Τραγουδάμε Ελληνικά – Σύμπραξη των Μουσικών Σχολείων Πατρών και Καστοριάς

     Μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία δύο εξαιρετικών μουσικών σχολείων και δύο συλλόγων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Πρόκειται για συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, στην οποία κύριο ρόλο είχαν το Μουσικό Σχολείο Πατρών, σχεδόν εικοσαετές, και το νεοσύστατο μόλις διετές Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, που κατάφερε ωστόσο να σταθεί αξιοπρεπέστατα στην όμορφη μουσική εκδήλωση. Συμμετείχαν επίσης: η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος, η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας καθώς και η Συμφωνική Μαντολινάτα και Χορωδία Τμήματος Ελεύθερης Έκφρασης Ευρωπαϊκής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Πατρών και Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Κων/νου Ταμβάκη. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης του Οδ. Ελύτη. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους και μαέστρου κ. Κων/νου Ταμβάκη, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην ερμηνεία των τραγουδιών, παρασέρνοντας το κοινό να σιγοτραγουδά μαζί τους. Αξιοθαύμαστο ήταν πως κατάφεραν τέτοια ποιότητα και απόδοση, αν και ήταν μόλις λίγοι μαθητές της Α και Β Γυμνασίου, με ελάχιστη μόνο πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις.

     Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος, υπό τη διεύθυνση της συντοπίτισσας μουσικού κ. Μαρίας Βλαχάβα. Και το δικό τους ρεπερτόριο περιελάμβανε τραγούδια Ελλήνων δημιουργών, όπως Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Κατσαρός, κλπ.

Τους διαδέχτηκαν στη σκηνή οι μαθητές του Μ.Σ. Πατρών. οι επίσημοι φιλοξενούμενοι της βραδιάς. Το Μουσικό Σχολείο Πατρών ιδρύθηκε το 1991 και είναι το μοναδικό Δημόσιο Μουσικό Σχολείο στο Ν. Αχαΐας. Στο σχολείο εργάζονται 80 περίπου εκπαιδευτικοί γενικής και μουσικής παιδείας και φοιτούν 300 μαθητές. Παράλληλα με τα μαθήματα γενικής εκπαίδευσης οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορα σύνολα (Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Ευρωπαϊκής Μουσικής, Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Εικαστικό εργαστήρι, Φιλολογικό εργαστήρι, Χορωδία, Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων, Θεατρικό Εργαστήρι). Το σχολείο λειτουργεί ως «ανοικτό στην κοινωνία» συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι φορείς (σε τοπικό και εθνικό επίπεδο) και συμπράττοντας με διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πρόκειται για ένα κύτταρο πολιτισμού που στεγάζεται εκτός Πατρών αλλά κάνει αισθητή την παρουσία του σε διάφορα δρώμενα που πραγματοποιούνται στην Πάτρα.

     Στην εκδήλωσή μας, την ορχήστρα και τη χορωδία του Σχολείου διηύθυνε ο αξιόλογος μαέστρος κ. Τάσος Καραγιάννης, ο οποίος είναι συγχρόνως και μαέστρος της χορωδίας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας. Έτσι, παρουσιάστηκαν παιδιά και ενήλικες χορωδοί και μουσικοί μαζί, σε μια πανδαισία ήχων, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Καραγιάννης είχε κάνει και την ενορχήστρωση και εναρμόνιση των τραγουδιών που παρουσίασαν. Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία των δύο σχολείων και υποσχέθηκε να προσκαλέσει και το δικό μας σχολείο στην όμορφη πόλη τους στο μέλλον.

     Το πιο εντυπωσιακό και αξέχαστο σε όλους μέρος της εκδήλωσης ήταν το φινάλε: Η σύμπραξη όλων των παραπάνω μουσικών συνόλων, με ύφος και απόδοση επαγγελματική, θα μπορούσαμε να πούμε. Ακούστηκαν τα τραγούδια «Νύχτα Μαγικιά» και «Κάποτε θα ρθουν» του Μ. Θεοδωράκη. Ο κόσμος όχι απλώς δεν είχε κουραστεί, αλλά με το παρατεταμένο χειροκρότημα ζητούσε κι άλλα τραγούδια. Έχει μεγάλη σημασία για τους μαθητές του νεοσύστατου σχολείου μας το ότι μπόρεσαν να συνεργαστούν άψογα με τους υπόλοιπους συλλόγους και ότι είχαν μιας τέτοιας έκτασης εμπειρία συμμετοχής σε μεγάλη εκδήλωση.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπ/σης Δήμου Καστοριάς, ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Μ. Σ. Καστοριάς και το Κτήμα Στεργίου. Το ίδρυμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είχε την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσει την αίθουσα του μεγάλου αμφιθεάτρου και ο Μορφωτικός Σύλλογος «η Ορεστίς», συχνός και αγαπητός συνεργάτης του σχολείου μας, παρείχε απαραίτητη βοήθεια σε τεχνικά θέματα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χορηγούς, καθώς, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους, το κοινό της Καστοριάς δε θα είχε απολαύσει ένα τόσο πλούσιο μουσικό πρόγραμμα έντεχνης ποιοτικής μουσικής.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Α Μέρος
Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καστοριάς
1. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ (Μ. Θεοδωράκης, Οδ. Ελύτης)
2. Το τρελοβάπορο (Δ. Λάγιος, Οδ. Ελύτης)
3. Γεια σου κύριε Μενεξέ (Δ. Λάγιος, Οδ. Ελύτης)
4. Το δελφινοκόριτσο (Μ. Θεοδωράκης, Οδ. Ελύτης)

Ενορχήστρωση – Εναρμόνιση Τραγουδιών, Διδασκαλία και Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων: Κωνσταντίνος Ταμβάκης

Β Μέρος
Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος
1. Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε (Γ. Κατσαρός, Ηλ. Λυμπερόπουλος)
2. Τσάμικος (Μ.Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
3. Γεια σου χαρά σου Βενετιά (Φύσα αεράκι μου) (Σ. Ξαρχάκος, Ν. Γκάτσος)
4. Ο Ροζ Κάστορας (Ν. Πλατύραχος, Δ. Λέντζος)
5. Χρυσοπράσινο φύλλο (Μ. Θεοδωράκης, Λ. Μαλένης)

Πιάνο: Μαρία Βλαχάβα
Ενορχήστρωση – Εναρμόνιση Τραγουδιών, Διδασκαλία και Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων: Μαρία Βλαχάβα

Γ Μέρος
Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας
1. Μαρίνα (Μ. Θοεδωράκης/Οδ. Ελύτης)
2. Ένα αστέρι πέφτει πέφτει (Απ. Καλδάρας/Γ. Σαμολαδάς)
3. Όμορφη πόλη, Ξημερώνει (Μ. Θοδωράκης/ Γ., Μ. Θεοδωράκης
4. Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Μ. Χατζιδάκις/ Ν. Περγιάλης, Γ. Εμιρζάς
5. Με το λύχνο του άστρου (Μ. Θεοδωράκης/Οδ. Ελύτης)

Πιάνο: Ανδριάνα Τζουβέκα
Ενορχήστρωση – Εναρμόνιση Τραγουδιών, Διδασκαλία και Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων: Τάσος Καραγιάννης

Δ Μέρος
Συμφωνική Μαντολινάτα και Χορωδία Τμήματος Ελεύθερης Έκφρασης Ευρωπαϊκής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Πατρών και Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας
1. Με τα μάτια κλειστά (Π. Καλαντζόπουλος)
2. Παρ’ ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο (Κ. Χατζής/Φ. Φιλέρης)
3. Σπουδαίοι Άνθρωποι αλλά, Δεν είμαι εγώ (Κ. Χατζής/Σ. Τσώτου)

Πιάνο: Ανδριάνα Τζουβέκα
Ενορχήστρωση – Εναρμόνιση Τραγουδιών, Διδασκαλία και Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων: Τάσος Καραγιάννης

Ε Μέρος: FINALE
(Σύμπραξη όλων των Μουσικών Συνόλων)

1. Νύχτα Μαγικιά (Μ. Θεοδωράκης/Γ. Θεοδωράκης)
2. Κάποτε θα’ ρθουν (Μ. Θεοδωράκης/Λ. Παπαδόπουλος)

Ενορχήστρωση – Εναρμόνιση Τραγουδιών: Τάσος Καραγιάννης

Αφήστε μια απάντηση