Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

αρχείο λήψης

Στα πλαίσια της εκδρομής της Γ΄ Γυμνασίου της Μεγάλης Παναγίας στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Ο Μητροπολίτης γνωρίστηκε με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τα παιδιά, τα ρώτησε όλα, ένα προς ένα τα ονόματά τους, ανακαλώντας άτομα με συνωνυμίες ή συγγένειες, τοπωνύμια και περιοχές του χωριού μας. Ενδιαφέρθηκε για τα δικά τους όνειρα ως προς τις επικείμενες σπουδές τους ή κατευθύνσεις που καλούνται να επιλέξουν, μιας και ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση, τα γυμνασιακά τους χρόνια και ετοιμάζονται για το Λύκειο. Επίσης, μίλησε για την σημασία της ντοπιολαλιάς και ότι ακόμη και τώρα συνηθίζει και ο ίδιος με φίλους του από τα παλιά να «κρένουν Μεγαλοπαναγιώτικα ή Χαλκιδικιώτικα». Είναι αξιομνημόνευτη η ζεστή υποδοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων και δόθηκαν από τα χέρια του ίδιου του Μητροπολίτη δώρα στα παιδιά και ευχές για το μέλλον και την πρόοδό τους.

Η συνάντησή μας διήρκησε μία ώρα και μιλήσαμε μαζί του για διάφορα θέματα όπως  τα μέρη και οι οικογένειες καταγωγής μας, κάποια τοπωνύμια του χωριού και τη ντοπιολαλιά, την ευθύνη των μεγαλύτερων που εισάγουν τα παιδιά στην κοινωνία, την πρωτογενή παραγωγή και το έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την εκπαίδευση στον Πρωτογενή Τομέα – Γεωργία & Κτηνοτροφία- αλλά και στην Τέχνη της Παραδοσιακής Μουσικής, την κοινωνική μέριμνα σε Δομές άπορων, ηλικιωμένων αλλά και παιδιών και την Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Μερικά από τα λόγια του αγαπητού Μητροπολίτη είναι ότι αν δεν υπήρχαν οι άλλοι κανείς δεν θα ήταν αυτό που είναι. Στην Χριστιανική Ορθόδοξη Θρησκεία το άτομο λογίζεται ως Ναός, είναι δηλαδή ο κατά Χάρην Θεός, ο εν δυνάμει Θεός και έχουμε ευθύνη ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι για το τι συμβαίνει στον κόσμο όπου και αν βρισκόμαστε, διότι μας είπε χαρακτηριστικά ότι εμείς τώρα εδώ έτσι όπως μαζευτήκαμε είμαστε εκκλησία. Και έτσι η ευθύνη είναι και προς τον κόσμο αλλά και προς τον εαυτό μας. Το μυστικό είναι πως ότι κι αν γίνεται, είναι ωφέλιμο να συμπεριλαμβάνει τους άλλους δημιουργώντας συνέργεια, διότι είναι στις συνεργασίες που τα χαρίσματα πολλαπλασιάζονται και γίνεται το θαύμα! Η συνέργεια γίνεται δόγμα και αναγκαιότητα και υπάρχει στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα και στα δημιουργικά, καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και όχι σκορπιοχώρι μόνος του. Μέσα στη συνέργεια είναι και η φιλία και η παιδεία. Όταν ο άνθρωπος είναι ένα επίπεδο προς τα πάνω μπορεί και αντλεί τη θεϊκή ενέργεια από τον Χριστό και όταν μπορεί και να μεταδίδει αυτή τη θεϊκή ενέργεια τότε ο άνθρωπος γίνεται και ευλογία προς τον κόσμο. Αυτή είναι και η ταπείνωση του εγώ όταν το εγώ έχει τη συνείδηση του όλου αφού εγώ είμαι και οι άλλοι. Πως πετυχαίνω μέσα σε κάθε κόπο μου να βάζω την καλοσύνη! Και έτσι είναι που αναπτύσσονται τα χαρίσματα, χτίζουμε χαρακτήρα, βγάζουμε αντισώματα είτε από τα δικά μας προβλήματα είτε από τα προβλήματα των άλλων.

 

Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για την θερμή υποδοχή και τον Μητροπολίτη Μάξιμο για τα σοφά του λόγια και την οικειότητα που μας προσέφερε.

 

Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας

maksimos