Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας και στην Λάρισα

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 η Α΄ Τάξη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας  και στην πόλη της Λάρισας.

Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Όλυμπος: Οικολογία-Ιστορία», μέσα από τις δράσεις του οποίου έγινε  προσπάθεια να γνωρ ίσουν τα οικοσυστήματα του Ολύμπου, να προσεγγίσουν το μύθο του και να ευαισθητοποιηθούν για τους επαπειλούμενους κινδύνους από ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρακολούθηση τρισδιάστατης (3D) ταινίας  που παρουσίαζε με εντυπωσιακό τρόπο τους μύθους, τη γεωμορφολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Ολύμπου. Ακολούθησε  λεπτομερής παρουσίαση  από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ για το περιβάλλον, την ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της  ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου και της Ελασσόνας.

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν σημαντικά μνημεία της περιοχής, όπως η Μονή της Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα (13ος αι.), το Πυργόσπιτο του Μάμτζιου στην Τσαριτσάνη (1770), το τριώροφο καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης (Οικονόμειος Σχολή, 1910) και προχώρησαν σε επιτόπιες παρατηρήσεις τόσο του ανθρωπογενούς, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του ΚΠΕ, την εκδρομή συνεχίστηκε στην Λάρισα. Εκεί τα παιδιά περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο και  γνώρισαν με τρόπο βιωματικό τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Με αφετηρία τον Μύλο του Παππά (1893) συνάντησαν το μνημείο Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ., οδός Δήμητρας), τμήμα  ρωμαϊκής οδού παλαιοχριστιανικών κτιρίων και του ιουστινιάνειου τείχους (οδός Νίκης), ανηφόρισαν στον λόφο του Φρουρίου, όπου και η αρχαία ακρόπολη, είδαν από κοντά το Μπεζεστένι (15ος αι.), ξεναγήθηκαν στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (6ος αι.)  και κατέληξαν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης (3ος αι. π.Χ.).

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Δ/ντής του Σχολείου Τσαντίλας Σωτήριος και οι εκπαιδευτικοί Γκούμας Δημήτριος, Στεφοπούλου Ευαγγελή  και Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, η οποία ανέλαβε και την ξενάγηση στα μνημεία της Λάρισας.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην Σχολικό έτος 2019-2020. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση