Μαρ 24 2020

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 – 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

 

Με αφορμή την Εθνική  Επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων, του 1821, θα αναφερθούμε στο βιογραφικό του Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλου, μέλους της Φιλικής Εταιρείας κι εκπροσώπου της στην Πάρο.

 

 Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ήταν ευεργέτης του αγώνα του 1821, σταδιοδρόμησε ως βουλευτής, υπουργός, γερουσιαστής. Πέθανε στα 1832.

Η καταγωγή του ήταν από τον Μοριά, συγκεκριμένα την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, γενέτειρα της μητέρας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, της Ζαμπίας Κωτσάκη.

Από το χωριό του ο Δημητρακόπουλος αναγκάσθηκε να εκπατριστεί μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ (1770-1774) και να καταφύγει στην Πάρο.

Υπηρέτησε ως πολιτικός πριν από την επανάσταση και έκανε δωρεές από την ιδιωτική του περιουσία για τροφές και πολεμοφόδια.

Ο Παναγιώτης Δ. Δημητρακόπουλος εμυήθη εγκαίρως στην Φιλική Εταιρία, στην οποία ήταν και ο επικεφαλής στην Πάρο.

Η 24 Απριλίου 1821 είναι η ημέρα έναρξης της Επανάστασης στην Πάρο, όταν ο Πάριος Φιλικός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος με προκήρυξή του κηρύσσει την Επανάσταση.  

Αυτή η προκήρυξη ενθάρρυνε τον Τράντα να πάρει μέρος με Παριανά παλικάρια του στην πολιορκία της Τριπολιτσάς τον ίδιο χρόνο.

                                                ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Φίλοι της Ελευθερίας, ομογενείς κάτοικοι της νήσου Πάρου. Κανείς σας δεν αγνοεί ότι το γένος όλον, δια να απολαύσει την ελευθερία του και μετ’ αυτής πάσαν ευδαιμονίαν, ανέλαβε τα όπλα και πανταχόθεν τρέχων, καταπολεμεί τους έως τώρα απίστους τυράννους ημών.

Αφ’ όλας τας, πέριξ ημών, νήσους αδιακόπως τρέχουσι κατά του εχθρού, σεις δεν είστε κατώτεροι εκείνων κατά την ανδρείαν. Αναλάβετε λοιπόν τα όπλα, να συγκαταλεχθούμε μετά των λοιπών συμπατριωτών. Η πατρίς μας εν καιρώ θέλει ανταμείψει την γενναιότητα σας. Εγώ δε, κατά το παρόν, θέλω δώσει εις τον χρείαν έχοντα, αργύρια και θέλω σας οδηγήσει με δικά μου έξοδα εις την Ύδραν ή και αν το καλέσει η χρεία και παρεμπρός. Μην αργοπορείται λοιπόν αλλά προθυμοποιηθείτε να μου γίνετε γνωστοί. Έρρωσθε»

Εν Ναούση της Πάρου τη 24η Απριλίου 1821.

Ο συμπατριώτης σας

Παναγιώτης Δ. Δημητρακόπουλος.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση