Σχολική γιορτή για τη Μάχη Απελευθέρωσης της Νάξου 13-15 Οκτωβρίου 1944 και τη μνήμη του ήρωα Γεωργίου Βαλληνδρά

 

Με μία σεμνή τελετή τιμήθηκε στο σχολείο μας και φέτος η μάχη για την απελευθέρωση της Νάξου και η θυσία του Γεώργιου Βαλληνδρά, μαθητή του Γυμνασίου.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διδακτικής ώρας, οι μαθητές μας παρατάχτηκαν κατά τμήματα, σε καθορισμένες θέσεις και με τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων, στους χώρους του βόρειου προαυλίου του σχολείου μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της καθηγήτριας του σχολείου μας, κ. Βίσκα Αικατερίνης,  η οποία αναφέρθηκε στο χρονικό των ημερών,  στη συμμετοχή του Ναξιακού λαού και των οργανωμένων στρατιωτικών σωμάτων στην αντίσταση κατά της γερμανικής Κατοχής, και, ιδιαίτερα, στη δράση και στην υπέρτατη θυσία του μαθητή του σχολείου μας, Γεώργιου Βαλληνδρά, στον χώρο του Γυμνασίου.

Τη σημασία της ημέρας και του ιστορικού Γυμνασίου Νάξου εξήραν στη συνέχεια η αναπληρώτρια Διευθύντρια του σχολείου κ. Αγγελή Ελένη, όπως και ο πρώην Διευθυντής του σχολείου κ. Φουτάκογλου Ευστράτιος, ο οποίος μάς τίμησε με την παρουσία του.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ήρωα στον κήπο του σχολείου, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν όλοι μαζί οι μαθητές.