ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για τη λειτουργία του Γυμνασίου Μεσοποταμίας κατά το σχολικό έτος 2020-21

| 0 σχόλια

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και όλοι έχουμε διαπιστώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά εξ αιτίας της λοίμωξης COVID-19, που πλήττει όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό φέτος η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων και από εκεί σε άλλους χώρους, όπου βρίσκονται άτομα ευάλωτων ομάδων.

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο.

Για τους λόγους αυτούς, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, που συνεχώς ανανεώνονται, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  • Το πρόγραμμα του σχολείου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τα τμήματα να κάνουν διαφορετικά διαλείμματα και άρα να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μαθητών διαφόρων τμημάτων εκτός της αίθουσας. Η λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους βοηθά στο να διατηρείται σταθερός ο κύκλος των επαφών των μαθητών κάθε τμήματος, και έτσι να περιορίζεται ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.
  • Οι εφημερίες των καθηγητών είναι εκτεταμένες και είναι απαραίτητη η συνεργασία των μαθητών για την τήρηση των αποστάσεων.
  • Οι μαθητές κάθονται μόνοι τους σε σταθερή θέση μέσα στην αίθουσα, ώστε να διασφαλίζεται η απόσταση από τους συμμαθητές του. Προβλέπεται μόνο η μετακίνηση κάθε τμήματος στο εργαστήριο πληροφορικής μετά από αερισμό του χώρου και χρήση αντισηπτικού στις επιφάνειες.
  • Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν απαραιτήτως μάσκα (υφασμάτινη ή χειρουργική) σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμη και στους εξωτερικούς, εάν υπάρχει συνωστισμός.
  • Προτείνεται οι μαθητές να έχουν μαζί τους 2 μάσκες, ώστε να τις αλλάξουν εάν χρειαστεί στη διάρκεια της ημέρας, και να τις αποθηκεύουν σε καθαρό σακουλάκι.
  • Θυμίζουμε ότι είναι απαραίτητη η σωστή υγιεινή των χεριών (πλύσιμο, αντισηπτικό).
  • Παρακαλούμε να μην συνωστίζονται στο κυλικείο και τις τουαλέτες. Υπάρχουν σχετικά σημάδια για την τήρηση των αποστάσεων.
  • Τα πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων τηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Στον χώρο του ισογείου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος Covid 19, όπου θα οδηγείται όποιος μαθητής νιώθει οποιαδήποτε αδιαθεσία μέχρι να ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας του, ο οποίος θα παρακολουθήσει την κατάσταση του μαθητή, θα απευθυνθεί στον παιδίατρο και θα ενημερώσει το σχολείο για την πορεία της υγείας του μαθητή.
  • Όταν ένας μαθητής απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, οφείλει να ενημερώσει τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά τη διευθύντρια του σχολείου. Για να γίνει δεκτός ο μαθητής στο σχολείο οφείλει ο κηδεμόνας να προσκομίσει βεβαίωση ιατρού για τον λόγο της απουσίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για λοίμωξη Covid-19. Εάν δεν συντρέχει λόγος υγείας (απλή προγραμματισμένη απουσία) ο μαθητής θα επιστρέψει με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.
  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, ακολουθείται πρωτόκολλο αντιμετώπισης εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatossto-spiti/).
  • Ο κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για 114 απουσίες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απουσίες που οφείλονται σε επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 δεν προσμετρώνται.
  • Καλό είναι οι μαθητές να έχουν μαζί τους κάποιο φάρμακο (παυσίπονο, αντιϊσταμινικό ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούν).
  • Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το σχολείο για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής ή φροντίδας.
  • Είναι καλό οι μαθητές να περιορίσουν τις επαφές τους με άλλες ομάδες ατόμων εκτός του σχολείου και να τηρούν τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκα) και την υπόλοιπη μέρα μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος.
  • Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στον χώρο του σχολείου απαγορεύεται από τον νόμο. Οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του σχολείου, όποτε αυτό χρειαστεί.
  • Φέτος είναι απαραίτητη η εξ αποστάσεως ενημέρωση και συζήτηση με τους γονείς και κηδεμόνες, ώστε να αποφευχθεί η προσέλευση πλήθους ατόμων στον χώρο του σχολείου. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιούμε την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για μαζική αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων.
  • Για ανακοινώσεις μπορείτε να ενημερώνεστε από το ιστολόγιο του σχολείου https://blogs.sch.gr/gymmespt/.
  • Η χρήση των λογαριασμών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου από τους μαθητές είναι ενδεδειγμένη για την είσοδο στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες e-class και e-me σύμφωνα με τις οδηγίες των διδασκόντων.
  • Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας λόγω εμφάνισης κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εφαρμοστεί άμεσα μετά από σχετική ενημέρωση.

 

Ήδη έχουμε όλοι κατανοήσει ότι η πανδημία έχει ανατρέψει την καθημερινότητα όλων μας και δημιουργεί πιθανόν αναστάτωση και ανασφάλεια στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για ψύχραιμη πληροφόρηση, που θα βοηθήσει στην προσαρμογή τους στην νέα -προσωρινή- πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το παιδί να μη λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα για τα μέτρα προφύλαξης από τους ενήλικες του περιβάλλοντος.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (www.hscap.gr) έχει ετοιμάσει οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς αναφορικά με την αντιμετώπιση φόβου και άγχους των παιδιών για τη νόσο COVID-19.

Να είστε σίγουροι ότι κάνουμε τα πάντα και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, χωρίς καμία έκπτωση στο παιδαγωγικό μας έργο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μεσοποταμίας.

τηλ. επικοινωνίας: 2467061381

Αφήστε μια απάντηση

Τα απαραίτητα πεδία έχουν σήμανση με *.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων