Η πολυήμερη εκδρομή της Γ΄τάξης του σχολείου μας στη Πελοπόννησο

Οι μαθητές της φετινής τρίτης τάξης του σχολείου μας ήθελαν να πραγματοποιήσουν την πολυήμερη εκδρομή τους εκτός Αθηνών, έτσι αξιοποιήσαμε την πρόταση που υποβάλλαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς για ένταξη στο πρόγραμμα «Κάστρα, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το κτίζει» που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων Λακωνίας και αποτελεί Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο.

Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 22 Απριλίου, από το λιμάνι της Νάξου, με τη συμμετοχή 53 μαθητών (ποσοστό συμμετοχής 85%) και τους συνοδούς καθηγητές. Πρώτη στάση μετά τον Πειραιά ο Ισθμός της Κορίνθου και στη συνέχεια η Σπάρτη ενώ στο τελικό προορισμό που ήταν η Μονεμβασιά φτάσαμε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Το πρωινό της επόμενης μέρας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού με το ξύπνημα αντικρίσαμε τον βράχο που είναι κτισμένη η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Πριν αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο έγινε ενημέρωση από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Μολάων κα Μαρία Μυλωνά και έγινε κυρίως αναφορά στις ιστορικές περιόδους που ήκμασε η περιοχή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις κατά την Ενετική περίοδο αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη συνέχεια η παρακμή επι Οθωμανών.  Ακολούθησε η μετάβασή μας στο επάνω Κάστρο της Μονεμβασιά όπου παρουσιάστηκαν μερικές από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος . Το απόγευμα η ξενάγηση ξεκίνησε από το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Μολάων κο Παπαδάκη Ν. ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης και ακολούθησε η παρουσίαση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων οι οποίες στο σύνολό τους περιλάμβαναν τα εξής:

Φυσικό περιβάλλον. Γεωμορφολογία της περιοχής και ειδικότερα του κάστρου. Χλωρίδα, πανίδα κ.α. αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης.

Ιστορικό υπόβαθρο

Πολεοδομικός σχεδιασμός . Δομή πόλης, οχύρωση, οργάνωση οικισμών.

Αρχιτεκτονική Μορφολογία κτισμάτων, υλικά κατασκευής, εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.

Ενεργειακές ανάγκες- πηγές ενέργειας (χτες-σήμερα), ύδρευση-αποχέτευση, επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Λατρεία – Τόποι λατρείας – Καταγραφή θρησκευτικών κτιρίων όλων των εποχών – Αρχιτεκτονική – Αγιογραφίες κ.ά.

ο Υφασμάτινος χάρτης με τις ιστορικές περιόδους που συνδέεται ο τόπος της Μονεμβασιάς

Παραγωγή, κοινωνία, οικονομία. Οικονομικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από το φυσικό περιβάλλον, άλλες δραστηριότητες, επαγγέλματα – ασχολίες κατοίκων τότε  και σήμερα. Επιβίωση κάποιων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παραδοσιακές αγορές κ.ά.

Αξίες, ήθη, παραδόσεις, κοινωνικές συναναστροφές, εορτές, (πανηγύρια, παζάρια, χαμάμ κ.ά.)

Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας του οικισμού.

Εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποίησης, επανάχρησης των κτισμάτων αυτών

Επαναχρησιμοποίησης δομικών και άλλων υλικών.

Καλλιτεχνική αξιοποίηση του θέματος.

Την επόμενη μέρα (Τρίτη 24/5/2018) ξεκινήσαμε για το Γύθειο προκειμένου να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη Λακωνική Γη και την περιοχή της Λακωνικής Μάνης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μυστρά όπου αισθανθήκαμε έντονα την αύρα του Βυζαντίου και των αυτοκρατόρων του. Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου, η Καστροπολιτεία του Μυστρά μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Παραμένει σχεδόν ακατοίκητη και ερημωμένη, προσφέροντας απλόχερα μία πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία (και όχι μόνο) σε ένα τοπίο που καθηλώνει το βλέμμα και ξυπνάει τις αισθήσεις.

Το ταξίδι συνεχίστηκε προς το Ναύπλιο. Πρώτα επισκεφθήκαμε το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία απ’ όπου η θέα στην πόλη είναι εντυπωσιακή. Στη συνέχεια γευματίσαμε και ακολούθησε περιήγηση στην πανέμορφη και πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου. Περπατήσαμε στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και φωτογραφηθήκαμε με φόντο τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν αλλά και το Μπούρτζι. Σε όλη τη διαδρομή ήταν διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Η τελευταία ημέρα πριν την επιστροφή περιλάμβανε δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις, μια στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και μια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα των Μυκηνών που επισκεφθήκαμε ήταν οι ταφικοί Κύκλοι και οι περίφημοι θολωτοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, ενώ εντυπωσιαστήκαμε, όταν αντικρίσαμε την Πύλη των Λεόντων, μια τεράστια είσοδο από λίθους, στο πάνω μέρος της οποίας είναι σκαλισμένα λιοντάρια ως ένδειξη ισχύος από τους ηγεμόνες.

Η όμορφη εκδρομή μας είχε φτάσει πια στο τέλος της και όπως γίνεται κάθε φορά που ζεις ένα όνειρο προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής. Οι όμορφες στιγμές που ζήσαμε, οι πλούσιες εικόνες και τα περίλαμπρα μνημεία που αντικρίσαμε καθώς και η αύρα από τις δύο Καστροπολιτείες που επισκεφθήκαμε, θα αφήσουν βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών, την πολυήμερη εκδρομή της τρίτης τάξης του σχολικού έτους 2017-18 η οποία θα συμβολίζει και τον αποχαιρετισμό από τα Γυμνασιακά τους χρόνια.