ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2017-2018

Μονοήμερη εκδρομή της Α΄ Γυμνασίου στην Πάρο – Αντίπαρο

Μετά την εκδρομή των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου στην Αθήνα και της  Γ΄Γυμνασίου στην Πελοπόννησο , ήρθε κι η σειρά των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου να πραγματοποιήσουν τη δική τους μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Πενήντα μαθητες της Α΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς καθηγητές ( Κ. Μαγκανάρη, Ν.Νανούρη, Ν.Σορώκο, Μ.Καραμέτου, Κ.Χωριανοπούλου )ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης , 9 Μάη,  για τα απέναντι νησιά.

Οι μαθητές έφτασαν στο λιμάνι της Παροικιάς στις 10.30, όπου τους περίμενε πούλμαν που τους μετέφερε στο λιμανάκι της Πούντας. Από εκεί πέρασαν με την «παντόφλα»στο λιμάνι της Αντιπάρου. Μετά την περιήγηση στα όμορφα σοκάκια του νησιού,  οι μαθητές μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Σπήλαιο της Αντιπάρου, ένα μαγευτικό φυσικό αξιοθέατο που προκαλεί μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω των ευρημάτων της λίθινης εποχής που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και πάλι στην Πάρο και επισκέφτηκαν την Ιερά μονή του Αγίου Αρσενίου , όπου προσκύνησαν τον τάφο και το ιερό λείψανο του Αγίου. Μετά το γεύμα και τη ζεστή φιλοξενία στην Αλυκή ακολούθησε περιήγηση στα γραφικά σοκάκια  και στο ενετικό κάστρο στην παραλία της Νάουσας.

Τελευταία στάση η Παροικιά και η επίσκεψη στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Ελλάδας.   Εκεί οι μαθητές είχαν τη μοναδική εμπειρία να ξεναγηθούν στο ναό  και στο εκκλησιαστικό μουσείοαπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας  κ. Καλλίνικο και να δεχτούν το κέρασμα του.

Είχαν την ευκαιρία να δουν το Ιερό Βήμα της Εκατονταπυλιανής όπου  βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του ναού,  το Κιβώριο (μαρμάρινο επιστέγασμα της Αγίας Τραπέζης) και το Σύνθρονο (μικρό αμφιθέατρο, στο βάθος της κόγχης του Ιερού Βήματος) καθώς και το αρχαίο Βαφτιστήρι του 4ου αι., το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο βαφτιστήρι σ’ όλη την ορθόδοξη Ανατολή.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με βόλτα στην αγορά,  στο λιμάνι της Παροικιάς και με παιχνίδι στην πλατεία του λιμανιού. Στις 10. 30  μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής κατάκοποι,  αλλά χαρούμενοι,  γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες.

Σχολικός περίπατος στον Αϊ Γιώργη – Επίσκεψη των μαθητών της Γ τάξης στο ΓΕΛ Νάξου

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τις εκδρομές  του σχολείου μας. Βρίσκεται στην Χώρα, κοντά στο σχολείο, είναι  εύκολα προσβάσιμος  και κυρίως διαθέτει μία μεγάλη παραλία  με άμμο κατάλληλη   να παίξουν  τα παιδιά. Έτσι  λοιπόν, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων για  τη φετινή χρονιά,  επιλέξαμε τον Αϊ Γιώργη για να πραγματοποιήσουμε  σχολικό περίπατο. Οι μαθητές ξεχύθηκαν στην παραλία, έπαιξαν ποδόσφαιρο και βόλεϋ, χαλάρωσαν και απόλαυσαν την θέα που προσφέρει.

Η σημερινή μέρα της εκδρομής όμως,  έδωσε την  ευκαιρία στους μαθητές της   Γ’ τάξης  να πραγματοποιήσουν    επίσκεψη στο ΓΕΛ Νάξου και να ενημερωθούν για τον τύπο αυτόν του Λυκείου  . Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη επισκεφτεί το ΕΠΑΛ Νάξου κι έχουν ενημερωθεί  σε ότι αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση , το αντικείμενο επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων , τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ και ΑΕΙ και τέλος την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι επισκέψεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες  γιατί σε λίγες μέρες τα παιδιά  θα κλιθούν να επιλέξουν τον τύπο του Λυκείου που θέλουν να ακολουθήσουν.

Έτσι, πριν την αναχώρηση του σχολείου για τον Αϊ Γιώργη ,από τις 8:30 πμ ως τις 9:20πμ  οι τελειόφοιτοι μαθητές μας  μετέβηκαν στο Γενικό Λύκειο  Νάξου. Εκεί ο Υποδιευθυντής του σχολείου κ. Κόντες Ιωάννης ενημέρωσε τα παιδιά για τη φοίτηση στο Γενικό  Λύκειο,  για τα μαθήματα των κατευθύνσεων, τα επαγγέλματα  και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης   που σχετίζονται με αυτά. Τέλος, ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα του λογιστή και του λογοθεραπευτή παρακολουθώντας σχετικά   βίντεο.

Η πολυήμερη εκδρομή της Γ΄τάξης του σχολείου μας στην Πελοπόννησο

Οι μαθητές της φετινής τρίτης τάξης του σχολείου μας ήθελαν να πραγματοποιήσουν την πολυήμερη εκδρομή τους εκτός Αθηνών, έτσι αξιοποιήσαμε την πρόταση που υποβάλλαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς για ένταξη στο πρόγραμμα «Κάστρα, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το κτίζει» που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων Λακωνίας και αποτελεί Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο.

Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 22 Απριλίου, από το λιμάνι της Νάξου, με τη συμμετοχή 53 μαθητών (ποσοστό συμμετοχής 85%) και τους συνοδούς καθηγητές. Πρώτη στάση μετά τον Πειραιά ο Ισθμός της Κορίνθου και στη συνέχεια η Σπάρτη ενώ στο τελικό προορισμό που ήταν η Μονεμβασιά φτάσαμε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Το πρωινό της επόμενης μέρας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού με το ξύπνημα αντικρίσαμε τον βράχο που είναι κτισμένη η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Πριν αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο έγινε ενημέρωση από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Μολάων κα Μαρία Μυλωνά και έγινε κυρίως αναφορά στις ιστορικές περιόδους που ήκμασε η περιοχή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις κατά την Ενετική περίοδο αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη συνέχεια η παρακμή επι Οθωμανών.  Ακολούθησε η μετάβασή μας στο επάνω Κάστρο της Μονεμβασιά όπου παρουσιάστηκαν μερικές από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος . Το απόγευμα η ξενάγηση ξεκίνησε από το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Μολάων κο Παπαδάκη Ν. ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης και ακολούθησε η παρουσίαση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων οι οποίες στο σύνολό τους περιλάμβαναν τα εξής:

Φυσικό περιβάλλον. Γεωμορφολογία της περιοχής και ειδικότερα του κάστρου. Χλωρίδα, πανίδα κ.α. αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης.

Ιστορικό υπόβαθρο

Πολεοδομικός σχεδιασμός . Δομή πόλης, οχύρωση, οργάνωση οικισμών.

Αρχιτεκτονική Μορφολογία κτισμάτων, υλικά κατασκευής, εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.

Ενεργειακές ανάγκες- πηγές ενέργειας (χτες-σήμερα), ύδρευση-αποχέτευση, επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Λατρεία – Τόποι λατρείας – Καταγραφή θρησκευτικών κτιρίων όλων των εποχών – Αρχιτεκτονική – Αγιογραφίες κ.ά.

ο Υφασμάτινος χάρτης με τις ιστορικές περιόδους που συνδέεται ο τόπος της Μονεμβασιάς

Παραγωγή, κοινωνία, οικονομία. Οικονομικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από το φυσικό περιβάλλον, άλλες δραστηριότητες, επαγγέλματα – ασχολίες κατοίκων τότε  και σήμερα. Επιβίωση κάποιων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παραδοσιακές αγορές κ.ά.

Αξίες, ήθη, παραδόσεις, κοινωνικές συναναστροφές, εορτές, (πανηγύρια, παζάρια, χαμάμ κ.ά.)

Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας του οικισμού.

Εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποίησης, επανάχρησης των κτισμάτων αυτών

Επαναχρησιμοποίησης δομικών και άλλων υλικών.

Καλλιτεχνική αξιοποίηση του θέματος.

Την επόμενη μέρα (Τρίτη 24/5/2018) ξεκινήσαμε για το Γύθειο προκειμένου να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη Λακωνική Γη και την περιοχή της Λακωνικής Μάνης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μυστρά όπου αισθανθήκαμε έντονα την αύρα του Βυζαντίου και των αυτοκρατόρων του. Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου, η Καστροπολιτεία του Μυστρά μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Παραμένει σχεδόν ακατοίκητη και ερημωμένη, προσφέροντας απλόχερα μία πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία (και όχι μόνο) σε ένα τοπίο που καθηλώνει το βλέμμα και ξυπνάει τις αισθήσεις.

Το ταξίδι συνεχίστηκε προς το Ναύπλιο. Πρώτα επισκεφθήκαμε το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία απ’ όπου η θέα στην πόλη είναι εντυπωσιακή. Στη συνέχεια γευματίσαμε και ακολούθησε περιήγηση στην πανέμορφη και πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου. Περπατήσαμε στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και φωτογραφηθήκαμε με φόντο τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν αλλά και το Μπούρτζι. Σε όλη τη διαδρομή ήταν διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Η τελευταία ημέρα πριν την επιστροφή περιλάμβανε δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις, μια στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και μια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα των Μυκηνών που επισκεφθήκαμε ήταν οι ταφικοί Κύκλοι και οι περίφημοι θολωτοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, ενώ εντυπωσιαστήκαμε, όταν αντικρίσαμε την Πύλη των Λεόντων, μια τεράστια είσοδο από λίθους, στο πάνω μέρος της οποίας είναι σκαλισμένα λιοντάρια ως ένδειξη ισχύος από τους ηγεμόνες.

Η όμορφη εκδρομή μας είχε φτάσει πια στο τέλος της και όπως γίνεται κάθε φορά που ζεις ένα όνειρο προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής. Οι όμορφες στιγμές που ζήσαμε, οι πλούσιες εικόνες και τα περίλαμπρα μνημεία που αντικρίσαμε καθώς και η αύρα από τις δύο Καστροπολιτείες που επισκεφθήκαμε, θα αφήσουν βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών, την πολυήμερη εκδρομή της τρίτης τάξης του σχολικού έτους 2017-18 η οποία θα συμβολίζει και τον αποχαιρετισμό από τα Γυμνασιακά τους χρόνια.

 

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου,   θέλοντας  οι μαθητές του  να είναι  παρόντες στα σημαντικά γεγονότα του νησιού,  πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου  με σκοπό να ενημερωθούν για τον άνθρωπο του ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ στη Νάξο.

 Έτσι, τη Παρασκευή 20-4-2018  με σύμμαχο  μας την ηλιόλουστη μέρα ανηφορίσαμε τα στενά σοκάκια που οδηγούν στο Κάστρο και φτάσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλινών). Εκεί πραγματοποιήθηκε ομιλία – ενημέρωση από τον αρχαιολόγο κ. Μαυροειδή Μαυροειδόπουλο για τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στη Στελίδα από Έλληνες και Αμερικανούς αρχαιολόγους. Μας εξήγησε ότι τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφτεί μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπου στο νησί μας  250000 χρόνια από σήμερα. Το γεγονός αυτό ανατρέπει  τα μέχρι τώρα δεδομένα για την ιστορία του νησιού, που θεωρούσαν ότι η Νάξος πρωτοκατοικήθηκε 7000 χρόνια  από σήμερα, με τα ευρήματα  από τη σπηλιά του Ζα και την περιοχή της Γρόττας. Θεωρήσαμε λοιπόν χρέος μας , η σημαντική αυτή γνώση  να γίνει κτήμα των μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι με τη σειρά τους  θα γίνουν φορείς της ενημέρωσης προς τους γονείς και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

 Μετά την ομιλία, οι μαθητές παρακολούθησαν ολιγόλεπτα βίντεο, όπου οι ερευνητές –αρχαιολόγοι των ανασκαφών της Στελίδας, ενημέρωναν για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ανασκαφές. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφιών που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο. Μέσα από τις φωτογραφίες, γνώρισαν τον τρόπο που γίνονται οι ανασκαφές, την πορεία μετακίνησης του ανθρώπου ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ και την άφιξη του στη Νάξο.

στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος κ. Μαυροειδόπουλος ξενάγησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του αυτό το διάστημα και ενώ έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου στα πλαίσια του προγράμματος ενοποίησης των Μουσείων της Χώρας Νάξου. Ο αρχαιολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τα εκθέματα του Μουσείου, της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, των Μυκηναϊκών Χρόνων, των Αρχαίων Κλασσικών Χρόνων και των Ρωμαϊκών.  Εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο κατασκευής τους, τη χρήση τους και την περίοδο στην οποία δημιουργήθηκαν.

Η εξόρμηση μας στο Κάστρο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο  Βυζαντινό Μουσείο Νάξου το οποίο στεγάζεται στον Πύργο των Κρίσπι (Γλέζου) στο Κάστρο. Εκεί οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στην έκθεση Βυζαντινής μαρμαρογλυπτικής στις Κυκλάδες, και είδαν από κοντά τον αποτοιχισμένο τρούλο της Παναγίας της Πρωτόθρονος του Χαλκίου, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα μ.Χ  Περιηγήθηκαν επίσης, στους  χώρους του Πύργου και απόλαυσαν τη μοναδική θέα που προσφέρει.

 

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στο ΕΠΑΛ Φιλωτίου Νάξου

Την Παρασκευή 20/4/2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄τάξης του σχολείου μας στο ΕΠΑΛ  Φιλοτίου στα πλαίσια εγκυκλίου του  ΥΠΕΘ. Η  επίσκεψη αυτή στόχο έχει την αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση των μαθητών  για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές τους  σε ότι αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση , το αντικείμενο επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων , τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ και ΑΕΙ και τέλος την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

Επίσκεψη της Β Γυμνασίου στη Βουλή των Ελλήνων

Στα πλαίσια των επισκέψεων των σχολείων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων  η Β  τάξη του σχολείου μας    πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα από τις 12- 03 -2018 έως 14 – 03 -2018 , σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

09:30 – 15:15       Μετάβαση στον Πειραιά

15:45 – 18:00       Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο – Γεύμα

19:30 – 21:00       Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

21:00 – 22:00       Περίπατος στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

22:30     Επιστροφή στο ξενοδοχείο

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

08:00 – 09:00       Αφύπνιση και πρωινό

10:00 – 13:00       Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (Θέση Γιαλού – Σπάτα)

14:00 – 15:00       Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

15:30 – 17:00       Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

17:30 – 20:30       Επιστροφή στο ξενοδοχείο – Γεύμα – Ανάπαυση

21:00 – 23:00       Θεατρική παράσταση «Τι ζούμε;» (Θέατρο Βέμπο: Μεταξουργείο – Αθήνα)

23:30     Επιστροφή στο ξενοδοχείο

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

08:00 – 09:00       Αφύπνιση και πρωινό

09:30 – 12:30       Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254 – Ταύρος) – παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Μέγας Αλέξανδρος»

14:00 – 15:30       Επίσκεψη στο Πλανητάριο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Λεωφ. Συγγρού 187 – Π. Φάληρο)-προβολή ταινίας «Παράξενοι κόσμοι στο ηλιακό σύστημα»

15:40 – 16:40       Επίσκεψη – περίπατος στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

16:50     Επιβίβαση στο πλοίο – επιστροφή στη Νάξο

Η επίσκεψη των μαθητών στους προγραμματισμένους εκπαιδευτικούς χώρους κρίνεται ικανοποιητική ως προς το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη λειτουργία του Ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και να πληροφορηθούν για την ιστορικότητα του κτιρίου από την ημέρα ίδρυσής του.  Επίσης και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές επισκέψεις του προγράμματος (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ευγενίδειο Πλανητάριο, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, Θέατρο)  υπήρξαν αντίστοιχα αποτελέσματα, ως προς το διδακτικό χαρακτήρα, γεγονός που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές, αλλά και τους συνοδούς καθηγητές. Η συμπεριφορά των μαθητών ήταν άψογη καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων αλλά και της παραμονής αυτών στο ξενοδοχείο .

 

Σχολικός περίπατος στον Άγιο Χρυσόστομο, στο επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο της Μητρόπολης καθώς και στο εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παροναξίας.

το 1ο Γυμνάσιο ανηφορίζει στον Αγιο Χρυσόστομο

Την Παρασκευή 9-3-2018 σε μια ηλιόλουστη ημέρα, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου πραγματοποίησε σχολικό περίπατο με πρώτη στάση την Ιερά Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου και στη συνέχεια το επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο της Μητρόπολις καθώς και το εκκλησιαστικό

Έξω απο το Μοναστήρι του Άγίου Χρυσοστόμου

μουσείο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παροναξίας. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κοντόπουλος είχε ενημερώσει απο νωρίς το πρωϊ κατα την διάρκεια της προσευχής για την ιστορία του μοναστηριού. Μόλις έφθασαν οι μαθητές προσευχήθηκαν στο καθολικό της Ιεράς Μονής και παρακολούθησαν την προηγειασμένη θεία λειτουργία.

Ενημέρωση των μαθητών για την ιστορία του  Μητροπολιτικού ναού

Στη συνέχεια μετέβησαν, πάντα πεζοί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου ο εφημέριος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού. Ακολούθησαν επισκέψεις στο εκκλησιαστικό

Επίσκεψη στο επιτόπιο μουσείο Μητρόπολης

Μουσείο της Ιερής Μητρόπολης όπου έγινε ξενάγηση απο τον πατέρα Κωνσταντίνο Κύλη και στο επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο όπου η φιλόλογος καθηγήτρια κα. Χωριανοπούλου Καλ. αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τον αρχαιολογικό χώρο.

Ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό μουσείο

Με τις επισκέψεις αυτές δόθηκε για μια ακόμη φορά, η ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας, να ενημερωθούν για σημαντικά γεγονότα, πρόσωπα και αντικείμενα που συνδέονται ιστορικά με κτήρια και χώρους που βρίσκονται γύρω μας, μέσα στην πόλη που ζούμε αλλά που δυστυχώς πολλές φορές αγνοούμε.Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στον ιερο Μητροπολιτικό Ναό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπως ο χρυσός επιτάφιος και το ιερό Ευαγγέλιο που αποτελούν δώρα της Μεγάλης Αικατερίνης προς την Μητρόπολη Παροναξίας. Να μάθουν για τον κτήτορα του ναού, επίσκοπο Νεόφυτο Λαχοβάρη αλλά και τους μετέπειτα υπηρετήσαντες Μητροπολίτες Παροναξίας.

 

Εκκλησιασμός  της Α’ Γυμνασίου    στην εορτή του Νάξιου  Αγίου Νικολάου του Πλανά 

Με  μεγαλοπρέπεια  γιορτάστηκε και   φέτος  η  εορτή του Ναξίου Αγίου  Νικολάου  του  Πλανά. Το σχολείο μας,  με τους μαθητές της Α’ τάξης , συμμετείχε στην πανηγυρική θεία λειτουργία  στις 2-3-2018 ,στην εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου και Νικολάου του Πλανά. Ακολούθησε μετά την λιτάνευση των ιερών εικόνων ως ένα σημείο ,και  οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο  για να συνεχίσουν κανονικά  τα μαθήματα τους.

Εκδρομή   στην Αγία Άννα Νάξου

Την Τσικνοπέμπτη 8/2/2018 το  1ο Γυμνάσιο Νάξου  πραγματοποίησε εκδρομή στην Αγία Άννα. Τα παιδιά χόρεψαν και  διασκέδασαν με τη ψυχή τους όπως ταιριάζει στην ημέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι  την ίδια μέρα το πρωί, το σχολείο πήρε μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΣ Νάξου  με  συμμετοχή ομάδας μαθητών και μαθητριών από την Α΄και Β΄τάξη. Σαράντα περίπου μαθητές και μαθήτριες συνοδευόμενοι από καθηγητές τους ντύθηκαν «πατατούληδες» και «γραβιερούληδες» και χόρευαν στην παραλία, εκεί που είχε στηθεί το γλέντι με τα όργανα, τα εδέσματα και τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην εκδρομή  της  Αγίας Άννας.

Εκπαιδευτική εκδρομή  του 1ου Γυμνασίου στο CERN  της Ελβετίας

Για πρώτη φορά φέτος, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό.

Στις 24  Νοεμβρίου, ομάδα μαθητών και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με τη συνοδεία τριών  καθηγητών και τη συμμετοχή μικρού αριθμού κηδεμόνων, αναχώρησαν από το λιμάνι της Νάξου με πρώτο σταθμό, για παραμονή μιας ημέρας ,την Αθήνα, όπου και επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης.

Το επόμενο πρωί αεροπορικό ταξίδι-για πολλούς πρωτόγνωρη εμπειρία- και άφιξη στο Μιλάνο, ομιχλώδες βροχερό και συγχρόνως γοητευτικό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο  Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Λεονάρντο Ντα Βίντσι και περιήγηση στην πλατεία όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της πόλης,Duomo.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ομάδα κατέληξε ,διασχίζοντας τις Άλπεις  με λεωφορείο ,στη γαλλική πόλη Ανσί, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις των Άλπεων, αφετηρία για τις εξορμήσεις των επόμενων ημερών προς την Ελβετία. Μαγευτικά τοπία: απέραντες  λίμνες,  χιονισμένοι ορεινοί όγκοι, γραφικά χωριά, οι όμορφες πόλεις Μοντρέ, Λωζάννη, Γενεύη εντυπωσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και φυσικά το CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας).Μετά το καλωσόρισμα από Έλληνες επιστήμονες οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους ξεναγήθηκαν σε ομάδες, από ειδικούς επιστήμονες , στον χώρο του πειράματος  CMS, σε βάθος 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια!

Την ίδια μέρα  οι μαθητές επισκέφθηκαν   το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου παρακολούθησαν σύντομη ομιλία  από καθηγητή για τις δυνατότητες  της επιστήμης της Γενετικής και ξεναγήθηκαν στον χώρο εργαστηρίου όπου διεξάγεται έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτήριο της έδρας του ΟΗΕ για την Ευρώπη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο CERN και στο πανεπιστήμιο της Γενεύης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν απορίες, να μεταφράζουν για τους συμμαθητές τους εξασκούμενα στη χρήση  ξένης γλώσσας την οποία μαθαίνουν, καθώς οι ξεναγήσεις και η ομιλία έγιναν στα αγγλικά. Εντυπωσιάστηκαν  ακόμη και  από το τελετουργικό: την υποδοχή στους χώρους, τις κάρτες επισκεπτών /συνέδρων που τους μοιράστηκαν, την εξάρτυση(κράνη) που φόρεσαν για λόγους ασφαλείας στο CERN,εμπειρίες  από τον κόσμο των ενηλίκων.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία ,αρκετές φορές, η ομάδα συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες ,μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να δείξουν τη χαρά τους που συναντούσαν τα παιδιά  τα οποία ανταποκρίνονταν ολόθερμα.

Η τελευταία ημέρα στο εξωτερικό  περιλάμβανε περιήγηση-αποχαιρετισμό στο Ανσί, στη Γενεύη ,και το αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα. Την επομένη,29 Νοεμβρίου, οι εκδρομείς, κατάκοποι, αλλά και πανευτυχείς και γεμάτοι εμπειρίες και παραστάσεις   επέστρεψαν  με το πλοίο της γραμμής και με ιδανικές καιρικές συνθήκες στη Νάξο.

Εκτιμώντας την επιτυχημένη διεξαγωγή του εγχειρήματος, ευελπιστούμε και θα  επιδιώξουμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού μαθητών σε ανάλογες αξιόλογες διοργανώσεις και για τα επόμενα σχολικά έτη.

 

 

Διδακτική επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στο Φιλώτι της Νάξου

20171122_102502_HDRΤο Φιλώτι είναι ένα όμορφο  χωριό το οποίο απλώνεται  αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων ,στους πρόποδες του Ζα (του υψηλότερου βουνού της Νάξου και των Κυκλάδων) και είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό της Νάξου. Αυτό το χωριό αποτέλεσε τον προορισμό της διδακτικής επίσκεψης του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε    στις 22 Νοεμβρίου 2017. Η επίσκεψη έγινε  ύστερα από πρόσκληση  της Ελληνικής Ένωσης  Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA  και της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη Φιλωτίου Νάξου στα πλαίσια  της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Την εκστρατεία αυτή  πραγματοποιεί η HELMEPA σε 14 περιοχές της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation . Πρώτη μας στάση στο Φιλώτι ,ήταν το Πολιτιστικό κέντρο στο ισόγειο της  Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη  όπου  ξεναγηθήκαμε   στην  Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες», ενώ  στο τέλος παρακολουθήσαμε  ένα ενδιαφέρον  ντοκιμαντέρ για τη βύθιση του αγγλικού πλοίου «Βρετανικός», ανοιχτά της Κέας. Ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών στην Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στον όροφο του κτηρίου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά , εκτός από βιβλία  και προσωπικά αντικείμενα  του πρώην Υπουργού.

20171122_102440_HDR Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο, στο παλιό ελαιοτριβείο , στην Εκκλησία της Παναγίας της Φιλωτίτισας ,στον ενετικό  πύργο Μπαρότσι και στο νομισματικό μουσείο του χωριού. Με σύμμαχο μας την ηλιόλουστη μέρα τα παιδιά περπάτησαν στα στενά δρομάκια  , χάρηκαν τις ομορφιές  του χωριού και  φορτωμένα     με  γνώσεις και εμπειρίες επιβιβάστηκαν ξανά στα λεωφορεία για την επιστροφή στη Χώρα!

ΠΡΑΞΗ 2η

Σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στο γραφείο του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Νάξου συνήλθε η επιτροπή που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 1/19-10-2017 πράξη του Διευθυντή με θέμα: «Αξιολόγηση και επιλογή προσφορών για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του Σχολείου στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Ελβετίας.

Η επιτροπή αποτελούμενη απο τον Διευθυντή ως πρόεδρο, δύο εκπροσώπους του συλλόγου εκπαιδευτικών του σχολείου εκ των οποίων ο ένας είναι ο αρχηγός της εκδρομής και ο άλλος συνοδός, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την πρόεδρο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, έκανε δεκτή τη προσφορά από το ταξιδιωτικό γραφείο “TRAΝSEL Holidays”,  κατόπιν εξέτασης των κάτωθι προσφορών.

  1. IMAGINATION Holidays
  2. Transel Holidays
  3. IQ HOLIDAYS

Και αφού έλαβε υπόψη της

  1. την προκήρυξη της εκδρομής
  2. το αναλυτικό πρόγραμμα και
  3. την υπ’ αριθμ. ΥΑ 33120/ΓΔ4/28‐02‐2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 681/Β/06-03-2017)

κατέληξε στην προσφορά του γραφείου TRANSEL Holidays ως οικονομικά συμφερότερη.  Δικαίωμα ένστασης εντός δύο (2) ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού (ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: mail@1gym-naxou.kyk.sch.gr).

Όλες οι προσφορές έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Ο   Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

 

 

Διδακτική επίσκεψη της  Α Γυμνασίου  στην Απείρανθο Νάξου

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 , οι μαθητές της Α Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Απείρανθο της Νάξου.  Η επίσκεψη του σχολείου μας στο όμορφο αυτό ορεινό χωριό του νησιού μας   περιελάμβανε το εξής πρόγραμμα:  Παρακολούθηση  διάλεξης στο Πολιτιστικό Κέντρο  Απειράνθου  από τον καθηγητή κύριο Σκαρπέλη με θέμα «Η Γη της Νάξου, τα ορυκτά και η σημασία τους».  Στη συνέχεια οι μαθητές  επισκέφτηκαν  το Γεωλογικό Μουσείο όπου ξεναγήθηκαν και μετά   αφού  χωρίστηκαν σε ομάδες    πραγματοποίησαν  δραστηριότητες υπό την εποπτεία του .  Κατόπιν  τα παιδιά    επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο  Απειράνθου  και περιδιάβηκαν τα στενά δρομάκια του χωριού ,  με ξενάγηση στην τοπική ιστορία  από τον Απεραθίτη συνοδό καθηγητή του σχολείου μας κ. Νανούρη Νίκο.

Πρώτος σχολικός περίπατος  στο κάστρο των Σανούδων στη Χώρα της Νάξου

Μία ανάσα από το σχολείο  και η εικόνα του να μας συντροφεύει  στην καθημερινή σχολική μας ζωή βρίσκεται  το κάστρο  των Σανούδων, που έκτισαν οι Βενετοί το 1207.Πόλος έλξης πολλών ανθρώπων ανά τους αιώνες  το κάστρο των Σανούδων της Νάξου αποτέλεσε τον προορισμό του πρώτου σχολικού περιπάτου μας, που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 4-10-2017. Η επίσκεψη ξεκίνησε  στις 9:30  από την Καθολική Μητρόπολη  όπου το σχολείο ξεναγήθηκε από τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο, και συνεχίστηκε στην εκκλησία CAPELLA CASAZZA. Όμως δεν ξεχάσαμε και την Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης όπου πολλοί μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές την επισκέφθηκαν και προσκύνησαν. Ο καθηγητής κύριος Νανούρης Νίκος ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία του ναού καθώς και για την ιστορία του λόφου της καστροπολιτείας, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας (πρώην σχολή Ουρσουλινών). Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις στο Αρχαιολογικό μουσείο και το νεότευκτο πνευματικό κέντρο «Αγία Ούρσουλα»   ως εξής:

e210.30΄:

Α΄τάξη:  Αρχαιολογικό Μουσείο,

Β΄τάξη : Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα»

Γ΄τάξη: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Η Χώρα της Νάξου

Το κάστρο της  Χώρας της Νάξου , όπως φαίνεται από το λιμάνι

11.00΄:

Α΄τάξη: Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα»

Β΄τάξη: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Γ΄τάξη: Αρχαιολογικό Μουσείο

Μερική άποψη του Κάστρου της Χώρας όπως φαίνεται από το σχολείο μας

Μερική άποψη του Κάστρου της Χώρας όπως φαίνεται από το σχολείο μας

11.30΄:

Α΄τάξη:  Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Β΄τάξη : Αρχαιολογικό Μουσείο,

Γ΄τάξη:  Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα »

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο στις 12:00 φορτωμένα με εικόνες και γνώση για το ιστορικό  αυτό κομμάτι της πόλης μας ενώ η χαρά και η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα τους.