ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ σχολ. έτους 2018-2019

ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου διοργανώνει μια ξεχωριστή γιορτή, μια γιορτή που είναι γνωστή σε πολλά γυμνάσια της Ελλάδας μα και του κόσμου ολόκληρου, η Γιορτή των Αποφοίτων.

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της διεύθυνσης του σχολείου αλλά και στην επιθυμία των μαθητών να διοργανώσουν μια αποχαιρετιστήρια γιορτή. Οι μαθητές της Γ΄τάξης του σχολικού έτους 2018-19 είχαν προετοιμάσει την θεατρική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη η οποία βασίζεται στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική γραμματεία μετάφραση», πρωταγωνιστές οι μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι πολλές φορές εναλλάσσονται στους ίδιους ρόλους έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι καθηγήτριες κκ Στέλλα Μαγκανάρη και Βίσκα Αικατερίνη συντόνισαν το όλο εγχείρημα με άριστα αποτελέσματα. Το κοινό που παρακολούθησε, γονείς, φίλοι, συμμαθητές και πολίτες της Νάξου δήλωσαν γοητευμένοι από την προσπάθεια.

Στον προαύλιο του σχολείου ξεκινά η προβολή φωτογραφιών και βίντεο από τις δραστηριότητες των μαθητών  κατά την διάρκεια των τριών χρόνων παραμονής τους στο σχολείο (εκδρομές, γλέντια, θεματικές εβδομάδες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων) διεγείρουν τη μνήμη και αναμειγνύουν τα συναισθήματα παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια αρχίζουν οι αποχαιρετισμοί, πρώτος ξεκινά ο Διευθυντής του σχολείου και ακολουθούν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Λιανός και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κα Φλώρα Κούκλη – Βερώνη. Οι αποχαιρετισμοί τελειώνουν με την εκπρόσωπο του συλλόγου των εκπαιδευτικών κα Δέσποινα Λυκουροπούλου και τον μαθητή Βασίλη Ψαρρά. Ο τελευταίος όπως πάντα συγκινητικός όχι μόνο με τα λόγια του αλλά με την προθυμία του και την εν γένει συμπεριφορά του κερδίζει το πιο ζεστό χειροκρότημα και ετοιμάζεται για την επόμενη έκπληξη.

Συνοδευόμενος από τον καθηγητή κ. Κριτικό Δημήτρη και σε μουσική από το τραγούδι «Θέλω να ΄κουω τα βιολιά» παίζει βιολί και τραγουδάει τους δικούς του στίχους που συμπυκνώνουν τα συναισθήματα των συμμαθητών του και την περηφάνια τους για το σχολείο στο οποίο φοίτησαν. Οι στίχοι ξεσηκώνουν τις αισθήσεις αλλά και ο νησιώτικος ρυθμός φέρνει στην πίστα πολλά παιδιά και καθηγητές σε ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο χορό. Ένα πλούσιος μπουφές στήνεται από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων με τις ευγενείς χορηγίες επιχειρηματιών της Νάξου και η γιορτή ολοκληρώνεται με μουσικές επιλογές των ίδιων των μαθητών.

Ξεχωριστή ήταν η προσφορά του προέδρου του Συλλόγου Γ και Κ , κ. Φλώριου Ζαφείρη που είχε φωτογραφήσει τους μαθητές και δώρισε στον καθένα από αυτούς από δύο μεγάλες φωτογραφίες (μια με το σύνολο των μαθητών της τάξης και μια με τους μαθητές, του κάθε τμήματος). Οι ειλικρινείς ευχές όλων θα συνοδεύουν τα παιδιά στο δύσκολο ταξίδι της ζωής που συνεχίζεται με την φοίτησή του στο Λύκειο (ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ).

 

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Νάξου στους αποφοίτους του σχ. Ετους 2018-19

16-6-2019

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη μας,

κύριε νεοεκλεγέντα Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Αντιδήμαρχε,

Αγαπητοί μαθητές, γονεις – κηδεμονες και εκπαιδευτικοί,

η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στους αποφοίτους της Τρίτης Γυμνασίου με σκοπό κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτές τις τελευταίες στιγμές μαζί σας και ταυτόχρονα για να ευχηθούμε “Καλή συνέχεια” και “Καλή Επιτυχία” στη ζωή και στους στόχους τους.

Αγαπητοί μας μαθητές, τρία χρόνια της δημιουργικής ζωής σας πέρασαν στα θρανία του 1ου Γυμνασίου Νάξου. Ίσως τα καλύτερα, γιατί μέχρι τώρα υπήρχε περισσότερη ξενοιασιά και λιγότερο διάβασμα. Από δω και πέρα όμως αρχίζει ο αγώνας και η πιο έντονη προσπάθεια για ένα ευοίωνο και λαμπρό μέλλον που σας ευχόμαστε ολόψυχα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά από τους γονείς και κηδεμόνες σας, τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους σας, βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας σας. Προσπαθήσαμε να σας εξοπλίσουμε με γνώσεις και αρχές για να είσαστε πάνοπλοι σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι της ζωής που θα συνεχίσετε.  Η κοινωνικοποίησή σας συνεχίζεται σαν μια αδιάκοπη διαδικασία που ξεκινάει την ημέρα της γέννησης και τελειώνει στο τέρμα της ζωής.

Θα πάτε σε λίγο στο Λύκειο και στη συνέχεια όπου θα αποφασίσετε. Στο μυαλό και στο «καλάθι» που θα κουβαλάτε να θυμάστε τα παρακάτω:

  1. «Γνώθι σαυτόν» έλεγε ο Σωκράτης  Όλοι έχουμε δυνάμεις μέσα μας που αν τις ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα αρκεί να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αναζητείστε το δυναμικό που έχετε μέσα σας και θα μεγαλουργήσετε. Ακολούθα το μυαλό σου όπως είχα ακούσει να επαναλαμβάνει επίμονα ενας σκουδαίος καθηγητής του διεθνούς management σε μια γιορτη 1000 αποφοίτων μετα πτυχιακών τμημάτων από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. «follow your mind» έλεγε και επαναλάμβανε συνέχεια …αλλά μην αφήνεις πίσω αυτό που θέλει η καρδιά σου ..ή καλύτερα κρατήστε αυτό

«Ακολούθα την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό μαζί σου»

  1.  Οι προσπάθειες που θα κάνετε να έχουν πάντα μία ποιότητα. Να γίνονται βασισμένες στην αρχή του «Ευ αγωνίζεσθε» Τα μέσα που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε κάθε σκοπό σας να είναι θεμιτά. Ο αγώνας σας να είναι καθαρός. Ο δρόμος αυτός της Αρετήςείναι πιο αργός, πιο κουραστικός, είναι όμως πιο σίγουρος, πιο δίκαιος, πιο ανθρώπινος από το δρόμο της Κακίας.
  2. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.Επιβάλλεται δια βίου εκπαίδευση. Ας μη μείνουμε θεατές στο ταξίδι της ζωής, να μάθουμε ν’ αγωνιζόμαστε, να ξεπερνάμε εμπόδια, να παλεύουμε σε όλες τις αντιξοότητες και να συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Αυτά που σας λέω βγαίνουν από τη δική μου πείρα αλλά η πείρα δύσκολα μεταδίδεται, δυστυχώς δεν διδάσκεται ! Να ακούτε τους γονείς σας. Αυτοί σας αγαπούν περισσότερο απ’ όλους και θέλουν πάντα το καλό σας και την επιτυχία σας. Ακόμα και όταν οι συμβουλές τους δεν σας ταιριάζουν ακούστε τους προσεκτικά γιατί έχουν δει περισσότερα από εσάς. Ισως σήμερα να μην το καταλαβαίνεται και τόσο αλλά όταν θα το καταλάβετε τότε θα έχετε ωριμάσει.
  3. Να ζείτε με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εμείς υπολογίζουμε τον εαυτό μας και μόνο έτσι θα μας υπολογίζουν και οι άλλοι. Κάθε φορά να διαλέγουμε με ποιους θα συμπορευτούμε, με ποιους θα μοιραστούμε τις χαρές μας, τις έννοιες μας, τις ανησυχίες μας, ποιες θα είναι οι παρέες μας, ποιοι θα είναι οι φίλοι μας. Γιατί σπουδαίο ρόλο στην πρόοδο σας θα παίξουν και οι παρέες που θα κάνετε και οι φίλοι σας. Να έχετε πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας.
  4. Να θέτετε εφικτούς στόχους. Η αυτογνωσία μας βοηθάει να γνωρίζουμε ως που μπορούμε να φτάσουμε ώστε οι στόχοι που βάζουμε να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, άνετα, ήρεμα. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας κι αν ψάξουμε θα βρούμε ότι κρύβουμε πολλές !

Να θυμάστε ότι τα τρία χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου πήρατε απλόχερα γνώση, αγάπη και ενδιαφέρον από τους καθηγητές σας. Κι αν κάποιες φορές σας μιλήσαμε έντονα ή σας μαλώσαμε, το κάναμε από αγάπη και ενδιαφέρον για σας. Στη ζωή σας να κρατάτε τις καλές στιγμές και να ξεχνάτε τις δυσάρεστες. Να γράφετε στην πέτρα ότι θέλετε να μείνει για πάντα και ότι δυσάρεστο θέλετε να ξεχάσετε γράψτε το στην άμμο.

Όταν θα μας συναντάτε, να μας βλέπετε με σεβασμό και αγάπη και να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας. Έτσι θα μας δίνετε μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίζουμε κι εμείς το δύσκολο ταξίδι της ζωής!

              Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή πρόοδο