Παρουσία Κοινωνικής Λειτουργού στο Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας

λήψης

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού,  θα ήθελα να σας παρουσιάσω συνοπτικά, το ρόλο της Κοινωνικής Εργασίας στα σχολεία καθώς και τις υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε σε μαθητές/γονείς και Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού είναι ανιχνευτικός, ενημερωτικός, υποστηρικτικός και διαμεσολαβητικός μεταξύ σχολείου και οικογενείας. Ο ΚΛ εργάζεται συστημικά (σχολείο-οικογένεια- κοινότητα) με επίκεντρο πάντα το μαθητή.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός συνοπτικά είναι αρμόδιος για:

  • Την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την ενίσχυση της λειτουργίας του σχολείου.
  • Τον εντοπισμό των μαθητών που βρίσκονται σε ανάγκη ή/και σε κίνδυνο και την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων με υπηρεσίες και φορείς της κοινότητας προς όφελος του μαθητή και της σχολικής κοινότητας.
  • Ευαισθητοποίηση/ενημέρωση/αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: σχολικός εκφοβισμός, εξαρτήσεις, αποκλεισμός κλπ.
  • Καθοδήγηση γονέων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις (π.χ. διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, σοβαρές ασθένειες) και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες παροχής βοήθειας.
  • Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις παραμέλησης ή κακοποίησης μαθητών ενημερώνονται οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και οι δικαστικές αρχές.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού δεν είναι επικριτικός. Όλοι οι μαθητές αντιμετωπίζονται ισότιμα, με σεβασμό και εχεμύθεια.

Στο Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας θα εργάζομαι κάθε Παρασκευή. Οι γονείς που επιθυμούν οι ίδιοι ραντεβού, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του σχολείου, κάθε Παρασκευή, ώστε να προγραμματίζουμε την συνάντηση.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε χώρο του σχολείου όπου θα τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Κοινωνικών Λειτουργών.

Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!

 

Με εκτίμηση,

 

Μπαρτζάκη Κωνσταντίνα (ΠΕ 30)

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *