Γράφει ο Junior Ambassador Απόστολος Μπακαλούδης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει ολοκληρωμένες πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι και ότι τα απορρίμματα αποτελούν σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα, η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, με στόχο να μετατρέψει την οικονομία της ΕΕ από «καταναλωτική και απορριπτική» σε «κυκλική και βιώσιμη». Σε αυτό το πλαίσιο: 1) ενισχύεται η ανακύκλωση προϊόντων και υλικών, 2) προωθείται ο οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά, επισκευάσιμα και ανακυκλώσιμα, και 3) ενθαρρύνεται η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει σημαντικές οδηγίες, όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα, που προωθεί την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και θέτει στόχους για την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών και την Οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η οποία καθορίζει ότι τουλάχιστον το 65% όλων των συσκευασιών πρέπει να ανακυκλώνεται έως το 2025, με περαιτέρω αύξηση στο 70% μέχρι το 2030.
Η ΕΕ, επιπλέον, ηγείται διεθνώς στον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων, καθώς από το 2021 απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης (όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και πλαστικά πιάτα), ενώ επιδιώκει έως το 2030 όλα τα πλαστικά στην αγορά της ΕΕ να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα.
Η ΕΕ χρηματοδοτεί μέσω προγραμμάτων, όπως το Horizon Europe και το LIFE δράσεις και έργα που στοχεύουν στην καινοτομία στην ανακύκλωση και τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και επενδύει σε εκστρατείες ενημέρωσης, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.
Η ΕΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ανακύκλωση δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική ανάγκη, αλλά και ένας μοχλός καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης. Με φιλόδοξες πολιτικές, νομοθεσία και επενδύσεις, οδηγεί τα κράτη μέλη της σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον, όπου τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πολύτιμους πόρους.