ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015-2016

Φέτος, είναι η χρονιά που το 1ο Γυμνάσιο Νάξου έγινε μέλος μιας μεγάλης “παρέας”, αυτής του European School Radio (ESR), του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου (http://europeanschoolradio.eu/).

Το ESR αποτελεί τη μετεξέλιξη του “ράδιο-Εκάλη”, που λειτουργεί για δύο χρόνια (2008-2010) υπό το συντονισμό του Γυμνασίου Εκάλης, στα πλαίσια του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας. Το ιδιαίτερο αυτό ραδιόφωνο, εκπέμπει ηχογραφημένα ραδιοφωνικά μηνύματα μαθητών από ένα περιορισμένο αριθμό σχολείων. Το 2009, η όλη προσπάθεια πλαισιώνεται από μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών από το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς. Η ομάδα αυτή, όχι μόνο ενισχύει την προσπάθεια του Γυμνασίου Εκάλης αλλά εξελίσσει το σχολικό ραδιόφωνο σε ένα μέσο μοναδικό για τους μαθητές. Από το 2010 και έπειτα, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα πλέον να πραγματοποιούν ακόμα και ζωντανές εκπομπές, ενώ το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται και από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Το Νοέμβριο του 2013 ιδρύεται η Επιστημονική Εταιρία με τον διακριτικό τίτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες πλέον του ESR.

Η μικρή “παρέα” έχει πλέον μεγαλώσει και δεκάδες σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζουν τις σκέψεις τους μέσα από τις ραδιοφωνικές τους εκπομπές. Για το σχολικό έτος 2015 – 2016, οι συμμετοχές των σχολείων αγγίζουν τις 375, ενώ ήδη το ESR αριθμεί τρία μαθητικά φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου σε Καλάβρυτα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η ραδιοφωνική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νάξου συστήθηκε δοκιμαστικά για το σχολικό έτος 2015 – 2016. Μέχρι τώρα, με υποτυπώδη υλικοτεχνική υποδομή, έχει καταφέρει να “εκπέμψει” διαδικτυακά, έξι ηχογραφημένες εκπομπές. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (και λίγο παραπέρα!) θα ακολουθήσουν άλλες δύο. Η προετοιμασία και η υλοποίηση των εκπομπών (θεματολογία, επιλογή τραγουδιών, ηχογράφηση κτλ.), αποτελούν έργο των μαθητών, με την όλο και μικρότερη εμπλοκή του υπεύθυνου καθηγητή. Ευελπιστούμε ότι την επόμενη σχολική χρονιά, το εγχείρημα θα συνεχιστεί. Έως τότε….. καλές ακροάσεις!

 

Η ραδιοφωνική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νάξου