ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2016-2017

 

Την Τετάρτη 27/4/2017 , τις 2 τελευταίες διδακτικές  ώρες (6η και 7η) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο  του σχολείου μας  ομιλία- ενημέρωση  στους μαθήτες της Γ’  Γυμνασίου για  το Γενικό Λύκειο, τον ένα από τους δύο τύπους Λυκείου που καλούνται τα παιδιά να ακολουθήσουν μετά  την αποφοίτηση τους από το Γυμνάσιο. Την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση έκανε ο Υποδιευθυντής του ΓΕΛ Νάξου, κύριος Κόντε Ιωάννης .Τόσο στη διάρκεια  όσο και στο τέλος της ομιλίας  οι μαθητές διατύπωσαν απορίες και ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που πήραν. Για τον άλλο τύπο Λύκειο ,το Επαγγελματικό Λύκειο , θα πραγματοποιηθεί διδακτική επίσκεψη των μαθητών στο ΕΠΑΛ Φιλοτίου.

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου υλοποίησε τη Θεματική Εβδομάδα κατά το διάστημα 3 – 7 Απριλίου 2017. Στη διάρκειά της οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν δραστηριότητες σχετικές και με τους τρεις προβλεπόμενους άξονες. Για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ σύνολο μεθόδων, δηλαδή:

  • αξιοποίηση κειμένων, οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικού λογισμικού σε συνδυασμό με σχέδια εργασίας
  • υλοποίηση διαφόρων δημιουργικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, όπως δημιουργία πολυτροπικών κειμένων / αφισών / κόμικς, ημερήσιων προγραμμάτων, ερωτηματολογίων, ζωγραφικών συνθέσεων, επίλυση προβλημάτων, (διαδραστικά) παιχνίδια, παρασκευή υγιεινών εδεσμάτων
  • προβολή ταινιών και οργάνωση συζητήσεων.

Επιπλέον, προσκλήθηκαν στο σχολείο

  • εκπρόσωπος (οδοντίατρος) του Νοσοκομείου Νάξου, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε θέματα διατροφής και στοματικής υγείας
  • ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», η οποία οργάνωσε βιωματικά εργαστήρια σε θέματα πρόληψης εξαρτήσεων.

Στην υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας ενεργός ήταν η συμμετοχή και η υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μέσω των παραπάνω δράσεων τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, σε ικανοποιητικό βαθμό και με μια όσο το δυνατόν ολιστική προσέγγιση, σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας.

Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Ασφαλής και Υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.

Με την ευκαιρία της 7ης Φεβρουαρίου που ορίστηκε σαν Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου , οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου  μας ήταν οι εξής: η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Αγγελή Ελένη  αφιέρωσε στα πλαίσια του μαθήματος   όλη την  εβδομάδα από 6/2/2017 έως 10/2/2017 και παρουσίασε στους μαθητές   ένα αρχείο powerpoint της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας  με θέμα την Ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Ακολούθησε συζήτηση πάνω στη συγκεκριμένη παρουσίαση και  οι μαθητές κατέθεσαν   δικές τους on line διαδικτυακές  εμπειρίες  ή φίλων τους. Τέλος  οι μαθητές κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι  πολύ προσεκτικοί στις διαδικτυακές τους  εξορμήσεις και για οτιδήποτε «παράξενο » συναντήσουν στην εικονική κοινωνία του Διαδικτύου  πρέπει να μιλούν στους γονείς  τους!! Παρόμοιες δράσεις εφάρμοσε και η κ. Καραλή Μαρία.

Την Τρίτη 17/1/2017  πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας  στο σχολείο μας. Η κοπή έγινε  στα τμήματα κατά τη διάρκεια της δεύτερης διδακτικής ώρας και στο Σύλλογο διδασκόντων μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Την Πέμπτη 22/12/2016  η μουσική ομάδα του σχολείου μας τηρώντας τα έθιμα του τόπου μας πήγε και έψαλλε   τα  κάλαντα στους μαθητές και τους καθηγητές του ΕΕΕΕΚ Νάξου. Η μουσική ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από τους : Σοφία Γρατσία (κιθάρα), Βασίλη Ψαρρά (βιολί) και χορωδία  τους : Αντωνία Βερώνη, Άννα Βερώνη, Διονύση Τελόπουλο, Σοφία Τριανταφύλλου, Αναστασία Δέτση, Δημήτρη Καπετανάκη, Δημήτρη Τσαρτσίου ,Παναγιώτη Τσαρτσίου.

Την Δευτέρα 12/12/2016 και ώρα 12:00  οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν  τη θεατρική  παράσταση  » Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Ήταν μία πολύ όμορφη παράσταση  αφού το έργο είναι εξαιρετικό και διδάσκει στα παιδιά  τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την δύναμη της πραγματικής αγάπης!

Η 3η Δεκεμβρίου  θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη   σαν Παγκόσμια  Ημέρα  Ατόμων  με Αναπηρία. Η μέρα αυτή εορτάστηκε  σε όλον τον Πλανήτη  προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και  την κινητοποίηση  υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Λόγω της αργίας ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5-12-2016 με συμμετοχή του σχολείου μας σε αθλητικούς αγώνες  μπάσκετ που διοργάνωσε το ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η χριστουγεννιάτική φάτνη του σχολείου μας

Η χριστουγεννιάτική φάτνη του σχολείου μας

Την Πέμπτη 1/12/2016  ο Διευθυντής  μαζί με ομάδα μαθητών  στόλισαν  τη χριστουγεννιάτικη φάτνη του σχολείου μας στον όροφο του κτιρίου, δίνοντας μία ευχάριστη γιορτινή νότα  στη σχολική καθημερινότητα. Επίσης χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με καρτούλες ευχών των  μαθητών θα βρίσκεται στον ισόγειο  διάδρομο.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Την Τρίτη 22/11/2016 κατά τη διάρκεια της 7ης διδακτικής ώρας πραγματοποιήθηκε υποδειγματική διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας στο τμήμα Γ3 , από τη σύμβουλο των Γαλλικών κυρία Ευτυχία  Νικολακοπούλου.

Την ίδια μέρα το απόγευμα από τις 6:30 μέχρι τις 7:30 η κυρία  Νικολακοπούλου πραγματοποίησε ομιλία στο αμφιθέατρο του σχολείου  προς τους γονείς των μαθητών μας με θέμα : «Γονείς και ασφάλεια Διαδικτύου»

Την επόμενη μέρα Τετάρτη 23/11/2016    από τις 10:00 έως στις  11:30 διεξήχθη με επιτυχία  στο αμφιθέατρο του σχολείου η Ομιλία ενημέρωσης του συνόλου των μαθητών του σχολείου μας (229 μαθητές)  αλλά και των εκπαιδευτικών με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση και σωστή χρήση του Διαδικτύου»,  που διοργάνωσε  ο  Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου συνεργασία με το Σύλλογο Καθηγητών και την Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου,  Πιστοποιημένο Στέλεχος Ασφαλούς Διαδικτύου και Σχολικής Συμβούλου Γαλλικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα  πλαίσια των Δράσεων Ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους του Διαδικτύου» και της πρόληψης από τον εθισμό, το τζόγο και τις  διαδικτυακές απάτες.

H κ. Ευτυχία Νικολακοπούλου, μίλησε για τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κακή και αλόγιστη χρήση του. Ο κ. Γιάννης Κοντόπουλος (Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου),  έκανε διαρκείς παρεμβάσεις με παραδείγματα και αναφορές σε θέματα που απασχολούν τους νέους καθώς και  έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην σοβαρότητα του φαινομένου της σχολικής βίας που απορρέει συχνά από την  άγνοια των νόμων περί ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Τέλος έγινε ενημέρωση για τη γραμμή βοήθειας help-line,  και οι μαθητές ευχαρίστησαν με ένα θερμό χειροκρότημα.

Το σχολείο είναι ανοιχτό σε κάθε βοήθεια από την πλευρά της Συμβούλου, του Διευθυντού και  των εκπαιδευτικών του σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης του Διαδικτύου. Τέλος να  σημειώσουμε  ότι στο σχολείο μας το έργο της ενημέρωσης των μαθητών για την ασφαλή πλοήγηση και σωστή χρήση του Διαδικτύου γίνεται  και στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής  από τις καθηγήτριες της ειδικότητας.