Συμμετοχή του σχολείου μας στη μεγάλη μουσική εκδήλωση από τον Δήμο Καστοριάς με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης!

 

Μαγική βραδιά!

Στην καθιερωμένη εκδήλωση για τα Ελευθέρια της Καστοριάς, στην κατάμεστη αίθουσα του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Αγγελής τίμησε:

τον ευπατρίδη πρώην Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανδρέα Οικονομίδη, για την ευγενή παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία της Καστοριάς

τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη, για το εθνικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια που επέδειξε κατά την κράτησή του στις τούρκικες φυλακές της Ανδριανούπολης

την κ. Μαρούλα Γκαμπέση, για την ανιδιοτελή προσφορά της στην ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης της Καστοριάς

και τον κ. Αργύριο Παύλου, για τη διαχρονική συμβολή του στην προβολή της Καστοριάς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε μελωδικά με τη νεοσύστατη Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ταμβάκη , που εντυπωσίασε με την ερμηνεία της σε παραδοσιακά και πιο σύγχρονα τραγούδια, ανάμεσά τους και ο «Μίμης Ζέζας», τραγούδι αφιερωμένο στον Παύλο Μελά.

Ακολούθησε η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» υπό τη διεύθυνση του αειθαλούς Μαέστρου Παύλου Φωτιάδη, που συγκίνησαν με το έντεχνο ρεπερτόριό τους , ενώ μας επιφύλαξαν κι ένα τραγούδι έκπληξη , το σκωπτικό «Ο Ροζ Κάστορας» με αναφορές στην Καστοριά. Τους συνόδευαν , στο πιάνο ο Νικόλαος Καρατζίδης και στην κιθάρα ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Τη βραδιά έκλεισαν οι εκπληκτικοί PLAZA ENSEMBLE. Σε ένα ποιητικό σκηνικό, οι Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο), Άκης Αρχοντής (βιολί), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν) και Γιάννης Πολυμενέρης (κοντραμπάσο), έπαιξαν ορχηστρικά θέματα από γνωστές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ οι υπέροχες φωνές των Μανώλη Χατζημανώλη και Έλσας Μουρατίδου μας θύμισαν αξέχαστα τραγούδια της έβδομης τέχνης, από Kurt Weill, Nicola Piovani , μέχρι Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκη, παρασύροντας μάλιστα και τους φιλόμουσους συμπολίτες μας που τραγουδούσαν κι αυτοί μαζί τους.

Το πρώτο μας τραγούδι ήταν το δημοτικό τραγούδι ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑΣ. Ο Καπετάν Λούκας του οποίου το όνομα ήταν Λουκάς Κόκκινος, ήταν από το χωριό Μέγαρο Γρεβενών. Ο καπετάνιος αυτός συνέχισε την παράδοση των αρματωλών της περιοχής του και παρουσιάστηκε ως οπλαρχηγός στο Μακεδονικό Αγώνα, από το 1903 έως το 1908.
Τραυματίστηκε σοβαρά σε μία μάχη των Μακεδονομάχων με τον τουρκικό στρατό, που έγινε στο ένδοξο χωριό Λέχοβο Φλώρινας. Οι Μακεδονομάχοι ήταν κρυμμένοι στο δάσος πάνω από το Λέχοβο, όταν πράκτορες των Τούρκων από τα γύρω χωριά, τους πρόδωσαν.
Με σκύλους κυνηγετικούς και τακτική μάχης, τους επιτέθηκαν τις πρωινές ώρες και αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ ο Καπετάν Λούκας τραυματίσθηκε στο μάτι. Όμως επέζησε και πέθανε αργότερα, το έτος 1913.
Το συγκινητικό τραγούδι του Καπετάν Λούκα τραγουδιέται και χορεύεται σε όλη τη Μακεδονία και πολλές χορωδίες στη Βόρειο Ελλάδα το συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους. Το Λέχοβο είναι πασίγνωστο από το τραγούδι αυτό και από τις εθνικές του θυσίες.

 

Συνεχίσαμε με ένα ακόμα δημοτικό τραγούδι του οποίου ο τίτλος αναφέρεται στον Μακεδονομάχο ΜΙΚΗ ΖΕΖΑ, που δεν είναι άλλος από τον αθάνατο ήρωα Παύλο Μελά, καθώς αυτό ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε. Εκείνη τη μέρα -λέει- βρισκόταν στο χωριό Στάτιστα, που σήμερα προς τιμή του ονομάζεται Μελάς.
Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες του Μήτρου Βλάχου τον πρόδωσαν στους Τούρκους, οι οποίοι κύκλωσαν το χωριό και το διώροφο σπίτι, όπου είχε οχυρωθεί με τους άντρες του. Κατά τη μάχη που ακολούθησε ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε.
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο και ο θάνατός του έγινε αφορμή να στηρίξει και να οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση ακόμη περισσότερο τον αγώνα στη Μακεδονία!..
Ας τον τιμήσουμε, λοιπόν, με ένα δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν!…

Ένα από τα τραγούδια της χορωδίας μας έφερε τον τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Λέξη μεγάλης έννοιας και σημασίας που μαζί της έχουν καταπιαστεί φιλόσοφοι, ιστορικοί, ποιητές, πεζογράφοι. Η ελευθερία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Στο πέρασμα των αιώνων πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν, γιατί είναι το ιδεώδες ιδανικό για τους ανθρώπους και δε χωρά καμιά αμφισβήτηση αυτό.
Η αξία της ελευθερίας είναι μεγάλη για τους ανθρώπους της γης και την έχουν διασφαλίσει με θυσίες και αγώνες στην πορεία των χρόνων. Η ελευθερία είναι (και πρέπει να είναι) το ανεκτίμητο αγαθό που μπορεί να επιδιώξει ο καθένας.
Είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για να μην υπόκειται σε κανενός είδους καταπίεση. Είναι ένας αδιάκοπος αγώνας, μια διαρκής θυσία, που υπηρετεί τις αξίες της ζωής.
Βέβαια σε κάποιες χώρες, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, η ελευθερία είναι ένας συνεχόμενος αγώνας και αδιάκοπη προσπάθεια για την κατάκτησή της.
Οι στίχοι του επόμενου τραγουδιού της χορωδίας μας πραγματεύονται αυτά ακριβώς τα ιδανικά και τις αξίες. Το τραγούδι φέρει τον τίτλο Ω ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ανήκει στον διάσημο μουσικοσυνθέτη Καρλ Γκρας.

 

Επίσης δεν μπορούσε να λείπει κάποιο τραγούδι που να αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο. Ένας από τους βιογράφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγραψε ότι ο Μέγας Στρατηλάτης διατηρούσε τρεις διαστάσεις στις ιδέες του: κατ’ αρχήν, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια.
Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δύση που εισηγήθηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για όλη την ανθρωπότητα χωρίς τη διάκριση μεταξύ Ελλήνων και βαρβάρων. Επίσης πίστευε ότι είχε σκοπό να γίνει ο εναρμονιστής και συμφιλιωτής του κόσμου, να κάνει όλους τους ανθρώπους να ζουν σαν αδέλφια με ομόνοια και τέλος ήθελε όλοι οι λαοί της αυτοκρατορίας να είναι συνεργάτες και όχι υπήκοοι.
Το τραγούδι έχει τίτλο Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ή αλλιώς ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ, σε μουσική του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και στίχους του Μακεδόνα ποιητή Πάνου Θεοδωρίδη, από τον δίσκο ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και εκδόθηκε το έτος 1979.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση