Δράση για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση

      ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ                  22/11/2019          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράση για την Προστασία των Παιδιών

ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (18 Νοεμβρίου) και με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου κ. Τσαντίλα Σωτήρη, καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων, οι καθηγήτριες κ. Πουλιάνα Λουίζα, ΠΕ06 Αγγλικής και κ. Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, ΠΕ02 Φιλόλογος, διοργάνωσαν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατά των παιδιών με στόχο την ενδυνάμωσή τους. Με την προβολή βιντεοταινιών και την παρουσίαση πληροφοριών σχετικών με το εν λόγω θέμα, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών, όπως:

  • Τι είναι σεξουαλική κακοποίηση.
  • Το προφίλ του θύτη.
  • Το προφίλ του θύματος.
  • Το αποτύπωμα της σεξουαλικής κακοποίησης σε κάθε ηλικία.
  • Τους τρόπους πρόληψης, π.χ. τον κανόνα του μαγιό.
  • Τους αρμόδιους φορείς επικοινωνίας ή καταγγελίας αντίστοιχων φαινομένων.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών παραμένουν μια τραγική πραγματικότητα για όλες τις κοινωνίες. Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, η οποία έχει διαρκείς και συχνά πολύ αρνητικές συνέπειες για όλη τους τη ζωή.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει «εκεί έξω», συμβαίνει δίπλα μας και μερικές φορές μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, χωρίς πολλές φορές να το αντιληφθούμε.

Η πρόληψη σημαίνει ότι το παιδί μαθαίνει να προστατεύει το σώμα του και τον εαυτό του από τις απειλές. Και το βασικότερο όλων: ποτέ δεν φταίει ένα παιδί!!!

Η καθιέρωση της 18ης  Νοεμβρίου ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση μας υπενθυμίζει ότι πρώτιστος στόχος είναι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε συνθήκες ασφάλειας, με όλα τα εφόδια, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, ελεύθερα από κάθε μορφή σεξουαλικής βλάβης.

Μπορείτε να ενημερωθείτε παρακολουθώντας τα παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=51_vvDiwL04 (Μιλώντας Σε Κάποιον Που Εμπιστεύεστε – Tell Someone You Trust)

https://www.youtube.com/watch?v=Sw0ZsBVdD6E (360 Μοίρες| Παιδική σεξουαλική κακοποίηση)

Κατηγορίες: Σχολικό έτος 2019-2020. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση