Η γιορτή του σχολείου μας για την Απελευθέρωση της Νάξου στις 15 Οκτωβρίου 1944

 

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου τιμώντας τα γεγονότα και τους ήρωες της Απελευθέρωσης του νησιού μας από τη Γερμανική  Κατοχή , διοργάνωσε   εκδήλωση μνήμης,  κατά τη διάρκεια της 5ης διδακτικής ώρας, τη Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το προαύλιο του σχολείου ,  παρουσία του Διευθυντή του σχολείου κου Στράτου Φουτάκογλου, του προέδρου της σχολικής Επιτροπής κου Ηλία Ορφανού και  των μαθητών των τμημάτων Α1 και Α2 με τους καθηγητές τους. Να σημειωθεί ότι  τα παιδιά στάθηκαν στην επιδαπέδια σήμανση του προαυλίου τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Οι  υπόλοιποι μαθητές παρακολούθησαν την εκδήλωση βρισκόμενοι στις αίθουσες τους  και έχοντας ανοικτές τις πόρτες για να μπορούν να ακούν.

 

Η φιλόλογος του σχολείου μας  κυρία Βίσκα Αικατερίνη  , μιλώντας στους μαθητές  αναφέρθηκε  με σύντομο και περιεκτικό λόγο στα γεγονότα της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής του νησιού μας και στα δεινά που βίωσαν  οι Ναξιώτες εκείνη τη μαύρη περίοδο. Επίσης έγινε αναφορά στη  συμβολή  της Ναξιακής  Αντιστασιακής στον  Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα αλλά  και  στην προσφορά  των  ναξιωτών αγωνιστών για την απελευθέρωση του νησιού.

Ένας τέτοιος ήρωας ήταν  και ο Γεώργιος Βαλλήνδρας, που μόλις το προηγούμενο έτος είχε αποφοιτήσει από το σχολείο μας, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΞΟΥ . Ο Βαλληνδράς, με πλούσια αντιστασιακή δράση στο νησί πήρε μέρος   στην τριήμερη μάχη (12 Οκτωβρίου -14 Οκτωβρίου 1944)  κατά των Γερμανών που είχαν οχυρωθεί  στο Κάστρο της Χώρας.  Κατά τη διάρκεια της μάχης  και ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου , τον βρήκε  γερμανική σφαίρα , στερώντας του πρόωρα τη ζωή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με στεφάνωση στο μνημείο του, που βρίσκεται στον κήπο του σχολείου μας από τον εκπρόσωπο του Δήμου κ. Ορφανό Ηλία και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Στο τέλος οι μαθητές έψαλλαν τον  Εθνικό  ύμνο.