ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2018-2019

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ  Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας επέλεξαν να πραγματοποιήσουν την τετραήμερη εκδρομή τους στη Λευκάδα, από τις 13 έως τις 16 Απριλίου. Πενήντα επτά μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους (Κοντόπουλος Γ., Σορώκος Ν., Καραμέτου Μ., Τουλιάτος Χ.) ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, 13 Απριλίου από το λιμάνι της Νάξου το ταξίδι τους.

 

 

 

 

Πρώτη στάση, αφού έφτασαν στον Πειραιά, ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου και δεύτερη η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, όπου έβγαλαν φωτογραφίες και ξεκουράστηκαν για μισή ώρα περίπου. Στη Λευκάδα, που ήταν κ ο τελικός προορισμός, έφτασαν στις 10:00 το βράδυ. Το πρωί της επόμενης μέρας, 14 Απριλίου, οι μαθητές επισκέφθηκαν  την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, που αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μοναστήρι. Εκεί, είχαν τη μοναδική εμπειρία να ξεναγηθούν στο ναό  από  τον  Ηγούμενο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους γραφικούς οικισμούς: Άγιο Νικήτα, Καρυά, Νυδρί και έμαθαν για τους λογοτέχνες που κατάγονται από το νησί (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης-Άγγελος Σικελιανός).

 

 

 

 

 

 

Ο επόμενος προορισμός ήταν το κέντρο της Λευκάδας, όπου είχαν ελεύθερο χρόνο για  φαγητό – βόλτα στο λιμάνι και στα γραφικά στενά. Την επόμενη μέρα, 15 Απριλίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων. Πρώτος σταθμός ήταν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι.  Τα κέρινα ομοιώματα παρουσιάζονται σε φυσικό μέγεθος και εντάσσονται σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους. Μέσα από τρεις κύριες θεματικές ενότητες, ξαναζωντανεύουν μορφές της ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στη νεώτερη περίοδό της. Μερικά εκθέματα, ενδεικτικά, είναι:  Το Κρυφό Σχολειό, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οι Γυναίκες της Πίνδου. Δεύτερος σταθμός ήταν το Σπήλαιο Περάματος,  που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα σπήλαια των Βαλκανίων. Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, ηλικίας 1.500.000 χρόνων. Η τουριστική διαδρομή του, έχει μήκος 1.100 μέτρα, ενώ η υψομετρική του διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. Τελευταίος σταθμός πριν την αναχώρηση για τη Λευκάδα ήταν η πόλη των Ιωαννίνων και το νησάκι της κυρά – Φροσύνης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά. Ο οικισμός του νησιού είναι και επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το μουσείο του Αλή Πασά και  περιηγήθηκαν στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής τέχνης.

Την τελευταία μέρα της εκδρομής, 16 Απριλίου, οι μαθητές αναχώρησαν από τη Λευκάδα με προορισμό την Πάτρα. Εκεί επισκέφθηκαν το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδος “Achaia Clauss” και περιηγήθηκαν στα πέτρινα κτίρια με τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια με μαυροδάφνη ενός αιώνα! Έπειτα ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής. Έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά και στις 17:30 αναχώρησαν με το πλοίο για το λιμάνι της Νάξου. Η επίσκεψη των μαθητών στους προγραμματισμένους χώρους κρίνεται ικανοποιητική ως προς το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, καθώς εκπληρώθηκαν τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι ψυχαγωγικοί στόχοι του προγράμματος.

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΠΑΛ Φιλωτίου

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 οι μαθητές της Γ τάξης πραγματοποιήσαν την εγκεκριμένη  από το ΥΠΕΠΘ εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΠΑΛ Φιλωτίου στα πλαίσια της ενημέρωσης τους   σε ότι αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση , το αντικείμενο επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων , τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ και ΑΕΙ και τέλος την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

Σχολικός περίπατος μηνός Απριλίου στο ΔΑΚ Νάξου και παρακολούθηση  των  Αγώνων  Αθλοπαιδείας  Πετοσφαίρεσης Γυμνασίων Νάξου

Την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 το σχολείο μας πήρε μέρος στους Αγώνες Αθλοπαιδείας  Πετοσφαίρεσης Γυμνασίων Νάξου, σχολικού έτους 2018-2019. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο ΔΑΚ Νάξου από 8:30 ως 13:00, υπό  την έγκριση της ΔΔΕ Κυκλάδων. Την ομάδα πετοσφαίρεσης του σχολείου μας που εντυπωσίασε με την πολύ καλή  της  εμφάνιση, στήριξε με την παρουσία του σύσσωμο  το  σχολείο που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το σχολικό περίπατο μηνός Απριλίου στο ΔΑΚ Νάξου για  να  παρακολουθήσει τους αγώνες από τις κερκίδες. Υπεύθυνη για τη συμμετοχή των αθλητών  μας  στη διοργάνωση ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου κα Παπαδρόσου Γιούλη.

 

 

 

Με πολύ κέφι και χορό, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου γιόρτασε την Τσινκοπέμπτη

Με πολύ κέφι και  χορό το 1ο Γυμνάσιο Νάξου γιόρτασε και τη φετινή  Τσικνοπέμπτη . πραγματοποιώντας  τον καθιερωμένο σχολικό περίπατο στην Αγία Άννα .Τα παιδιά χόρεψαν και  διασκέδασαν με τη ψυχή τους όπως ταιριάζει στην ημέρα.  Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία του Γυμνασίου Βίβλου στον ίδιο χώρο  που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές των δύο σχολείων να γνωριστούν και να διασκεδάσουν μαζί.

 

 

 

Δεύτερος σχολικός περίπατος 

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018  το σχολείο μας πραγματοποίησε   σχολικό περίπατο. Αρχικά  επισκεφτήκαμε  τον ιερό ναό Παντανάσσης την  παλαιότερη ενορία της πόλης μας όπου  ο εφημέριος πατήρ Κων/νος Λιανός μας διηγήθηκε την ιστορία της εκκλησίας. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το κλειστό γήπεδο ΔΑΚ Νάξου που οι μαθητές παρακολούθησαν αγώνες μπάσκετ και βόλευ μεταξύ των   συμμαθητών τους.

Σχολικός περίπατος στο Σαγκρί

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Γύρουλα στο Σαγκρί όπου βρίσκονται τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, στη Δήμητρα και την Κόρη της την Περσεφόνη.Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ο ναός μετατράπηκε σε βασιλική εκκλησία, όπου χτίστηκε ένας μικρότερος ναός, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Επίσκεψη επίσης πραγματοποιήθηκε στο επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο.

Μετά οι μαθητές μεταβήκαν στο φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, που λειτούργησε και σαν κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί μας περίμενε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Αντώνιος Απειρανθίτης ο οποίος μίλησε στους μαθητές αναφερόμενος στην ιστορία του μοναστηριού αλλά και της περιοχής γενικότερα. Οι μαθητές προσκύνησαν με ευλάβεια στον ιερό ναό και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του όμορφου χωριού. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με χορό από μαθητές και καθηγητές στην αυλή του τοπικού καταστήματος – εστιατορίου του κ. Νίκου Τρανούδη