4η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας Νάξος, 16-21/7/20

Open Your Mind Camp 2020:
«Γίνε Εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο!»

Βιώνουμε τη Δημοκρατία – Εκπαιδευόμαστε ως πολίτες

Για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com) προσκαλεί μαθητές Λυκείου 15-18 ετών από όλη την Ελλάδα, και μάλιστα από τη Νάξο και τις Κυκλάδες, στην κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας, μια καινοτόμο διοργάνωση που συνδυάζει διακοπές με προσωπική ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα βασιστεί στο τρίπτυχο «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισοτιμία και η επιλογή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μαθητών, στην ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και, για πρώτη φορά φέτος, στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου νέων, που θα συνεχίσει τη συνεργασία του και μετά την κατασκήνωση.

Υποστηρικτές της κατασκήνωσης είναι και φέτος το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»-ΕΚΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας», η Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος» και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ.

Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο Maragas Beach, Αγ. Άννα-Πλάκα (http://www.maragasbeachnaxos.com/el/), σε ένα εξαιρετικό και ασφαλές περιβάλλον, συστημένο από τοπικούς συνεργάτες και συναδέλφους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) την καθημερινή γνωριμία των μαθητών με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού (εκδρομές στη Χώρα και σε χωριά, επισκέψεις σε μουσεία, παραδοσιακές βραδιές, ενημέρωση από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς κ.ά.), και β) την κύρια δραστηριότητα της κατασκήνωσης, που είναι η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης: ρητορική, επικοινωνία, δημιουργική γραφή, δημιουργία βίντεο, επίλυση συγκρούσεων, ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργική σκέψη, προσομοίωση πολιτικών θεσμών, εικονικές δίκες, φιλοσοφικές συζητήσεις, debate, TED talks και δημόσια ομιλία, αυθόρμητος λόγος, εκφραστική ανάγνωση, αυτοσχεδιασμός, παραδοσιακοί χοροί και παραδόσεις, ρητορική της εικόνας και γκράφιτι…, αλλά και επιπλέον προτάσεις από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Οι εκπαιδευτές της κατασκήνωσης είναι έμπειροι και μάχιμοι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η οργανωτική ομάδα συμμετέχει εθελοντικά και προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με επιμορφώσεις και σταθερή συνεργασία.

Φέτος θα εγκαινιαστούν και αγγλόφωνα εργαστήρια, με στόχο τη συμμετοχή μαθητών που διαμένουν ή που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό και δεν μιλούν (καλά) Ελληνικά.

Η παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων (συνολικής διάρκειας 15 ωρών) πιστοποιείται από σχετική αναλυτική βεβαίωση, υπογεγραμμένη από όλους τους εμψυχωτές. Μπορεί ακόμη να πιστοποιηθεί η εθελοντική ενασχόληση με την οργάνωση της κατασκήνωσης, εάν κάποιος μαθητής επιθυμεί να συμμετάσχει και ως εθελοντής.

Το κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια είναι δωρεάν, εφόσον θέλει να συμμετάσχει κάποιος μαθητής (από τη Νάξο) μόνο σε αυτά. Το κόστος διαμονής, διατροφής, μετακινήσεων κ.λπ., το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων συμμετεχόντων και εκπαιδευτών, ανέρχεται στα 250 ευρώ (με διαμονή σε BED TENT 2-3 ατόμων με κρεβάτια, σεντόνια και πόρτα που κλειδώνει, ή οικογενειακή σκηνή 5-6 ατόμων με φουσκωτά στρώματα και τραπέζι/καρέκλες), στα 220 ευρώ (με διαμονή σε σκηνή δική σας) ή στα 230 ευρώ (με διαμονή σε σκηνή ενοικιαζόμενη, για 1-3 άτομα) και περιλαμβάνει τα εξής:

  • 5 διανυκτερεύσεις
  • Διατροφή (πρωινό κάθε μέρα σε μπουφέ, 3 μεσημεριανά και 3 βραδινά γεύματα σε εστιατόριο, σνακ καθημερινά στο διάλειμμα των εργαστηρίων)
  • Εισιτήρια από και προς Νάξο
  • Μετακίνηση με πούλμαν από και προς το λιμάνι της Νάξου
  • Εκδρομές με πούλμαν εντός του νησιού
  • Αναμνηστικό T-shirt
  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Εγγραφή μέλους στο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση (μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης) και παρακολούθηση των σχετικών εκδηλώσεων μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά.

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 19/6/20, με αποστολή προκαταβολής, μη επιστρέψιμης, 150 ευρώ, για την κράτηση των εισιτηρίων και της διαμονής στο Maragas Beach. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Από κάθε σχολείο θα γίνονται δεκτοί έως 5 μαθητές.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/CdaVerQHusF6JCSC6

 

 Σημαντικές οδηγίες για την ΕΓΓΡΑΦΗ:

Η αίτηση συμμετοχής για μαθητές / αποφοίτους που δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος, γίνεται υποχρεωτικά από τον γονέα / κηδεμόνα. Η δήλωση πρέπει να φέρει σφραγίδα για το γνήσιο της υπογραφής από αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ και να προσκομισθεί την ημέρα έναρξης της κατασκήνωσης στην οργανωτική επιτροπή. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος. Το πλήρες κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη φόρμα εγγραφής.

Σε περίπτωση ομαδικής εγγραφής 5 μαθητών, το ανώτατο, κάθε μαθητής θα ακολουθήσει ατομικά την παραπάνω διαδικασία.

Διαβάστε για ένα σημαντικό μέρος του θεωρητικού πλαισίου της κατασκήνωσης εδώ: https://www.living-democracy.gr/about-edc-hre/ και εδώ: https://www.coe.int/…/about-the-project-competences-for-dem…

 

Σας περιμένουμε για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια εμπειρία με νόημα και όμορφες αναμνήσεις!

Όλες οι πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση εδώ: https://openyourmindcamp.weebly.com/ και εδώ: https://www.facebook.com/OYM2020/
Με Ε-mail: openyourmindcamp@gmail.com και με SMS στο τηλέφωνο 6944414077