Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Ενα σχολείο αλλιώτικο απο τα άλλα . . .

Επίσκεψη μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Φεβ 20186

Την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της Α1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαψαταία ειμί: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη».

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δράση του Μουσείου που απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και έχει ως στόχο να πλουτίσει τις γνώσεις τους σε θέματα τοπικής ιστορίας, που δεν καλύπτονται από τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι, κατά το πρώτο μέρος της δράσης, τα παιδιά παρακολούθησαν τη φανταστική ιστορία του Μαψαταία, ενός αθηναίου εμπόρου, που ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι. π.Χ. και επισκέπτεται τις αρχαίες πόλεις του Κιερίου και της Μητρόπολης. Μέσα από αυτό το φανταστικό ταξίδι ξεδιπλώθηκε η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας και δίνεται μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και της οικονομίας της. Επιπλέον, μέσα από την αφήγηση και την διάδραση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με αρχαία χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης, αναπτύσσοντας την παρατηρητικότητα και την κριτική ικανότητά τους και κινητοποιώντας τη φαντασία τους.

 

Στο δεύτερο μέρος τουπρογράμματος τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα του νομού Καρδίτσας, καλύπτοντας χρονικά όλες τις περιόδους από την Εποχή του Λίθου έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι εκθέσεις είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά και σε θεματικές ενότητες, εστιάζοντας σε ανθρωποκεντρικά θέματα του παρελθόντος, όπως η καθημερινή ζωή, το εμπόριο, η οικονομία, η αισθητική, η λατρεία και ο θάνατος. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τα πλούσια ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, αλλά και από τα ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία των ιστορικών χρόνων, όπως τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη και το Ομοσπονδιακό Θεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς. Επιπλέον, αναγνώρισαν και παρατήρησαν από κοντά αντικείμενα και έργα τέχνης που περιέχονται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Έτσι, η περιήγηση στο Μουσείο μετατράπηκε σε μια ευχάριστη εμπειρία εξερεύνησης, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας με τρόπο βιωματικό την υπάρχουσα σχολική γνώση. 

Η παραπάνω διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας με συνοδούς τη διδάσκουσα καθηγήτρια, κα Πλεσιώτη Κων/να και τον υποδιευθυντή του σχολείου, κο Κωστάκη Χρήστο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποίησε η αρχαιολόγος της εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, κα Θεογιάννη Λευκή, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

 

Αφήστε μια απάντηση

European Radio Logo

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων