ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015-2016

Με αφορμή τον πρώτο περίπατο του σχολείου μας στην παραλία του Αγίου Γεωργίου που πραγματοποιήθηκε στις 8-10-2015 μία ομάδα παιδιών με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Βίσκα Αικατερίνης κλ.ΠΕ02 φωτογράφισαν το φυσικό περιβάλλον της παραλίας , συμμετέχοντας το σχολείο στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Το φυσικό περιβάλλον του τόπου μου το φθινόπωρο» στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εβδομάδας 12-10-15 ως 16-10-15 . Ας δούμε πως περιγράφει ένας μαθητής – μέλος της ομάδας την εμπειρία τους στο συγκεκριμένο περίπατο.

Ο περίπατός μας στην παραλία του Αγίου Γεωργίου

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου πάντοτε ήταν πρώτη επιλογή για σχολικούς περιπάτους. Και εγώ, αρκετές φορές την επισκεπτόμουν , καθώς γνώριζα ότι διαθέτει πλούσιο φυτικό κόσμο και ανάλογη πανίδα. Ωστόσο, ήμουν και ο μόνος που το γνώριζε. Για τον πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους, ο Αϊ-Γιώργης είναι η πιο κοντινή στην πόλη της Νάξου και ιδιαίτερα πολυσύχναστη παραλία.
Όπως και τα άλλα χρόνια, έτσι και φέτος, τη δεύτερη βδομάδα του Οκτώβρη, αποφασίσαμε σαν σχολείο να επισκεφθούμε την παραλία. «Αφού θα πηγαίναμε, γιατί να μην το συνδυάσω;» σκέφτηκα. Πριν από εμένα το είχε σκεφτεί και η κ. Βίσκα, καθηγήτρια του σχολείου μας.
Σχηματίσαμε λοιπόν μία ομάδα 11 ατόμων, μαζί με την καθηγήτρια φυσικά, και φτάσαμε στον προορισμό μας. Μαζί μου είχα το καπελάκι της ορνιθολογικής Εταιρείας, τον πολύ χρήσιμο οδηγό αναγνώρισης πουλιών και ένα ζευγάρι κιάλια.
Προχωρώντας πίσω από την παραλία, μέσα σε λίγα λεπτά, είχαμε κιόλας καταγράψει τρία είδη: Σπουργίτια, δεκοχτούρες, ασημόγλαρους.

Οι καλαμιώνες της παραλίας του Αγίου Γεωργίου

Συνεχίσαμε. Κατηύθυνα την ομάδα προς το μυστικό μου κρησφύγετο: ένα μικρό μέρος χωμένο μέσα στα αρμυρίκια και τους καλαμιώνες, όπου άλλοτε είχα παρατηρήσει καρδερίνες και φλώρους. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μαυροτσιροβάκο, πολύ κοινό αλλά λίγο γνωστό είδος και τον σταχτομυγοχάφτη. Περιπλανηθήκαμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έντομο που ζει στην ακτή

Έντομο που ζει στην ακτή

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τα ζωηρά χρώματα των λουλουδιών όπως και από τα μικροσκοπικά ζωύφια και έντομα της περιοχής.

 

 

 

DSC06781 (1)

Το ποταμάκι του Αγίου Γεωργίου

Συνεχίζοντας, ύστερα από πρόταση της κ. Βίσκα-μην τα παίρνω όλα πάνω μου-φτάσαμε σε ένα ποταμάκι, που ούτε εγώ ο ίδιος δε γνώριζα την ύπαρξή του. Ενθουσιαστήκαμε όλοι από τις νερόκοτες που κολυμπούσαν κοντά στις όχθες και προσπαθήσαμε να παραβλέψουμε το αμφίβολης καθαρότητας νερό, όπως και τα σκουπίδια που ,δυστυχώς, έκαναν παντού αισθητή την παρουσία τους. Αφού παρατηρήσαμε για λίγο τους θαμνοφυλλοκόπους, επιστρέψαμε στην παραλία και κατευθυνθήκαμε προς το βόρειο άκρο της.

Απολαμβάνει την ηρεμία της θάλασσας!!

Απολαμβάνει την ηρεμία της θάλασσας!!

Εκεί ήξερα τι μας περίμενε: ο πανέμορφος θαλασσοκόρακας. Ένα είδος κορμοράνου που φωλιάζει στην ακτογραμμή. Πραγματικό μοντέλο, ατάραχος, μάς έδωσε πολλές ευκαιρίες να τον πλησιάσουμε και να τον απαθανατίσουμε σε όλο του το μεγαλείο. Τελευταία έκπληξη: η πολύχρωμη αλκυόνα ,αν και δεν εντοπίστηκε άμεσα από όλους λόγω του μεγέθους της.
Στο τέλος, διαπιστώσαμε ότι είχαμε καταγράψει συνολικά 10 είδη, ένα για τον καθένα, μια και σε μένα ήταν όλα γνώριμα. Αρκέστηκα στη χαρά των υπολοίπων.
Γιάννης Μπανακάκης
μαθητής της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Νάξου