ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2019-2020

Αξιέπαινη δράση των μαθητών μας στα πλαίσια του σχολικού περιπάτου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου

Μία πολύ όμορφη δραστηριότητα πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια του σχολικού περιπάτου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Η ομάδα του  περιβαλλοντικού προγράμματος της Ανακύκλωσης του σχολείου μας μαζί και με αρκετούς ακόμα  συμμαθητές  τους και με την καθοδήγηση των καθηγητών κας Πάτλη και κ. Νανούρη, προχώρησαν σε καθαρισμό της ακτής του Αγίου Γεωργίου. Η δημοφιλής πλαζ της πόλης μας, που το χειμώνα υποδέχεται εκατοντάδες μαθητές στις εκδρομές τους  αλλά και ντόπιους κατοίκους για διάφορες δραστηριότητες , ήταν γεμάτη από σκουπίδια, σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά. Οι μαθητές μας εφοδιασμένοι με σάκους απορριμμάτων   και  φορώντας πλαστικά γάντια    καθάρισαν την παραλία και εναπόθεσαν  τους σάκους στον κάδο που βρίσκεται στην περιοχή. Για την αξιέπαινη αυτή δράση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Νάξου, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ενημερώθηκε ο Δήμος Νάξου και συγκεκριμένα   ο αντιδήμαρχος κ. Κατσαράς .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σχολείο μας υλοποιείται πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης με την επωνυμία «Ανακυκλώνω τη ζωή μου Βελτιώνω ..» με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας και επηρεάζουν την κοινωνίας μας στο σύνολό της.

Οι μαθητές απόλαυσαν   το παιχνίδι στην αμμουδιά!!

Διδακτική επίσκεψη στον ιερό ναό  Αγίου Χαραλάμπους  Αγγιδίων , στην πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία των Φραρώ

Την Τετάρτη  12-2-2020 πραγματοποιήθηκε  μία πολύ όμορφη  διδακτική επίσκεψη  των μαθητών του σχολείου μας στον ιερό ναό  Αγίου Χαραλάμπους  Αγγιδίωνμε την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του (10 Φεβρουαρίου). Με στόχο πάντα να εκπληρώνουμε το παιδαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών  και  πρωτίστως οι μαθητές μας να γνωρίζουν την Ιστορία του τόπου μας , που την μαρτυρούν τα μνημεία που είναι διάσπαρτα στα διάφορα σημεία του νησιού μας , πραγματοποιήσαμε δύο επιπλέον επισκέψεις.

Πρώτη στάση στη διαδρομή  μας  προς τα Αγγίδια  ήταν   η  καθολική εκκλησία Φραρώ, όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν από τη θεολόγο του σχολείου μας κ. Κριθαριώτη .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επόμενη   στάση ήταν η  πρωτοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου ,όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από το κ. Νανούρη και τη κ. Κριθαριώτη.

Εκδρομή στο Αγερσανί και στην Αγία Άννα

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκκλησιασμό στο Αγερσανί λόγω της εορτής του Αγίου Σπυρίδων,πολυούχου Αγίου του χωριού . Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας  η εκδρομή συνεχίστηκε στην Αγία Άννα, όπου οι μαθητές χαλάρωσαν και  διασκέδασαν .

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ  της Β τάξης  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κατά το χρονικό διάστημα 3/11/2019 έως 5/11/2019 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των παιδιών της Β Γυμνασίου του σχολείου μας στα πλαίσια των επισκέψεων των σχολείων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Την Κυριακή 3/11/2019 τα παιδιά συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς κα. Λυκουροπούλου Δέσποινα, κ. Νανούρη Νικόλαο, κα. Πετροπούλου Στυλιανή και κα. Τσουκαλά Φωτεινή, επιβιβάστηκαν στο πλοίο ‘ Blue Star Naxos’ στις 9.30 κι έφτασαν στον Πειραιά στις 15.30 όπου τους περίμενε το λεωφορείο και πήγαν στο ξενοδοχείο “Ιλισσός’’ 4*. Στις 19.30 παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση ‘ Μικρές Ιστορίες για αγρίους’. Ακολούθησε περίπατος σε πεζόδρομο στο Θησείο κι επέστρεψαν στο ξενοδοχείο.

Την Δευτέρα 4/11/2019 τα παιδιά επισκέφτηκαν το Καλλιμάρμαρο- Παναθηναικό Στάδιο, το Πολεμικό μουσείο, το Βυζαντινό μουσείο και τον Εθνικό κήπο, τη Βουλή των Ελλήνων και το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Μετά από γεύμα και ανάπαυση στο ξενοδοχείο τα παιδιά επισκέφτηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κι επέστρεψαν στο ξενοδοχείο.

Την Τρίτη 5/11/2019 μετά το πρωινό επισκέφτηκαν το Νέο μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ευγενίδου-Πλανητάριο. Στις 16.30 παιδιά και συνοδοί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά όπου και επιβιβάστηκαν στο πλοίο  κι έφτασαν στο λιμάνι της Νάξου περίπου στις 00:10.

 

Διδακτική επίσκεψη της Α τάξης στο Δαμαλά, Καλόξυλο, Χαλκί

Την Τρίτη 5-11-2019 η Α τάξη του σχολείου πραγματοποίησε μία ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη σε 3   πανέμορφα μικρά  χωριά της Νάξου, το Δαμαλά, το Καλόξυλο και το Χαλκί παίρνοντας μία γεύση από τον πολιτισμό της  Νάξου του χθες.

Πρώτος σταθμός της εξόρμησης μας ήταν ο Δαμαλάς, όπου μας υποδέχθηκε στην είσοδο του χωριού,  ο συνταξιούχος δάσκαλος κύριος Προμπονάς τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για  τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέδωσε .Αφού πρώτα μας  έκανε μία  αναφορά για την  τέχνη της αγγειοπλαστικής μπροστά στο παραδοσιακό κεραμοποιείο,   μας οδήγησε στο ανακαινισμένο  παλιό ελαιοτριβείο του χωριού (τριό). Εκεί μέσα από την ενεργή συμμετοχή των μαθητών ,  που έπαιξαν το ρόλο των τριατόρων  δουλεύοντας τον κύλινδρο και τα άλλα μηχανήματα ,  είδαμε τα στάδια παραγωγής του λαδιού όπως ακριβώς  έβγαινε  πριν από 60 και πλέον χρόνια.

 

 

Επόμενη στάση  στο χωριό  ήταν το παραδοσιακό κεραμοποιείο. Εκεί παρακολουθήσαμε τον τεχνίτη του πηλού κύριο Λυμπερτά να δημιουργεί  πάνω στον τροχό ένα πήλινο σκεύος. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα  και επεξήγηση της χρήσης κάποιων πήλινων αντικειμένων.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Λαογραφικό μουσείο του Καλόξυλου. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  να δουν  μία σειρά από αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή των Ναξίων του χθες

 

 

 

 

Επόμενος σταθμός η ποτοποιεία Βαλληνδρά  στο Χαλκί. Εκεί η κυρία ΕιρήνηΦραγκουδάκη  μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας και μίλησε στους μαθητές για τα στάδια παραγωγής του κίτρου, από τη συγκομιδή των φύλλων κίτρου μέχρι την παρασκευή του.

Πρώτος  σχολικός περίπατος στην παραλία του Αγίου Γεωργίου

Στις 30 Οκτωβρίου 2019, το σχολείο μας πραγματοποίησε σχολικό περίπατο στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Τα παιδιά  χαλάρωσαν, έπαιξαν   και χάρηκαν την ηλιόλουστη μέρα.