Δωρεά έργων τέχνης από την Νάξια ζωγράφο Ειρήνη Σάλτη- Μιχαήλ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του  1ου Γυμνάσιου Νάξου , αποδεχόμενο τη δωρεά των έργων τέχνης  της Νάξιας ζωγράφου Ειρήνης Σάλτη – Μιχαήλ, πραγματοποίησε τελετή παράδοσης-παραλαβής των εν λόγω έργων , την Πέμπτη 16  Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12:30 στο σχολείο μας

 

Στην τελετή που εκτυλίχτηκε σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα, μίλησε η δωρήτρια κυρία  Σάλτη – Μιχαήλ,   καθώς και   η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του σχολείου  κυρία Αγγελή Ελένη,  ενώ  παρευρέθηκαν ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο τέως  Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου  κύριος Φουτάκογλου Ευστράτιος,   μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου, καθώς και  οι  κύριοι Σέργης Μανώλης και Φραγκίσκος Μιχάλης, μέλη της επιτροπής.

Η κυρία Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ, απόφοιτος του ιστορικού σχολείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ, είναι ζωγράφος – αγιογράφος.  Στο λόγο της,  διακατεχόμενη από συναισθήματα αγάπης και  ευγνωμοσύνης προς τον «πνευματικό οδοδείκτη μας» όπως αποκάλεσε το σχολείο μας, 1ο Γυμνάσιο Νάξου, « σας προσφέρω», συνεχίζει, « σαν αντίδωρο της μεγάλης μου ευγνωμοσύνης, δύο έργα φτιαγμένα από μένα ». Και συνεχίζει «ένα έργο (λάδι) με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση γιατί το έφτιαξα σχεδόν από μνήμης, όταν αποχαιρετούσα κάποια φορά το νησί μας και το σπίτι μου…» , «Είναι από ‘κείνες τις εικόνες που χαράσσονται ανεξίτηλα μέσα μας ,….Κι είναι για μένα ένα πολύτιμο κομμάτι που εγκαρδίως το προσφέρω στο σχολείο μας  γιατί κι αυτό είναι ένα πολύτιμο «φυλακτό» στη ζωή μου». Και συνεχίζει « Επί πλέον αποστέλλω και κάποιο άλλο έργο  (σε πορσελάνη) που είναι η αποτύπωση  της αφίσας (για τον εορτασμό των 100 χρόνων ) και θα παραμείνει κι αυτό στο διηνεκές, ως παρακαταθήκη μνήμης για την ιστορική επέτειο…)

Η κυρία  Σάλτη – Μιχαήλ ολοκλήρωσε τον λόγο της με τις εξής ευχές:   «Εύχομαι εκ βάθους ψυχής σε όλα τα στελέχη του σχολείου μας  καλή δύναμη και απαντοχή στις δυσκολίες του λειτουργήματος τους. Είναι βέβαιο ότι κι αυτοί με τη σειρά τους, χτίζουν  μνήμες στις ψυχές των μαθητών για το δικό τους «επέκεινα»… Καλή σχολική χρονιά, με υγεία, προοπτική κι αισιοδοξία»

Μετά την παραλαβή των έργων τέχνης η  Αναπληρώτρια  Διευθύντρια κύρια  Αγγελή Ελένη, πήρε το λόγο και είπε:

Αξιότιμη κυρία Σάλτη,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σημερινού 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ, του δικού σας αγαπημένου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ σας καλωσορίζει  και σας ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς για την ευγενική χειρονομία σας προς το σχολείο. Το σχολείο μας που ιδρύθηκε  το 1921, ήδη καταμετράει 100 χρόνια παρουσίας- ύπαρξης στη ζωή της πόλης μας, υπήρξε ανέκαθεν πνευματικό κέντρο, που γαλούχησε γενεές μαθητών, οι οποίοι διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής. Μία τέτοια μαθήτρια υπήρξατε κι εσείς, εξαίρετη ζωγράφος και αξιόλογος άνθρωπος. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σας γνωρίζουμε, ιδιαίτερα συγκινημένοι για τη δωρεά των έργων σας στο σχολείο μας  και νιώθουμε υπερήφανοι που υπηρετούμε σε αυτό το σχολείο.

Τα έργα σας που είναι απερίγραπτης ομορφιάς δημιουργήματα, όπως

  1. η πλακέτα (Limoges) με κεντρικό θέμα τον εορτασμό  των 100 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου μας, ……, αποτελεί  ένα ιστορικό κομμάτι μνήμης για τα  100 χρόνια ζωής  του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ.
  2. Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας πίνακας ζωγραφικής διαστάσεων 65 Χ 75 εκατ. και αναπαριστά την Χώρα όπως ακριβώς φαίνεται από το λιμάνι.

αποτελούν μεγάλη προίκα για το σχολείο μας και  δημιουργούν αυτόματα  την πρώτη Συλλογή Έργων Τέχνης του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ. Υποσχόμαστε ότι θα αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διακοσμώντας  τους  χώρους του σχολείου μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Νάξου