Αρχική » 2022 » Ιούνιος

Αρχείο μηνός Ιούνιος 2022

Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO



Λήψη αρχείου

Με αφορμή τα ελληνικά Γεωπάρκα συμμετείχαμε στην εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων σχολείων στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος του Δικτύου ASPnet UNESCO και των Γεωπάρκων UNESCO παρουσιάζοντας το Ρωμαικό υδραγωγείο Μόριας

image55 image56 image57 image58

Ποδηλασία

Την Τετάρτη 18 Μαίου και στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, διατέθηκαν δύο διδακτικές ώρες προκειμένου να συμμετάσχει όλο το σχολείο σε μια δράση ποδηλασίας με προσκεκλημένο τον πρόεδρο ποδηλατικού συλλόγου Ιγνάτη Λασκαρίδη. Μια ώρα τα παιδιά συζητούσαν μαζί του για τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας (σωματικά, ψυχικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά) καθώς και για την οδική ασφάλεια. Ακολούθησε μια ώρα πρακτικής εξάσκησης με ασκήσεις ισορροπίας και επιδεξιότητας.

image50 image51 image52 image53 image54

Μαθήματα Ρομποτικής

image27 image28 image29 image30 image31

Με τη βοήθεια φοιτητριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι μαθητές μυήθηκαν στον κόσμο της ρομποτικής, ο οποίος και τους γοήτευσε.

Σκυταλοδρομία Γνώσεων

image23 image24 image25 image26

 

Αποφασίσαμε να συνδέσουμε τη λήξη του σχολικού έτους με έναν ευχάριστο τρόπο που περιλάμβανε σκυταλοδρομία γνώσεων. Οι μαθητές το χάρηκαν πολύ το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν.

Αναβάθμιση του Σχολείου

Από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους ασχοληθήκαμε με την αναβάθμιση του σχολείου μας ξεκινώντας από τους χώρους των γραφείων που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη φθορά.

image1 image2 image3 image4

image5

image39 image37image39 1image41 image41 1  image43

Δημιουργήσαμε αίθουσα ένταξης σε χώρο του σχολείου ανεκμετάλλευτο, η οποία χρησιμοποιείται επίσης από την ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου μας ως χώρος συνεδριών με γονείς και μαθητές.

image44 image45 image46image10 image11 image12

Κλαδέψαμε τα πεύκα του σχολείου προκειμένου να είναι ασφαλή για τα παιδιά σε περίπτωση σφοδρών ανέμων κόβοντας τα ξερά κλαδιά. Επιπλέον φυτέψαμε κυκλάμινα, αγγελικές και ένα γιασεμί και στολίσαμε την είσοδο και την αυλή του σχολείου με τη βοήθεια των μαθητών που πολύ χάρηκαν την όλη διαδικασία.

image14 image15 image18 image17 image20 image21 image22

image47 image48

image49

Το πείραμα του Ερατοσθένη

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Θεωρείται παγκοσμίως  ένα από τα 10 σπουδαιότερα επιστημονικά πειράματα  Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων και  βασικές αρχές της τριγωνομετρίας.

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 περισσότερες από 900 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του σπουδαίου πειράματος για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το σχολείο μας ήταν μια από αυτές.

Οι σύγχρονοι “Γεω-μέτρες” μαθητές στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους  μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση