Το “Ίδρυμα Μποδοσάκη” έστειλε τον… “Άγιο Βασίλη” στο Σχολείο μας!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς με πολλή χαρά αποδέχτηκε την προσφορά μουσικών οργάνων από το «Ίδρυμα Μποδοσάκη». Σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας και για την ευαισθησία που δείξατε απέναντι στο νεοσύστατο Μουσικό Σχολείο μας, το οποίο δεν είναι ακόμη κατάλληλα εξοπλισμένο. Το Σχολείο μας είναι ένα κύτταρο Πολιτισμού, Τέχνης και Παράδοσης στην ακριτική Καστοριά και τα μουσικά όργανα που μας δωρίσατε θα μας βοηθήσουν στο καθημερινό μάθημα αλλά και στις εμφανίσεις μας και τις συμμετοχές μας στις συναυλίες και τις συναντήσεις Μουσικών Σχολείων εντός και εκτός του νομού μας.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας και ευόδωση όλων των σκοπών του ιδρύματος για το κοινό καλό!

Χρόνια πολλά και χαρούμενο το 2020!

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς

Βαρβάρα Μπελερή

 

 

 

Είμαστε μια ομάδα. Διαφορετικοί αλλά ίσοι. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο!!!

Την 3η Δεκεμβρίου, ημέρα ατόμων με αναπηρία, το Σχολείο μας συμμετείχε με μια σύντομη παρουσίαση στη δράση που διοργάνωσε το Κ.Ε.Σ.Υ Καστοριάς με το 9ο Δημοτικό Σχολείο και τις Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής του νομού Καστοριάς.

Οι μαθητές μας αναφέρθηκαν σε γνωστούς καλλιτέχνες που παρ όλη την αναπηρία τους διακρίθηκαν στη μουσική: Μπετόβεν, Αντρέα Μποτσέλι, Ρέι Τσάρλς, Στήβ Γουόντερ. Με τη βοήθεια της φιλολόγου τους Ευθυμίας Δόλλα, ετοίμασαν μια μικρή εισήγηση και έπαιξαν με την κιθάρα τους αντιπροσωπευτικά τραγούδια. Έκλεισαν την παρουσία τους με τα λόγια του Στήβεν Χόκινγκ από την αυτοβιογραφία του: «τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτά που δεν τα εμποδίζει η αναπηρία τους να κάνουν και όχι να λυπούνται για αυτά που δεν μπορούν».

“Γνωριμία με τους συγγραφείς του τόπου μας”

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, μαζί με τη φιλόλογο τους Ευθυμία Δόλλα προετοίμασαν και οργάνωσαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συντονίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Γνωριμία με τους συγγραφείς του τόπου μας». Πρόκειται για ένα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ένα μάθημα φιλαναγνωσίας! Η κ. Χρυσούλα Πατρώνου – Παπατέρπου ήταν η Καστοριανή συγγραφέας που αποφάσισαν να γνωρίσουν. Επισκέφτηκαν λοιπόν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου τους υποδέχθηκε η ίδια η συγγραφέας. Συζήτησαν  όλοι μαζί  για αρκετή ώρα και έπειτα της απηύθυναν ερωτήσεις όπως: πώς γίνεται κάποιος συγγραφέας, πώς αρχίζει το γράψιμο, πόσο διαβάζει, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει ένα βιβλίο, πόσο χρόνο χρειάζεται και άλλες παρόμοιες. Η συγγραφέας απαντούσε, έκανε διάλογο μαζί τους,  πάντα με το χαμόγελο και τη γνωστή καλοσυνάτη διάθεσή της.

Οι μαθητές διάβασαν δυο δικά της κείμενα, «Τα κόκκινα μπαλόνια» και «Μηχανορραφίες» με τη συνοδεία του φλάουτου που έπαιξαν δυο μαθήτριες μας και τα επεξεργάστηκαν με τη δική της βοήθεια. Η ίδια διάβασε στα παιδιά δυο δικά της κείμενα, ένα βραβευμένο και ένα ανέκδοτο ακόμη και η συνάντηση έληξε με μια μεγάλη έκπληξη που ετοίμασαν δυο μαθητές μας: χάρισαν στη συγγραφέα δυο ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν εμπνευσμένες  από το διήγημα της.

Μεγάλο το κέρδος για όλους και εξαιρετικές οι εντυπώσεις από τη γνωριμία με την κ. Χρυσούλα Πατρώνου – Παπατέρπου! Ένα πραγματικό μάθημα ζωής, έξω από τις αίθουσες του σχολείου στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς!

Ευχαριστούμε γι αυτό το λόγο και την κ. Κατερίνα Νικολάου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης για την πρωτοβουλία υλοποίησης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

 

 

6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βενετία

Το Σχολείο μας συμμετείχε στο 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βενετία, 28 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2019 με θέμα: «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο».

Όλοι οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου  μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές, την Αγγελική Μπαλτατζή και το Ντίνο Ταμβάκη δούλεψαν το συγκεκριμένο θέμα και συμμετείχαμε  στο Συνέδριο με  τέσσερα αντιπροσωπευτικά τραγούδια.

Με τη συμμετοχή μας πιστεύουμε ότι και εμείς συμβάλαμε και ενισχύσαμε την προσπάθεια εκπαιδευτικής εξωστρέφειας, η οποία αποτέλεσε βασική επιδίωξη της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου αλλά και του δικού μας σχολείου. Συγχρόνως προσφέραμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες πολλών  άλλων  σχολείων  της Ελλάδας (συμμετείχαν συνολικά 150 σχολεία) και να συνεργαστούν μαζί τους αλλά και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ελληνική παρουσία στην πόλη της Βενετίας μέσα από τις μαθητικές  συμμετοχές (κείμενα, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορευτικά) όπου φάνηκε η ποικιλία, η φαντασία, ο δυναμισμός μαθητών και εκπαιδευτικών. Ειδικά το σχολείο  μας πλαισίωσε την τελετή λήξης του Συνεδρίου.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις – ξεναγήσεις  στις δυο μεγάλες πόλεις της Βενετίας και της Βερόνας, πόλεις με ιδιαίτερο αναγεννησιακό ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική επιτροπή και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Νίκο Κούκη που έδωσαν  την ευκαιρία στους μαθητές μας γι αυτή τη σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία, τους συγχαίρουμε για την επιτυχή   διοργάνωση και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους.