«28 Οκτωβρίου 1940» – 78 χρόνια από το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της εναντίον των φασιστικών ιταλικών δυνάμεων και μετά την εισβολή των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων, την άνοιξη του 1941, οργανώνει ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στον κόσμο που οδήγησε στην απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 1944.

Το σχολείο μας γιόρτασε αυτή την μεγάλη γιορτή με εκδήλωση εντός του σχολείου κατά την οποία απονεμήθηκαν τα αριστεία προόδου, ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες για τις φετεινές παρελάσεις ενώ στη συνέχεια, μαθητές του σχολείου διάβασαν το χρονικό εκείνων των ημερών ενώ παράλληλα προβλήθηκε οπτικο-ακουστικό υλικό που αφορούσε τα γεγονότα του 1940.

Η χορωδία μας υπό την διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Κων/νου Ταμβάκη, συγκίνησε με τραγούδια όπως “ο Ναπολιτάνος”, “Το παιδί και το Ταμπούρλο” και “Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα”.