Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

IMG 20230322 105430

“Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση” είχε πει κάποτε ο Ντελακρουά, ωστόσο η δικαίωση ήρθε αιώνες αργότερα. Την 21η Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Ελληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

IMG 20230322 105005

Την Τρίτη 21 Μαρτίου το σχολείο μας εκφράστηκε ποιητικά και δημιουργικά. Μαθητές και μαθήτριες από Α΄και Β΄Γυμνασίου άκουσαν την μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη «Άρνηση», σχολίασαν τους στίχους και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές με την εποχή μας, διάβασαν ποιήματα από Έλληνες και ξένους ποιητές και έγραψαν τα δικά τους ποιήματα. Ζωγράφισαν και «συνομίλησαν» με τα ποιήματα και έφτιαξαν κολάζ με στίχους και σχέδια. Ευαισθητοποιήθηκαν και προβληματίστηκαν για την τέχνη της ποίησης την οποία ξαναγνώρισαν πέρα από τα όρια της σχολικής αίθουσας και του μαθήματος της Ν. Λογοτεχνίας.
Πάντα η ζωή να μας εμπνέει και να μας δίνει κίνητρα για δημιουργία!!!
Υπεύθυνη για τον εορτασμό της ποίησης στο σχολείο μας ήταν η φιλόλογος καθηγήτρια, κυρία  Βαλαμβού Κέλλυ.