιο Παύλο. Στο χώρο αυτό αναπτύχθηκε βαθμιαία, μετά το 1407, το μετόχι της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παύλου, ένα από τα αξιολογότερα της Μονής.
fokaia1
Το οικοδομικό συγκρότημά του, σε δεσπόζουσα θέση, ήταν απ’ τα επιβλητικότερα του είδους στην Κασσάνδρα. Από τα κτίσματα του μετοχιού σώζονται μόνο δύο τμήματα των δύο μεγάλων ισογείων πτερύγων του 19ου αιώνος και ο ναός των 12 Αποστόλων. Ο ναός αυτός έχει δύο οικοδομικές φάσεις. Το ανατολικό μισό του ναού χρονολογείται πριν την επανάσταση του 1821, ενώ το δυτικό μισό του ναού χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνος.
   Στο λόφο του σημερινού Πύργου υπήρχε, κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ένας αξιόλογος οικισμός, ο οποίος μάλλον ιδρύθηκε γύρω στα 5.000 π.Χ. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίσθηκε, αν και επικρατεί η ατεκμηρίωτη άποψη ότι πρόκειται για κτίριο του 1407. Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς.nea-fokea-night-p9199928 (1)
   Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου. Η λειτουργία τελείται στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, μακεδονικό τάφο, ο οποίος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς, σύμφωνα με τη παράδοση, εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, ο οποίος οδηγεί στο Αγίασμα. Στα δεξιά του Αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα, το μοναδικό σημείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί όρθιος. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας. Στην αίθουσα υπάρχει μια μαρμάρινη κολώνα που έχει σχέση με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού.
52355733
    Το χωριό διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή, περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ουζερί, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία κ.τ.λ. Όσοι επισκέπτες επιθυμούν νυχτερινή διασκέδαση, μπορούν, εκτός από τα νεανικά μπαρ, να επιλέξουν κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική. Στο χώρο του Πύργου πραγματοποιούνται, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενταγμένες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
alexandros-x-4

 πηγή: http://kassandra-halkidiki.gr/nea-fokea.html

http://www.360sites.gr/places/halkidiki/nea-fokea/ 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/gymnfok/%ce%bf-%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82/%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/

Υγροβιότοποι

Υγροβιότοποι Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής      Στην Κοινότητα Νέας Φωκαίας Χαλκιδικής υπάρχουν δύο σημαντικοί παράκτιοι υγροβιότοποι (Σταυρονικήτα και Γερανιού), που περιβάλλονται από δάση. Βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου της Κασσάνδρας και γειτνιάζουν με τον οικισμό Σάνη στα νότια και με το συγκρότημα των φυλακών Κασσάνδρας στα ανατολικά. Η περιοχή εφάπτεται μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν χιλιάδες …

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση