Διδακτική επίσκεψη της Α τάξης στο Δαμαλά, Καλόξυλο, Χαλκί

Την Τρίτη 5-11-2019 η Α τάξη του σχολείου πραγματοποίησε μία ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη σε 3  πανέμορφα χωριά της Νάξου, το Δαμαλά, το Καλόξυλο και το Χαλκί παίρνοντας μία γεύση από τον πολιτισμό της  Νάξου του χθες. Πρώτος σταθμός της εξόρμησης μας ήταν ο Δαμαλάς, όπου μας υποδέχθηκε στην είσοδο του χωριού,  ο συνταξιούχος δάσκαλος κύριος Προμπονάς τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για  τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέδωσε .Αφού πρώτα μας  έκανε μία  αναφορά για την  τέχνη της αγγειοπλαστικής μπροστά στο παραδοσιακό κεραμοποιείο, μας οδήγησε στο ανακαινισμένο  παλιό ελαιοτριβείο του χωριού (τριό). Εκεί μέσα από την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, που έπαιξαν το ρόλο των τριατόρων δουλεύοντας τον κύλινδρο και τα άλλα μηχανήματα, είδαμε τα στάδια παραγωγής του λαδιού όπως ακριβώς  έβγαινε  πριν από 60 και πλέον χρόνια.

Επόμενη στάση  στο χωριό  ήταν το παραδοσιακό κεραμοποιείο.

Εκεί παρακολουθήσαμε τον τεχνίτη του πηλού κύριο Λυμπερτά να δημιουργεί  πάνω στον τροχό ένα πήλινο σκεύος. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα  και επεξήγηση της χρήσης κάποιων πήλινων αντικειμένων.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Λαογραφικό μουσείο του Καλόξυλου. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  να δουν  μία σειρά από αντικείμενα , καθημερινά σκεύη  και  κειμήλια που σχετίζονται με τη ζωή των Ναξίων του χθες.  Ανάμεσα στα αντικείμενα ξεχωρίσαμε την κονκάρδα  που φορούσαν οι μαθητές του σχολείου μας στις παρελάσεις  πριν μερικά χρόνια!!

Επόμενος σταθμός το ποτοποιείο Βαλληνδρά  στο Χαλκί. Εκεί η κυρία Ειρήνη Φραγκουδάκη  μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας και μίλησε στους μαθητές για τα στάδια παραγωγής του κίτρου, από τη συγκομιδή των φύλλων κίτρου μέχρι την παρασκευή του.