ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2018-2019

Η  γιορτή του σχολείου μας για την Απελευθέρωση της Νάξου   στις 15 Οκτωβρίου 1944

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου τιμώντας τα γεγονότα και τους ήρωες της Απελευθέρωσης του νησιού μας από τη Γερμανική  Κατοχή , διοργάνωσε   εκδήλωση μνήμης,  κατά τη διάρκεια της 1ης διδακτικής ώρας, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το προαύλιο,  παρουσία του συνόλου των μαθητών και καθηγητών.

Ο φιλόλογος του σχολείου μας  κ. Χρήστος Καρούσης , μιλώντας στους μαθητές  αναφέρθηκε  με σύντομο και περιεκτικό λόγο στα γεγονότα της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής του νησιού μας, στα δεινά που βίωσαν  οι Ναξιώτες ,τα μαύρα εκείνα χρόνια  όπως εξευτελισμό, πείνα, ξυλοδαρμούς, εκτελέσεις. Επίσης , αναφορά έγινε στη  συμβολή  της Ναξιακής  Αντιστασιακής στον  Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα αλλά  και  στην προσφορά  των  ναξιωτών αγωνιστών για την απελευθέρωση του νησιού.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΩΝ. ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Ένας τέτοιος ήρωας ήταν  και ο Γεώργιος Βαλλήνδρας, που μόλις το προηγούμενο έτος είχε αποφοιτήσει από το σχολείο μας, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΞΟΥ . Ο Βαλληνδράς, με πλούσια αντιστασιακή δράση στο νησί πήρε μέρος   στην τριήμερη μάχη (12 Οκτωβρίου -14 Οκτωβρίου 1944)  κατά των Γερμανών που είχαν οχυρωθεί  στο Κάστρο της Χώρας.  Κατά τη διάρκεια της μάχης  και ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου , τον βρήκε  γερμανική σφαίρα , στερώντας του πρόωρα τη ζωή.

 

 

 

Το μνημείο του ήρωα Βαλληνδρα στο προαύλιο του Γυμνασίου μας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με στεφάνωση στο μνημείο του, που βρίσκεται στον κήπο του σχολείου μας  και  ο μαθητές έψαλλαν τον  Εθνικό  ύμνο.