Φεβ 08 2014

Άρθρα του/της ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΑΓΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”

Πάντα ως Αιγινήτες μας γοήτευε η προσωπικότητα του πρώτου  κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφού άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο νησί μας, την Αίγινα, που της έλαχε επί των ημερών του και για δύο σχεδόν χρόνια να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

Στην Αίγινα κατέφθασε τον Ιανουάριο του 1828, τον υποδέχθηκε η Aντικυβερνητική επιτροπή, οι επίσημοι και οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και της Ρωσίας. Στον μητροπολιτικό ναό έγινε η ορκωμοσία του και εδώ έβαλε τα θεμέλια για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Από εδώ οργάνωσε τη Διοίκηση, την Οικονομία, την Εκπαίδευση, το Στρατό και τη Δικαιοσύνη. Εδώ, όπως και στην αρχαιότητα, κόπηκε το πρώτο νόμισμα, ο Φοίνικας, του νέου κράτους.

Λιγόλογος, εργατικός, αλτρουιστής, συγκεντρωτικός,  με ευαισθησία σε θέματα παιδείας  και εκπαίδευσης, στην ορφάνια και τη φτώχεια, θυσίασε τα πάντα και τη ζωή του, προκειμένου να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η χώρα μας.

Τον Μάρτιο του 2013 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προκήρυξε σε συνεργασία με το περιοδικό «Νέα Παιδεία» διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ.

Για εμάς το Γυμνάσιο Μεσαγρού η πρόκληση ήταν μεγάλη. Αυτό που μας έκανε να ασχοληθούμε με την  Καποδιστριακή περίοδο της Αίγινας ήταν ότι από τα σχολικά βιβλία απουσιάζει ο ρόλος αυτός της Αίγινας, αφού τα Καποδιστριακά κτήρια και οι νόμοι της περιόδου  Καποδίστρια διατρανώνουν το αντίθετο. Επίσης θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα  προς τη δημοτική αρχή, την Κυβέρνηση και όλους εμάς τους Αιγινήτες, οι οποίοι βλέπουμε αδιάφορα να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε ερείπια τα κτίρια, που με τόσους κόπους και με αίμα και χρήματα των Φιλελλήνων κτίστηκαν. Ήδη κάτι κινείται ως προς την επισκευή και αποκατάσταση  του Κυβερνείου και του Εϋνάρδειου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει η αποκατάσταση τους και να μην παραμείνουν ημιτελή, όπως το Ορφανοτροφείο.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε κάτω από άγριες καιρικές συνθήκες μέσα σε τρεις ημέρες και με αυστηρό χρόνο διάρκειας, μόλις δέκα λεπτών, με την πρωτοβουλία της κ. Μπέση Αναστασίας, φιλολόγου, Διευθύντριας του σχολείου και της κ. Λεούση Άννας-Μαρίνας, μαθηματικού. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των δύο σκηνοθετών, φίλων του σχολείου και του κυρίου  Γκουζιώτη Δημήτρη και του κ. Γκίνη Θωμά, για τους οποίους νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Οι μαθητές της Γ` τάξης που συμμετείχαν ήταν:

Γρυπαίου Λαμπρή-Ιωσηφίνα

Κατσαρού Ισιδώρα

Μπαντρ Ιωάννα

Μπέγκα Μαριάννα

Νάτση Καλλιόπη

Σπυριδάκης Μιχάλης

Τρίμη Μαρία

 

3 σχόλια μέχρι τώρα




3 σχόλια προς “ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ””

  1.   ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΑΓΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣστο 08 Φεβ 2014 στις 9:33 πμ     Απάντηση1

    3 μέρες γύρισμα και πολλή δουλειά μετά στο μοντάρισμα από τους φίλους σκηνοθέτες Δημήτρη Γκουζιώτη και Θωμά Γκίνη

  2.   Νάνσυ Χαρμαντάστο 16 Δεκ 2014 στις 10:13 πμ     Απάντηση2

    Τι εξαιρετική δουλειά έχετε κάνει! Θα ήταν διαφορετική η Ελλάδα αν νοιάζονταν όλοι έτσι τον τόπο τους και ήξεραν την ιστορία του! Γιατί είμαστε η ιστορία μας τελικά! Μπράβο για την ιδέα, τη μελέτη και το δημιουργικό! Μπράβο και στους Δασκάλους που φύτεψαν τέτοιους σπόρους!

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *