Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου – Γιορτή της Σημαίας – Παρέλαση

Όπως κάθε χρόνο γιορτάστηκε κι εφέτος στο σχολείο μας, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και του έπους των Ελλήνων, με την αντίσταση και τον ηρωϊσμό που επέδειξαν απέναντι στα Ιταλογερμανικά στρατεύματα.  Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου έγινε στο μπροστινό προαύλιο η καθιερωμένη γιορτή της σημαίας κατα την διάρκεια της οποίας ο διευθυντής παρέδωσε τη σημαία στη σημαιοφόρο, μαθήτρια η οποία αρίστευσε κατα τη διάρκεια της φοίτησής της, το προηγούμενο σχολικό έτος στη Β’ τάξη. Παραδίδοντας την ο διευθυντής κ. Στράτος Φουτάκογλου ζήτσε απο την μαθήτρια να νοιώθει υπερήφανη που θα έχει την τιμή να κρατά το υπέρτατο αυτό σύμβολο του Ελληνικού Έθνους, την γαλανόλευκη ελληνική σημαία για την οποία έχουν αγωνιστεί για να την υπερασπιστούν χιλιάδες Ελλήνων. Το λάβαρο που μετά την απελευθέρωση του 1821 και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε να αποτελεί το επίσημο σύμβολο των Ελλήνων και που τα χρώματα της συμβολίζουν τον ουρανό και την θάλασσα της Ελλάδος ενω οι εννέα οριζόντιες γραμμές της συμβολίζουν τις εννέα συλλαβές των λέξεων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”. Η μαθήτρια με ευλάβεια και σεβασμό παρέλαβε την σημαία απαγγέλλοντας σχετικό ποίημα που έχει γράψει ο Νάξιος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ακολούθησε η ανάγνωση όλων των αριστούχων της περυσινής σχολικής χρονιάς και ανακοινώθηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες όλων των Εθνικών επετείων και Θρησκευτικών γιορτών που θα λάβουν χώρα κατα την εφετινή σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα απονεμήθηκαν αριστεία σε όσους μαθητές αρίστευσαν και βραβεία σε όσους μαθητές πρώτευσαν στα τμήματά τους.

Οι μαθητές στη συνέχεια μπήκαν στο νέο αμφιθέατρο του σχολείου, το οποίο ξαναλειτούργησε με τη νέα σκηνή ύστερα απο 18 χρόνια. Εκεί μαζί με τους καθηγητές και πολλούς γονείς παρακολούθησαν μια πολύ όμορφη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι καθηγήτριες κ.κ. Ζούλη Μαρία και Ψαρρά Ευδοκία. Η γιορτή περιελάμβανε ενα πολύ ωραίο θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές μαθητές της Γ΄τάξης, ενω ταυτόχρονα η μαθητική χορωδία τραγούδησε επιλεγμένα τραγούδια. Στο τέλος οι μαθητές μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο.

Τέλος ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των ηρώων μαζί με αντιπροσωπείες απο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου μας, για την 28η Οκτωβρίου, κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή στην δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Νάξου και στη συνέχεια με την παρέλαση που ακολούθησε στην παραλία της πόλης.